Kashmiri Chilipoeder

 Kashmiri Chili Powder Hoe heet het?
Kashmiri chilipoeder, Kashmiri chili powder, Kashmiri chilli, Kashmiri mirchi, Kashmiri mirch.

Wat is het?
Kashmiri chilipoeder is een Indiaas chilipoeder dat milder van smaak is en feller rood van kleur dan gangbare chilipoeders. En ook al bestaat er wel een chilisoort die kashmiri heet, die zit er echt zelden in. Sterker nog, de chilipepers die er wel in zitten komen meestal niet eens uit Kashmir ook. Op zich niet zo belangrijk, zolang je er maar op kunt vertrouwen dat Kashmiri chili (poeder) mild en felrood is. Daarnaast bestaat er ook nog deggi mirch, dat is vrijwel hetzelfde, maar daarvan weet je zeker dat het een (milde) blend is.

Hoe te gebruiken?
Kashmiri chilipoeder gebruik je zoals ieder ander chilipoeder, maar is misschien extra geschikt voor mensen die niet zo van heel pittig houden, maar wel van Indiaas eten. In (Engelse) recepten wordt kashmiri chilipoeder vaak vervangen door een combinatie van chilipoeder met paprikapoeder (1:4), dus als je dat tegenkomt in recepten kun je dat weer terugvervangen met kashmiri chilipoeder! Luchtdicht nog heel lang te bewaren. Beter ook lichtdicht, zodat het niet verkleurd.

Tips, weetjes & recepten

 • Kashmiri chilipoeder Kun je dus vervangen door 1 deel cayennepeper met 4 delen paprikapoeder. Of door bijvoorbeeld Hongaars, heet paprikapoeder. Alleen is dat ook nog niet zo makkelijk te vinden in Nederland.
 • Recept: Tikka Masala van Kip
 • Scores op de schaal van Scoville:
  paprika = 100, kashmiri = 2.000, cayenne = 50.000.

Kashmiri chilipepers
Sinds het schrijven van de post kwam ik toch nog Kashmiri chilipepers tegen! En wel bij Westlandpeppers in de Lier. Het zijn weliswaar gedroogde pepers, maar ze ruiken echt heerlijk kruidig! Je krijgt meteen zin om te koken:
Gedroogde Kashmiri Chili

Andere posts over (gedroogde) chilipeper enzo:

Chilivlokken en Chilipoeder chilipeper gedroogde chilipeper Koreaanse gedroogde chilipeper (shilgochu) chilipeper voor Kimchi shichimi togarashi

Wat is er zoal te koop?


 Kashmiri Mirch

merk: MDH
land van herkomst: India
etiket: Kashmiri Mirch, Red Chilli Powder
ingrediënten: a special blend of medium hot quality Red Pepper
prijsindicatie: € 1,75 (100g)

 Kashmiri Chilli Powder

merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: India
etiket: Kashmiri Chilli Powder, Kasjmir chillipoeder, Kashmiri chilipulver, piments du Cachemire en poudre, gemahlen Kaschmir chili
ingrediënten: chilipeper
prijsindicatie: € 1,75 (100g)

Kashmiri Chili

merk: Westlandpeppers
land van herkomst: India
etiket: Kashmiri Chili
prijsindicatie: € 4,25 p/100g (zo’n emmertje)
Dit was (!) verkrijgbaar bij: Westlandpeppers (webshop en winkel in De Lier, voor particulieren en bedrijven). Verder nergens gezien, alleen het poeder.


Waar is het te koop?
Kashmiri chilipoeder is niet altijd makkelijk te vinden in Nederland. Ik adviseer op zoek te gaan naar een Indiase toko:
* Lijst met Indiase Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s

Kashmiri chilipers zag ik tot voor kort bij Westlandpeppers. Laten we hopen dat het een seizoensproduct is en later weer terug komt?


Reacties

Kashmiri Chilipoeder — 14 reacties

 1. Persoonlijk vind ik dit spul, als ik mijn vinger er in doop en proef, nog aardig pittig.
  En ik ben wel wat gewend!
  Zelf vind ik Deggi mirch lekkerder.
  En met echte Kashmir pepers heeft het idd. niets te maken.
  Had ik al verteld dat mijn Bhut Jolokia en mijn Penispepers vruchtjes dragen inmiddeld?
  Een trotse “moeder’ voel ik me! ;)

 2. Ik zou zweren dat degi mirch hetzelfde is. :)
  Sterker nog, ik ga het er hierboven gewoon bijzetten ook.

  Verder ben ik het helemaal met je eens, ik maakte laatst nog eens de Kip Tikka Masala, maar nu dus met kashmiri mirch en die werd inderdaad behooooorlijk pittig. Het blijft altijd uitkijken geblazen met chilipoeder, dat wordt al snel (te?) heet.

  Butt- en penispepers, wie zou daar geen trotse moedergevoelens van krijgen? Haha. Heb je ze al geproefd?

 3. Nee. Deggi mirch is niet hetzelfde. Het kan wel, dat hangt er van af welke batch het is. Maar soms/vaak is het wel degelijk anders.
  Ik heb gisteren beiden geproefd en de deggi mirch was zoeter, rokeriger en minder heet. En lekkerder. Maar ik heb ook wel eens deggi mirch gehad die net zo smaakte als de kashmiri mirch.
  De vruchtjes van Spook en Piemel, respectievelijk mijn Bhut Jolokia en de Penispeper zijn nog veels te klein, die moeten nog even groeien. Maar ik vind het echt geweldig dat ik ze zelf heb opgekweekt!

 4. Hoe maak ik een pittigere variant van deze chilipoeder? Uit Italie namen wij altijd peperoncino mee, maar dat kan ik hier niet krijgen. De sambal en chili uit Nederland is ons lang niet pittig genoeg namelijk. Dan maar zelf maken :)

 5. Kashmiri en peperoncino behoren tot de mildere soorten chilipeper. Dus ik zou zeggen, probeer die kleine, gedroogde chilipepertjes te vinden en kijk of die beter bevallen. Of anders op zoek naar Madame Jeanette en die zelf drogen en verpoederen?

  Madame Jeanette Peper

 6. op welke locatie is kashmiri chillie poeder verkrijgbaar,
  en wie weet waar de gedroogde HELE kashmiri chilies te koop zijn in NL?

 7. Mevr Klaassen ik weet niet waar u woont, maar de Kruidenspecialist op de markt in Groningen heeft de kasmiripoeder. Erg lekker!

  Op Dinsdagen, Vrijdag’s en op Zaterdag.
  9 tot 5. Ze staan vaak bijna helemaal vooraan aan de kant van de AH.

 8. Bij Ekirana.nl verkopen ze een paar soorten kashmiri chilipoeder. Gedroogde, hele kashmiri chilipepers heb ik nog nooit gezien. Maar je zou het aan Ekirana kunnen vragen. Wie weet kunnen ze wat regelen?

 9. Ben er ook naar op zoek (ik wil ondertussen wel’ns weten of het de moeite waard is ten opzichte van de het paprikapoeder-met-chili/cayenne poeder mengsel), en kwam dit tegen:

  https://www.peperzaden.nl/gedroogde-kashmiri.html

  Nog niks besteld, aangezien ze maar 2 zakjes van 25 gram op voorraad hebben, waardoor de verzendkosten evenveel als de bestelling zelf bedragen, maar het is een optie in iedergeval.

 10. Die van TRS gevonden bij Remon Afro Asian Market op de West-Kruiskade 87 te Rotterdam. Iets van 2,25 voor 100g . t was wel even zoeken, ze hebben bijna alles uit de range van TRS. Alleen Kala Namak niet gezien.

 11. Ik heb mijn Kashmiri chilipoeder daar ook gescoord!
  Kala Namak hebben ze zeker te weten ook. ;-)
  Misschien ook daar een screenshot laten zien. En dan vooral van het zakje bij wat is er te koop. Want de lila foto is misschien iets te abstrabt/futuristisch.

 12. De Amazing Oriental aan de Westkruiskade heeft kashmiri chili van TRS. Hele poos terug daar niet kunnen vinden, dus misschien is het (relatief) nieuw?

 13. Ik heb de hele en gemalen Kashmiri Chilli en verse groene chilli bij Afoe Cencie gehaald (Pakistani Food Centre, wessels straat 161 in Den Haag). Hier verkopen ze heel veel soorten kruiden. Las ook dat ze het eventueel voor je opsturen met de post.

 14. @J, dat assortiment blijft maar bewegen. Dingen die 10 jaar terug nergens te vinden waren zijn nu overal verkrijgbaar, vaak zelfs bij de gewone supermarkt ook! Dan zie ik asafoetida en denk “het moet niet gekker worden”. :-D
  Kashmiri blijft trouwens nog wel een dingetje, dat blijft nog zoeken.

  @Sona, hele kashmiri chilipepers! Cool! Reden om weer eens naar Den Haag af te reizen. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *