Gepofte rijst

Gepofte rijst, rice puffs of rice krispiesHoe heet het?
Gepofte rijst, plofrijst, puffed rice, Bengal biscuits, rice krispies, murmure / murmura / parmal / laee / laiyaa / muri / mumra / mamra (India), Pori / Malaru (Maleisië), kra (Indonesië).

Wat is het?
Gepofte rijst is rauwe rijst die met een klein beetje vocht in een afgesloten ketel verwarmd wordt en onder grote druk gebracht. Bij het openen van de ketel poft of beter gezegd ontploft de rijst tot wel 4 keer zijn eigen grootte (zie: spectaculair filmpje). In primitievere tijden/regio’s wordt vochtig gemaakte rijst in een gloeiendhete wok met gloeiendheet zand gemengd tot het popt en daarna gezeefd zodat je alleen de rijst overhoudt. (zie: illustratief filmpje)

Hoe te gebruiken?
Op zich is het zo uit de verpakking te eten, bijvoorbeeld ‘s ochtends in een kom melk of yoghurt, maar echt lekker is dat niet. Je kunt er ook je eigen cruesli-achtige (chocolade) repen of je eigen rice cakes mee maken. Of omschudden met een scheutje olie en wat kruiden (bijv. chaat masala, sichuanpeperzout of shichimi togarashi) en op middelhoog vuur of in de oven krokant te bakken. Lekker om te snacken of als crunchy toevoeging aan een gerecht. In India bestaan er vele ontbijtrecepten waarbij de rijst soms eerst in water geweekt wordt. Na openen, koel en luchtdicht nog maanden/jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Aangepaste methode om thuis rijst te poffen: kook de rijst zoals gebruikelijk gaar, spreid op een dienblad en laat minstens 24 uur aan de lucht drogen. Verhit een pan olie tot rookpunt (in het filmpje zeggen ze 600F/315°C, dat lijkt me gevaarlijk heet, elders spreekt men van 191°C), doe een klein handje rijst in een stalen zeef en laat die een paar seconden of langer in de olie zakken tot het ploft en klaar. (zie: filmpje). Let op, met deze methode krijg je geen mooi, egaal gepoft korreltje, maar een veel grilliger gevormd korreltje.
 • Filmpje met een heleboel (snack) recepten met: gepofte rijst.
 • Indiaas recept: puffed rice upma (ontbijtrecept waarbij de rijst geweekt wordt)

Wat is er zoal te koop?


 Puffed Rice (gepofte rijst)

merk: TRS
land van herkomst: India
etiket: Mamra, puffed rice, puffreis, riz souffle, gepofte rijst, riso soffiato
ingrediënten: niet apart vermeld, dus ik veronderstel 100% rijst
prijsindicatie: € 1,95 (200g)

Gepofte rijst onder suiker

merk: Heera
land van herkomst: India
etiket: Mamra (puffed rice), gepufte rijst
ingrediënten: rijst
prijsindicatie: € 3,95 (400g)Waar is het te koop?
Ongezoete, gepofte rijst was tot voor kort nog niet zo makkelijk te vinden in Nederland. Je moest daarvoor een speciaal in Indiase producten georienteerde toko opzoeken. Later verkochten ook gewone toko het en tegenwoordig zie je het ook te koop bij gewone supermarkten als Albert Heijn en Jumbo.


Reacties

Gepofte rijst — 16 reacties

 1. Maar wel een aardige. :-)
  Eerste 2,5 minuut staan ze alleen maar te wachten, ha.

  Er zijn wel meer filmpjes, maar ik vond deze het duidelijkst. Geweldig apparaat is dat, popcorn kanon, noemt men het ook. Dat lijkt me nou wel wat voor de underground boerenmarkt.

 2. Onder de Indo’s is dit ook wel bekend als Kra. Ik vind het al lekker met zout. Met het weer van de afgelopen dagen is het ideaal om de rijst in de zon te laten drogen!

 3. En daarna pof je het zelf in hete olie, Jaimy? Wat ik me afvroeg, want ik heb het nog niet zelf geprobeerd, wordt het daar niet erg vettig van? Wat natuurlijk niet uitmaakt als je er toch een hartige snack van maakt. Ik vond mijn variant met een scheutje olie en wat sichuanpeper-zout ook erg lekker. Maar het lijkt me minder als je er een zoete snack van wilt maken. Maar misschien valt ook dat wel mee.

  Kra, ik ga die naam er hierboven bijzetten. Bedankt.

 4. Ja, eigenlijk precies zoals je beschrijft bij de methode om thuis te poffen. Ik heb zelf nog nooit last gehad van kra die (erg) vettig is.
  Er is geloof ik wel een zoete variant, met gula java, die heb ik alleen nog nooit op.

 5. Ik vind murmura dus echt geweldig spul, het is essentieel voor bhelpuri en heerlijk in chiwda. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Misschien maar eens proberen.

 6. Hoi ik herriner dit van een vakantie naar de vs in mijn kindertijd ong 16jr geleden. Precies hetzelfde maar dan met verschillende kleurtjes en zoetige en zo lekker. Weet iemand misschine hoe je dat maakt ? Of waar je gepofte gekleurde zoete kant en klare rijstkorrels koopt ?
  Alvast bedankt !

 7. Ik denk niet dat je zoiets makkelijk thuis maakt. Maar de kant-en-klaar gepofte, zoete rijstkorrels moeten vast wel ergens te vinden zijn in Nederland. Ik heb alleen geen idee waar! :-)

  Hopelijk iemand die meeleest….
  (waar ergens woon je? dat helpt altijd wel in het antwoorden)

 8. Zou je gepofte rijst in een snelkookpan met een beetje water kunnen maken, of is dat zeer onverstandig, gezien de enorme druk die ik in dat filmpje zie verschijnen?

 9. Ik zou het niet durven, maar ik denk ook niet dat het werkt.
  Volgens mij poffen ze nu juist bij het “ontploffen”.
  En een snelkookpan “ontploft” niet, die krijg je niet open als er druk op staat (gelukkig). Die sist langzaam leeg. Dus ik denk dat de rijst verbrand en je pan naar de galllemiezen is.

 10. Anne, zoete gepofte rijst uit de US… Kellogs rice krispies wellicht?
  Kun je hier ook krijgen maar ze hebben geen kleurtje ik kende ze ook als kind, veel langer geleden en dacht dat ze gezoet waren met Ahornsiroop. Zo smaakten ze in mijn herinnering, wellicht zelf te maken in een koekepan met wat boter ze worden wel plakkerig dan lijkt mij.

  Wat een prachtige site is dit toch!
  Zo heerlijk helder. Ook de teksten. En minstens zo informatief als tokowijzer.nl Wat vullen jullie elkaar nog steeds goed aan!

  Overigens is gepofte rijst in verschillende varianten in Amsterdam verkrijgbaar bij: Authentic India.
  Zitten in de 1ste Sweelinckstraat vlak bij de Dappermarkt en daar verkopen ze ook heerlijke snacks waarvan ik er graag wat mag verorberen tijdens mijn bezoek aan de markt. Leuke, aardige familie! Op het onlangs voor de tweede keer gehouden Bollywood filmfestival in het nabijgelegen Oosterpark waar ze recente contemporaine films draaiden en niet de melodramatische variant, gingen die snacks dan ook als warme broodjes over de toonbank ;)

 11. Heet gekleurde zoete gepofte rijst in Nederland niet ‘manna’? Ik meen me te herinneren dat ze zoiets in ieder geval in snoepwinkels en op de kermis hebben.

 12. Gepofte rijst (zonder toevoegingen) is ook in de toko Indradjaja in Utrecht te koop, 1,99 per zak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *