Bloedtofu

Blood tofu / Blood curd
Hoe heet het?
Bloedtofu (NL), blood tofu / blood curd / blood pudding / pig blood jelly (Engels), tahu getih babi (Indonesië), huyết heo (Vietnam), xuè dòufu / 血豆腐 of zhū hóng / 豬紅 (letterlijk: varkensrood) (China).

Wat is het?
Bloedtofu is niks anders dan gestold bloed. Het liefst van eend, maar meestal van varken. Je kunt het thuis maken (als je aan vers bloed kunt komen) door wat zout door het bloed te roeren en het dan even te laten staan tot het gestold is en daarna voorzichtig te koken. De structuur is als van silken tofu of pudding, vandaar de naam blood tofu of blood pudding. Het smaakt subtiel naar bloedworst, niet heel sterk.

Hoe te gebruiken?
De bloedtofu uit de toko snijd je in niet te kleine blokjes of plakjes en blancheer je kort (3 à 4 minuten) in zout water. Het zout maakt de bloedtofu iets steviger, zodat het minder makkelijk breekt bij verdere verwerking. Hoe langer je het kookt, hoe rubberachtiger het wordt. Schep de bloedtofu uit het water en verwerk verder in je gerecht. Vaak zijn dat “natte gerechten” zoals hotpot, soep, congee of bijvoorbeeld het beroemde Chongqing gerecht “Mao xue wang” (zie na de klik). Toch zie je geblancheerde blokjes bloedtofu ook wel eens in roerbakgerechten.

Tips, weetjes & recepten

 • Je kunt redelijk simpel zelf bloedtofu maken van varkensbloed, hier: een kort filmpje waarin iemand thuis bloedtofu maakt. Bloedtofu van eendenbloed schijnt wat moeilijker te gaan.
 • Pizza Hut Taiwan zette eerder dit jaar de “Cilantro Pig’s Blood Wu Geng Chang Wang Pizza” op de kaart: pizza met bloedtofu, bloed rijstcake, varkensdarm, knoflookstengels, chilipeper, koriander en uiteraard mozzarella. Ha! Dat zou voor mij reden kunnen zijn om ook eens naar Pizza Hut te gaan.

Wat is er zoal te koop?


Bloed-tofu
merk: D&D S.R.L Gruppo Alimentari
land van herkomst: Italië
etiket: Sanguinaccion / blood tofu
ingrediënten: varkensbloed, water, stollingsmiddel E509 (calcium chloride).
prijsindicatie: € 5,15 voor 450 gram


Mao Xue Wang (Pittige bloedstoof)

Mao Xue Wang (Spicy blood stew)
Het recept voor deze pittige bloedstoof en de onmisbare rode olie die je vooraf moet maken komt uit: Fuchsia Dunlop’s kookboek “Sichuan, de authentieke smaken van de West-Chinese keuken” (blz 170).

In grote-stappen-snel-thuis is dit wat ik deed:

In een hapjespan bakte ik wat toban jiang en zwarte boontjes in (eerder gemaakte) rode pittige specerijenolie. Daaraan voegde ik gember, knoflook en stukken lente-ui toe tot geurig. En daar ging redelijk wat Chinese basisbouillon bij. Toen dat even doorgeprutteld had gingen de voorgeblancheerde plakjes spam/smac, bloedtofu, tofustengels en lotuswortel erbij. (Ik voegde ook nog Japanese egg tofu toe, maar vergat de enoki). Dat op smaak gebracht met Shaoxing rijstwijn en gemalen witte peper. Twee minuutjes laten pruttelen op een zacht vuurtje. Geblancheerde taugè erbij/eronder, deksel erop om warm te houden. Niet te lang, want dan wordt de bloedtofu rubberig.

Ondertussen verwarm je nog meer van die rode pittige specerijenolie tot heet, daarin een handvol gedroogde chilipepers (in stukjes, zonder zaadjes) en tot slot wat (groene) sichuanpeper . Deze hete olie giet je sissend bovenop de bouillon. Beetje koriander voor de kleur. Serveren met rijst. De “soep” in dit gerecht eet je niet op, die is te vet, je vist de lekkere dingen met stokjes uit de schaal. Of dit geval, de hapjespan.


Reacties

Bloedtofu — 9 reacties

 1. Nu het zo makkelijk is te krijgen bij de toko in eindhoven koop ik het regelmatig kijk maar op mijn site van flickr erg lekker wel ook met vissenkop in de sichuan chinese zuurkool soep of gewoon met chinese bieslook.

 2. Leuk man! Mag ik de foto’s hier neerzetten met een linkje? Als je dat niet tof vindt haal ik ze weer weg.

  Sichuan dish Pork blood in hot and sour Fish soup

  Pork blood with Chinese Chives

  Pork blood with Fish balls

  Duck intestines with pork blood and Chinese Chives soup

  Congee with pork blood

  Pork blood

  Pork blood with Scalion and ginger

 3. Je mag natuurlik mijn foto,s gebruiken ook leuk voor deze site en als er vragen zijn hoe ik sommige gerechten ervan maak je weet me te vinden.

 4. Die is wel wat authentieker dan mijn/Fuchsia’s versie. -:D
  Ik weet dat jij er dol op bent, maar ik heb niet zulke goede ervaringen met pens en darm enzo. Misschien dat ik het wel zou proeven als het op tafel kwam, maar zelf maken begin ik niet aan. Bloedtofu is een eitje vergeken met pens. Eigenlijk onvergelijkbaar. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *