Goji besjes (wolfberry of boxthorn)

goji-berriesHoe heet het?
Goji bes, boksdoorn bes, wolfberry, boxthorn, barbary matrimony vine, Tibetan goji, Himalayan goji, goji berry, goji berries, gǒuqǐzǐ / 枸杞子, dàhóng gizǐ / 大红杞子 (China)

Wat is het?
Gojibesjes zijn de gedroogde vruchtjes van de Chinese boksdoorn (Lycium chinense), het zusje van onze Westerse boksdoorn (Lycium barbarum), beide uit de nachtschadefamilie. Deze planten groeien tegenwoordig zo’n beetje overal op de wereld, maar wordt voornamelijk in China en dan in het bijzonder in provincie Ningxia commercieel verbouwd. De kleine, oranjerode besjes worden als ze rijp zijn voorzichtig geplukt om daarna in de zon te worden gedroogd.
Al eeuwenlang wordt dit besje in China geroemd om zijn (vermeende) positieve werking op de gezondheid en sinds is aangetoond dat ze boordevol anti-oxidanten zitten merkt ook het westen dit besje aan als “superfruit”. De smaak is friszurig en een beetje zoet. De textuur en vorm doet aan een rozijntje denken.

Hoe te gebruiken?
Ze worden vrijwel nooit gedroogd gegeten, maar altijd eerst geweekt of meegekookt. En meestal maar een paar per persoon, 2 tot hooguit 10 besjes of zo. In rijst congee (een soort rijstepap), in allerlei hartige, zoete en medicinale Chinese soepjes of bijvoorbeeld als onderdeel van een bloementhee. Klassiek (en lekker!) is de combinatie met chrysant. Maar ik zie op internet dat men ze tegenwoordig ook als rozijntjes verwerkt, bijvoorbeeld in muffins of door salades. En dan gaan ze ongeweekt door het beslag, maar voor een salade worden ze even een paar minuten geweld in warm water.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Beter lezen? Klik hier
merk: Golden Lily 金百合
land van herkomst: China
etiket: Gedroogde Boxthorn Fruit 大红杞子
ingrediënten: Boxthorn Fruit, zwaveldioxide
prijsindicatie: € 0,80 (113g)

Reacties

Goji besjes (wolfberry of boxthorn) — 13 reacties

 1. Die heb ik gisteren ook gekocht die zitten bij mijn in een kruiden pakket voor soupstock erg lekker wel.

 2. Ja, maar niet echt heel, heel, heel bijzonder, toch? Het is meer een leuk en gezond accentje in je soep/thee/dessert. Niet iets om erg naar uit te kijken toch? Ik wil namelijk geen valse verwachtingen scheppen voor wie het nog niet kent. ;)

 3. Ik ga er morgen een soep mee maken dan zul je ze wel zien op mijn page.
  Ik vind het wel leuk al die vele soorten chinese herbs erg gezond wel.

 4. Goji zaden kunnen ook gewoon uit de vruchten gehaald worden! Koop een doosje van 80 cent en je hebt meteen honderden, tot duizenden zaadjes van de Goji bes.

  Ga dus gewoon naar de TOKO!

 5. hallo,

  weet er iemand een Toko in de omgeving van Kortrijk
  Belgie, heb wel zin om goji bessen te planten
  vriendelijke groeten

  johan

 6. Ik heb dezelfde doosjes zien liggen in Gent (België) in de Sun Wah supermarkt, maar ik was niet zeker dat het Gojibessen waren. Maar nu ik dat doosje hier ook zie ga ik er morgen eens om! :)

 7. Goji besjes zijn goed om op te eten!

  (ik wil me op deze site liever niet richten op vermeende gezondheidsvoordelen van bepaalde ingredienten, niet alleen omdat ik zelf niks heb met op deze manier met voedsel omgaan, maar gewoon omdat er altijd zoveel haken en ogen aan vast zitten en omdat de meningen hierover zo uiteenlopen en inzichten blijven veranderen)

 8. Oh dear, waarschijnlijk is die 80 cent een hele oude prijs dan. Daar moet je je eigenlijk niet veel van aantrekken.

 9. De Gojibes hangt niet aan de genoemde Lycium barbarum, want die struik groeit niet in het oosten van Azië, maar in Europa en aan de Middellandse Zee. Hij staat zelfs in onze eigen duinen.
  De Aziatische soort is de Lycium chinense, die is daar al eeuwen in cultuur voor de vruchtjes. De bossige struiken met afhangende takken lijken wel op elkaar, maar wijken iets af in habitus, formaat en kleur van de bladeren en ook iets in de kleur van de bloemen en vruchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *