Ajowan (of Ajwain)

ajwain / ajowanHoe heet het?
Ajowan zaadjes, ajowan karwij, koningskomijn, ajwain , ajwain caraway, bishop’s weed (foutief), carom seeds, ajwain / owa / vaamu / oma / omam / ajwana / ajmo / jowan / asamodagam (India), Trachyspermum ammi (L).

Wat is het?
Ajowan zaad is eigenlijk geen zaadje maar het gedroogde vruchtje van een eenjarig kruid dat oorspronkelijk groeide in het oostelijk Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt ajowan gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten en India. De smaak lijkt op die van karwij en thijm, maar dan sterker. Uiterlijk lijken de vruchtjes op anijs-zaadjes.

Hoe te gebruiken?
Ajowan kan snel overheersen en gerechten een bitter bijsmaakje geven. De dosering komt dus nauw. In India wordt het in/op brood gebruikt. Maar ook in groenten-, curry- en dahlgerechten. Op de verpakking staat “do not consume uncooked”, maar dat is eerder een aanbeveling dan een voorschrift: je roostert de zaadjes voor gebruik of bakt ze even mee in boter of olie. Luchtdicht verpakt (liefst in het donker) is ajowan nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Let op, deze carom-zaadjes zijn iets anders dan cardemom-zaadjes. Dat is dus geen tikfout. En op sommige verpakkingen staat “Ajwain (Lovage Seeds), maar lovage seeds zijn zaadjes van de maggiplant (Lavas), dat is ook iets anders.
 • Zie de schermbloemigen allemaal op een rijtje: komijn, koriander, karwij, venkel etc
 • Eventueel vervangen door karwij-zaadjes en/of gedroogde thijm.

Wat is er zoal te koop?


Ajwain Seeds

merk: TRS Aisa’s Finest Foods
land van herkomst: India
etiket: Ajwain seeds, graines d’ajwain, ajowanfrüchte, caromzaden
ingrediënten: ajowan zaadjes
prijsindicatie: € 1,49 (100g)

Reacties

Ajowan (of Ajwain) — 8 reacties

 1. Does anyone know the name & address of a good Toko selling INDIAN spices and ingredients in the Haarlem-Lisse-Leiden area ?? Finding Chinese / Indonesia even Japanese ingredients is relatively easy, but sadly Indian authentic Indian stuff I find much more difficult  without having to travel into Amsterdam.
  Any suggestions of an Indian focused Toko ?
  Thanks

 2. You can try toko Exotica in Haarlem.
  Prinses Beatrixplein 73

  They sell indian spices from TRS

 3. Ajwain seeds zijn te verkrijgen in Oostende bij wasila market. Torhoutsesteenweg 274 tel 059438010 en kosten 0,85€/100 gr. Ze hebben er ook gedroogde currybladeren. Grts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *