Chaat Masala

Chaat Masala

Hoe heet het?
Chaat masala, chat masala, soms fruit chaat masala.

Wat is het?
Chaat masala is een specerijenmengsel uit de Indiase keuken. De samenstelling kan verschilllen, maar de volgende specerijen zitten er vaak wel in:
* amchoor en/of gemberpoeder (voor het friszure)
* komijn en/of koriander en/of ajowan (kruidige anijssmaak)
* zwart zout en/of gewoon zout (hartig)
* chilipoeder en/of zwarte peper (pittig)
Soms komt daar asafoetida, gedroogde munt of gedroogde granaatappelpitjes bij. En in de kant-en-klare mengsel die te koop zijn bij de toko zit soms ook nog nootmuskaat, foelie, paprikapoeder, kaneel, venkel of zelfs kardemom.

Hoe te gebruiken?
Chaat masala wordt in India als finishing touch over chaat gestrooid. Chaat zijn allerlei kleine hapjes die voorafgaand aan een maaltijd worden gegeten. Dat kunnen gefrituurde hapjes zijn, maar juist ook vers fruit en salades. Buiten India wordt chaat masala ook gebruikt in vleesgerechten. Gemalen mengsels zoals chaat masala kun je beter niet al te lang bewaren, de geur en smaak gaat er snel vanaf.

Recepten met Chaat Masala
* Indiase guacamole met zwart zout en chaat masala
* Maïs met chaat masala boter
* Blokjes nashipeer (of ander fruit) met chaat masala en een snufje cayenne

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Madhur Jaffrey’s Chaat Masala (uit Ultimate Curry Bible)
1,5 el amchoor
1 el gemalen komijn
2 tl gemalen zwarte peper
1 el cayennepeper
1,5 tl zwart zout (kala namak)
2 tl zout
Alle ingrediënten zijn al gemalen, dus is het een kwestie van mengen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Atul Kochhar’s Chaat Masala (uit Benares)
gemberpoeder
komijn
koriander
zwart zout
zwarte peper
chilipeper
Atul houdt het spannend en geeft geen hoeveelheden voor zijn recept. Bijzonder dat hij geen amchoor gebruikt!

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Dan Toombs’ Chaat Masala (uit: The Curry Guy)
4 el amchoor
3 el komijnzaad
3 el korianderzaad
1 tl ajowanzaad
3 el zwart zout (kala namak)
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
snufje 0,5 tl asafoetida
1 el gedroogde munt (optioneel)
1 el knoflookpoeder
Dan Toombs roostert alleen het komijn- en korianderzaad. Dan maalt hij ze afgekoeld samen met het ajowanzaad, munt en zwarte peper en vermengt dat op het laatst met de poeders.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Chaat Masala (uit: de Aziatische Keuken)
1 el amchoor
1 tl granaatappelzaadjes
2 el komijnzaad
4 el korianderzaad
1 tl ajowan
3 el zwart zout (kala namak)
1 tl zwarte peperkorrels
2 gedroogde chilipepers
Rooster de komijn, koriander en ajowan in een droge koekenpan tot geurig. Laat afkoelen en maal alles samen fijn in koffie of specerijenmolen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Chaat Masala (uit: Koken Met Specerijen)
1 tl mangopoeder
1 tl gedroogde granaatappelpitten
1 tl komijnzaad
1 lt ajowanzaad
1 tl zeezout
1 tl zwarte peperkorrels
0,5 tl cayennepeper
0,5 tl duivelsdrek
eventueel 0,5 tl garam masala

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Wat is er zoal te koop?


Chunky Chat Masala

merk: MDH
land van herkomst: India
etiket: Chunky Chat Masala
ingrediënten: zout wit, gedehydrateerde onrijpe mango, zout zwart, komijn, koriander, muskus meloen, zwarte peper, muntbladeren, droge gember, gele peper, bisschop onkruid, kruidnagel, nootmuskaat, duivesldrek, karwij
prijsindicatie: € 2,10 (100g)

Chaat Masala

merk: Shan
land van herkomst: Pakistan
etiket: Seasoning Mix Chaat Masala
ingrediënten: salt, red chillli, paprika, coriander, cinnamon, ginger, aniseed, long pepper, cumin, green cardamom, black pepper, dried mango powder, clove, carom, acid: citric acid, maltodextrin, cane sugar, canola oil, anticaking agent: silicon dioxide.
prijsindicatie: € 2,10 (100g)

Reacties

Chaat Masala — 2 reacties

  1. Chaat masala van Laziza
    Ik gebruik vaak deze Chaat masala van Laziza uit Pakistan en ook daar ontbreekt de Amchor: rode peper, zout, geroosterd komijnzaad, suiker, zwarte peper, kruidnagel, kaneel, laurierblad, kardemon, steranijs, gedroogde gember, tartraat zuur (E-334)
    Maar heerlijk fris pittig dat het is! Ik strooi het regelmatig over van alles: salades, gebakken aardappelen (frites), bloemkool, avocado en zelfs op tosti’s en pannekoeken omdat het gewoon verslavend is maar ook omdat het een extra kick geeft over indiase schotels ;)

    Ik koop ze in Amsterdams bij Tropische Toko Noord, een vrij klein behuisde Surinaamse toko waar ze toch nog verbazend veel blijken te hebben maar wat zeker ook erg telt is dat het vreselijke aardige mensen zijn, en dat ik er dus graag kom.

  2. Ha Jim, bedankt voor je toevoeging. Ik ken het merk niet, Laziza, maar als ik het tegen kom zal ik het zeker ook eens kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *