Ginseng

ginsengHoe heet het?
Ginseng, ginsengwortel, Asian ginseng, true ginseng, panax ginseng (L) rén shēn / 人参 (China), insam / 인삼 (Korea), ninjin / 人参 (Japan), nhân Sâm (Vietnam), gunasingi (India).

Wat is het?
Ginseng is een plant met grillige wortels die met enige fantasie vaak op mannetjes met rare benen lijken, de Chinese naam betekent letterlijk genomen dan ook menswortel. Ginseng heeft nog 10 zusjes in de panax familie maar daarin zit minder of helemaal geen ginsenoside, de stof waar het allemaal om draait. Ginseng wordt namelijk niet voor de smaak gegeten, maar voor de gezondheid. Het zou je immuunsysteem verbeteren en je energie geven. De smaak is niet echt lekker, een beetje melig en bitter.

Hoe te gebruiken?
Snijd van verse ginseng eerst de topjes af (daar waar de wortel overgaat in de stengel) en stoof traditioneel in zijn geheel mee in medicinale soepen en stoofschotels. Je kunt er ook thee van trekken. Dat gaat van zowel verse als gedroogde wortel. De verse wortel kun je ook rauw eten. En let op, ginseng kan van invloed zijn op de werking van medicijnen. Gedroogde ginseng is jaren te bewaren en de vacuumverpakte, in de koelkast vaak ook wel een aantal maanden tot een jaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Naast die (onechte) zusjes uit Vietnam, Amerika enzo wordt ginseng ook nog ingedeeld in haar 4 verschijningsvormen:
  * wilde ginseng: moeilijk aan te komen, hoe ouder hoe duurder .
  * verse ginseng: vers maar geteeld, anders zou het wel wilde ginseng heten.
  * rode ginseng: geschild, gestoomd en dan (zon-) gedroogd.
  * witte ginseng: onbehandelde, gedroogde ginseng.
 • Koreaans tegenhanger van de Joodse kippensoep: Samgyetang.
  Dit is een soep van jonge, hele kip met ginseng, kleefrijst , knoflook en “superfoods” zoals jujube of goji. Vooral gegeten in de zomer, op de warmste dagen van het jaar.

Samgyetang, Koreaanse soep

Wat is er zoal te koop?


verse ginseng

merk: Jilin Provence Baolong Speciality Ware Factory
land van herkomst: China (Hunan)
etiket: Changbai mountain fresh ginseng
ingrediënten: fresh ginseng
prijsindicatie: € 6,50 (75g)

Reacties

Ginseng — 16 reacties

 1. Hoe weet ik dat ik de goede Ginseng heb en niet de soort die geen ginsenoside bevat?

 2. Ik weet het niet, maar ik denk dat als de toko “gingseng van de verkeerde soort” voor die prijs zou verkopen ze heel wat boze klanten op de stoep krijgen.

 3. Ik woon in zwolle, weten jullie wat mijn dichtstbijzijnde winkel is voor de echte verse ginseng?

 4. Waar kun je verse ginseng wortel kopen? Pillen werken bij mij niet. En ook de thee niet. Ik zou eens willen bruisen van energie.

 5. Kan ik ginseng wortel ook in water of alcohol opzetten.en hoe werkt dat dan.

 6. Ik zie in filmpjes op internet waarin ze een karaf eerst vullen met ginseng wortel en er dan wodka bij doen. Half jaar wachten en je hebt ginseng energydrink..

  Om thee te zetten zou ik wat schijfjes in een pannetje water zachtjes laten koken. Minuut of 5.

 7. Ginseng is een van de meest effectieve produkten uit de natuur. En wel uit de grond komende worteltjes of hele dikke oude wortels. Ik zelf gebruik de verse ginseng door middel van thee; daarnaast in Aziatische gerechten meewokken, of ook als tinctuur! Gemakkelijk zelf te maken en het hele jaar door een boost voor je systeem. In de winter geeft het warmte en energie. In de zomer beschermt het tegen zomer ziekten. Ook geestelijk en energetisch is ginseng heel erg goed.Met name gevoelige mensen ervaren heel snel het effect.Het reguleert namelijk je energie syteem ; dat betekent dat ginseng de energie beter door het gehele lichaam verspreid zodoende er meer evenwicht en balans onstaat en dus je prettiger voelen. Als laatste; ginseng is een absolute aanrader voor Yogi’s!!! Mensen die regelmatig yoga doen zullen het als een welkome versterker ervaren! Natuurlijk af en en een week of 2 niet gebruiken om het verschil te kunnen zien. Veel goeds voor iedereen. Yvonne Maria. Gediplomeerd holistische therapeut en 25 jaar ervaringsdeskundige

 8. Ik lees niets over de Korean Red Ginseng Powder die in enkele Aziatische steden, o.a. Singapore wordt verkocht. Deze is zo goed voor mijn circulatie. Weet iemand waar deze in Nederland kan worden gekocht?

 9. Ik zou dat eerder zoeken in zo’n winkel gespecialiseerd in Chinese medicijnen. In Rotterdam zijn er daar wel een paar van. Online vast ook wel. Waar woon je, Jaap?

 10. Net terug van de Filipijnen. Hier werd mij ginseng op sterke drank aangeboden voor mijn artrose. Na een paar dagen van gemodereerd gebruik, namen mijn klachten merkbaar af. Voor het eerst na 12 jaar heftige pijnklachten en beperkte gewrichtsfunctionaliteit. Dat terwijl onze “artsen” geen andere opties boden dan niet werkende chemische medicatie en zware operaties(waar ik overigens van af heb gezien).
  De natuur bied een oplossing voor vrijwel alle gezondheidsklachten.

 11. Ja, maar was het de ginseng of was het gewoon de drank? :-)
  Of het weer, kan ook nog.
  Gebruik je het nu je terug bent ook nog? En is het resultaat blijvend?

 12. Kan je ginseng ook rauw eten? Of moet je dit eerst koken of een thee van zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *