Apenhaar (meat floss)

Apenhaar / abon / meat floss
Hoe heet het?
Apenhaar, abon (Indonesië), meat floss / meat wool / pork sung (Engels), rousong / ròu sōnɡ / 肉鬆 (China), ruoc / ruốc of cha bong / chà bông (Vietnam), denbu / 田麩 (Japan)
Rund    => abon sapi, beef floss, niú ròu sī / 牛肉松 (China)
Varken => abon babi, pork floss, flossy pork, pork sung, yuk sung, rousong / ròu sōnɡ / 肉鬆 (China), ruoc thit lon / ruốc thịt lợn (Vietnam)
Kip       => abon ayam, chicken floss, ruoc thit ga / ruốc thịt gà (Vietnam)
Vis       => abon ikan teri, fish floss, yú sōng / 魚鬆 (China), ruốc cá (Vietnam), sakura denbu / 桜田麩 (Japan)

Wat is het?
Mager vlees wordt eerst met smaakmakers als sojasaus, zout en specerijen zo gaar gekookt dat het uit elkaar valt. De losgewoelde rafeltjes worden in de zon of oven gedroogd en daarna met extra smaakmakers net zolang in een pan droog gebakken en gestampt tot je die typische suikerspin-achtige textuur krijgt. In China, Taiwan en Vietnam is het meestal van varkensvlees gemaakt, in Indonesië en Maleisië vaker van rundvlees en in Japan van vis.

brood met abon sapiHoe te gebruiken?
Heel simpel een plukje apenhaar op je witte rijst of koude zachte tofu, in congee, in of op witte broodjes of simpelweg op een met roomboter besmeerde boterham zoals op de foto hiernaast. Werd vroeger in Azië ook gebruikt als een soort krachtvoer voor ondervoede of kieskeurige kindjes. Is luchtdicht nog maanden buiten de koelkast te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Van 5 kilo vlees hou je ongeveer 1 kilo abon over. Dat betekent dat goede abon best prijzig kan zijn. Het beste apenhaar is niet makkelijk te vinden in Nederland. Ik sla mijn slag vaak op de Tong Tong Fair. Sommige toko’s schijnen het “onder de toonbank” te verkopen.
  • Er zijn wel recepten om het zelf te maken, maar het valt niet mee om het echt fluffy te krijgen.
    Recept: zelf abon sapi maken
    Recept: zelf Japanse fish floss maken
    Recept: chicken floss maken met behulp van de broodbakmachine!
  • Omdat het zo onweerstaanbaar lekker is zijn er ook vegetarische varianten, al heb ik die nog nooit gezien.

Wat is er zoal te koop?


apenhaar / abon sapi

merk: Ibu Achmad
land van herkomst: Indonesië (gekocht op de TongTong Fair)
etiket: Abon Sapi
ingrediënten: rundvlees, suiker, olie, specerijen
prijsindicatie: € 8,50 (..g)

 Abon pedis
merk: Ibu Achmad
land van herkomst: Indonesië (gekocht op de TongTong Fair)
etiket: Abon Sapi Pedas
ingrediënten: rundvlees, suiker, olie, specerijen
prijsindicatie: € 8,50 (..g)

 Gedroog varkensvlees

merk: Sing Quang Yin sarl
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Viande de Porc Sechee, gedroogd varkensvlees
ingrediënten: varkensvlees, suiker, soja, zout, rijstlikeur, smaakversterker: monosodiumglutamine
prijsindicatie: € 4,95 (170g)

Reacties

Apenhaar (meat floss) — 12 reacties

  1. Ik ga die versie met kip proberen. Nu we low-carb eten staat dat ding ongebruikt! Ik laat je weten hoe het ging enm of het lekker is!

  2. Ik was er vorige week helemaal klaar voor, 2 kilo mager rundvlees gekocht bij mijn Turkse slager om er thuis achter te komen dat mijn broodbakmachine geen jam-stand heeft. Haha.
    Toen maar iets anders gemaakt, want ik had geen zin in veel gedoe.

  3. Geachte heer/mevrouw,
    Waar kun je onderstaand product in Nederland kopen? Ik heb slechts een zakje op de TongTong Fair 2019 gekocht en vond dat erg lekker.

    merk: Ibu Achmad
    land van herkomst: Indonesië (gekocht op de TongTong Fair)
    etiket: Abon Sapi Pedas
    ingrediënten: rundvlees, suiker, olie, specerijen
    prijsindicatie: € 8,50 (..g)

  4. Ja, nee, sorry, ik scoor mijn apenhaar dus ook altijd op de Tong Tong. Ik weet niet waar je dat anders ook kunt kopen. Tenminste, die rundvlees versie.

  5. Robin,

    Van mijn moeder heb ik nog een recept
    Een recept van een soort apenhaar van vis (makreel of bonito) ik weet alleen niet of het van origine Surinaams of Indonesisch is.
    Het is heel simpel.

    Ingrediënten:
    Vis (vette vis als makreel of bonito, tonijn)
    Ui
    Olie
    Azijn of een ander zuur makend iets
    Suiker
    Lombok.

    De bouillon is gewoon ui, zout of visbouillon, een flinke scheut azijn en water.
    Eerst de vis in moten koken, gaar zodat het van de graat valt, uit het kookvocht halen en laten afkoelen.
    Vervolgens de vis van de graat halen en vast losmaken en eventueel het overtollige vocht er uit knijpen.
    Ui snipperen (ben nu aan het testen met de ui te raspen)
    UI fruiten, als deze glazig is de vis erbij, de fijngesneden lombok (sambal oelek of chilipeper/ madame jeanet). Al scheppend en fijnwrijven(d) de vis los maken. Zodat er draadjes ontstaan.

    Tijdens het bakken telkens wat azijn, tamarinde pasta of een ander zuur beetje bij beetje toevoegen, weer laten verdampen en blijven scheppen.
    Een beejte zout toevoegen en scheppen en wrijven.
    Als alles er uitziet als draadjesvlees en lekker bruin begint te worden, Alles plan plan (rusig aan) proeven, vuur uit en suiker naar smaak toevoegen.
    Een balans vinden tussen zuur, zoet en zout. Voor mij is bij dit recept de zuur/zoet balans heel belangrijk, zout gaat er als laatste bij. Het haalt de smaken zuur en zoet nog een beetje omhoog maar de zuur /zout balans mag van mij best fris zuur zijn.
    De pittigheid, ook die bepaal je zelf.

    Het is echt een recept dat je op je gevoel maakt.

    Ik heb het nooit zo droog en fijn gekregen als b.v. de Abon sapi die ik in Indonesië kocht maar het is een heerlijk bijgerecht en het hoeft van mij ook niet gort en gort droog te zijn.

    Remi

  6. Wat leuk, dankjewel voor het recept!
    Om het wat langer houdbaar te maken zou het inderdaad droger moeten, maar voor de smaak lijkt me iets minder droog ook lekkerder.

    Ik ben sowieso een mietje met het bewaren van eten. Ik weet dat mijn vader daar bijvoorbeeld veel makkelijker in is. Dus het kan wel, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Als ik iets langer wil bewaren, dan vries ik het liever (in porties) in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *