Ikan Teri (gedroogde ansjovisjes)

ikan teri, gedroogde gezouten ansjovisHoe heet het?
Gedroogde (Indische) ansjovis, ikan teri (Indonesië), ikan bilis (Maleisië),

Wat is het?
Ikan betekent vis en teri is de soortnaam van een klein, enigzins doorschijnend visje met blauwzilvere streep dat niet groter wordt dan 12 cm en familie is van de ansjovis. De gezouten, gedroogde visjes die je in de toko (vaak uit de koelings, soms zelfs uit de vriezer) kunt kopen zijn meestal tussen de 1 cm en 5 cm lang. Bij de grotere visjes is de kop er soms afgehaald, bij de allerkleinse niet. Hoe dan ook eet je ze helemaal op. De smaak is nogal vissig, niet iedereen is er dol op.

Hoe te gebruiken?
Week de gedroogde visjes eerst 1 à 2 minuten in koud water om ze enigzins te ontzouten, spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Bak ze daarna in wat olie op halfhoog tot hoog vuur in ± 3 minuten knapperig en laat ze op wat keukenpapier uitlekken. Kort frituren kan ook. Gebakken ikan teri (deze gebakken ikan teri is ook kant-en-klaar te koop bij de toko). Nadat je ze knapperig gebakken hebt kun je ze net als tempeh kering of sambal goreng kering ketang opbakken met een lekkere, pittige boemboe en serveren als bijgerechtje. Je kunt de visjes ook wat kleiner hakken of malen en als smaakmaker gebruiker. (sambal goreng teri is ook kant-en-klaar te koop bij de toko, zie foto links)
Gedroogde ansjovisjes luchtdicht en in de koelkast bewaren. De gedroogde visjes zijn nog jaren te bewaren, de gebakken en gekruide visjes uit de toko enige maanden.

Tips, weetjes & recepten

Andere posts over gedroogde vis enzo:

Gedroogde garnaaltjes Gedroogde inktvis Gedroogde st. Jacobs schelpen, Conpoy Katsuobushi, gedroogde bonito flakes Maldive Fish Gedroogde ansjovis

Wat is er zoal te koop?


Dried Fish (gedroogde ansjovis)

merk: BDMP
land van herkomst: Thailand
etiket: Dried Fish, Stolephorus spp., Salted dried anchovy (headless)
ingrediënten: ansjovis 87%, zout 13%
prijsindicatie: € ? (100g)

 Dinges

merk: Mutiara – Nieuw Vennep
land van herkomst: ?
etiket: Gebakken ikan Teri Nasi
ingrediënten: terivisjes, zout, plaantaardige olie. Allergenen: gluten, vis en sojaproducten
prijsindicatie: € 2,79 (70g)

Sambal Goreng Teri Nasi

merk: Golden Child, Wateringen
land van herkomst: ?
etiket: Sambal Goreng Teri Nasi
ingrediënten: Vis, zout, specerijen, uien, plantaardige olie, rode peper, E260, E211
prijsindicatie: € 2,75 (70g)Wat weegt ikan teri?

Ikan Teri Goreng

=> 1 volle cup gedroogde ansjovisjes ≈ 60 gram ≈ 1/2 cup gebakken visjes


Reacties

Ikan Teri (gedroogde ansjovisjes) — 22 reacties

 1. Toevallig van de week gekocht bij Amazing Oriental en zie nu dat je niet weet wat de kosten zijn, dus ik heb de bon er even bijgezocht :)

  Ikan teri nasi 2,79 euro (50gram)
  Sambal goreng Ikan Teri Nasi 2,75 euro (70gram)

 2. Ah, dank je! Ik moet nog steeds een systeem bedenken waarop ik makkelijk de prijzen bijhou van dingen die ik koop voor de site. Want meestal, tegen de tijd dat ik er iets over schrijf is het bonnetje allang in de stapel verdwenen. ;-)
  Het is ook maar een indicatie, maar toch wel handig om te weten soms. In dit geval vind ik 2,79 eigenlijk best veel geld, voor zo’n klein bakjes.

 3. Het is voor mij een van de lekkerste snacks/appetizers die ik ken. Meer dan 20 jaar geleden kocht ik de rechthoekige plastic doosjes regelmatig tot het verboden werd om het te verkopen. Sinds kort heb ik het product weer ontdekt via de Oriental website maar die biedt het ook niet meer in die vorm aan en op de website van de maker “Mutiara” kan ik ook niet vinden waar de doosjes te koop zijn. Het is een super product en ik kan er de hele dag van genieten. Heeft iemand info over verkooppunten of een webverkooppunt dan gaarne info.
  Groet, Hera.

 4. Oh, dat is niet heel gunstig qua Aziatisch winkelen.
  Als je wel eens in Almere boodschappen doet is Amazing Oriental in Almere een goede optie. Hm, moeilijk, ik zou als ik jou was eens hier rondneuzen: lijst met toko’s in Nederland. En ze dan gewoon eerst even bellen om te vragen of ze sambal goreng ikan teri verkopen. Dat voorkomt teleurstellingen. Maar er moeten wel toko’s in de buurt zijn die het verkopen.

 5. Robin, dank. Hier in de buurt niet veel maar ik heb geen haast. Uit de lijst met toko’s toch Gembira in Haarlem gevonden en daar kom ik wel eens.En ik heb nog een webadres gevonden, Toko Tjin maar die zijn nu met vacantie. Alles sal reg kom, zeiden ze in Zuid Afrika. Niet mijn land maar het is wel van toepassing. Nogmaals dank en een Zondagse groet. “Hera” .

 6. Als de tijd daar is rommel ik wel eens wat met kleine verse gefrituurde spierinkjes, beetje sambal en zo er door, ook heul lekker.
  Fusion heet dat geloof ik hè? :-D

 7. Ik geloof het ook ja. :-)
  Fusion heeft een slechte naam, maar dat komt omdat er teveel prutsers op de wereld zijn. Fusion is gewoon evolueren in mijn ogen. In Azië was het gebruiken van chilipeper ook ooit fusion.

 8. Beste Robin, ik heb de afgelopen dagen gezocht waar ik ikan teri medium kan bestellen maar ik heb de indruk dat ik uitzichtsloos bezig ben. Kunt U mij helpen door een goed web adres aan te geven waar ik ten minste 20 doosje kan bestellen. Wat ik daar verder nodig heb komt vanzelf.. Dank voor de hulp. Hera.

 9. Bedoel je dan gedroogde, gezouten visjes?
  Of reeds gebakken?
  Of ook al met smaakmakers, dus van die oranje dingetjes?
  En medium is medium groot?

 10. Doet mij gelijk weer denken aan Nasi goreng kampung in Malaisië. Geeft een perfect hartige smaakt. Heerlijk gerecht.

 11. Hallo Robin, hier Kroatie,

  ook al ben ik geen echte vis liefhebber (liever iets met twee of vier poten), vond en vind ik goeie ikan teri hardstikke lekker.
  Bedankt weer voor de fantastische uitleg, mét recept zelfs, dus ik kan weer aan de slag, want zulke piepkleine visjes (soort ???) hebben we hier veel.
  Dus dat wordt weer smikkelen !
  Bewaren, ook al kan dat lang, zal wel niet lukken vrees ik :-)
  En weer tot de volgende keer, Pim.

  PS.
  Ga ook je abon recepten proberen, ook die met kip in de broodmachine (krijgt die ook weer een functie).

 12. Ik had ook een keer flink mager rundvlees ingeslagen en helemaal klaar voor het broodbakmachine recept, maar jammer genoeg bleek toen dat mijn machine niet de juiste opties heeft. Dus heb er toen maar gewoon stoofvlees van gemaakt. ;-)

  Hoor graag hoe het jou beter vergaat.

 13. Mager, magerder, magerst, zit er nog smaak aan het vlees?
  Beslist geen cuisine Française :-(

 14. Het gaat bij apenhaar om de structuur. De smaak geef je er zelf aan, mopperkont. Ook mager vlees moet opgegeten worden, je gaat het toch zeker niet weggooien omdat jij alleen maar vet vlees wilt eten?

 15. Nou, als het om de structuur gaat dan neem ik wel een bolletje touw
  nog goedkoper ook.
  De smaak daar weet ik wel raad mee.
  Weggooien doe ik nooit, ik koop het gewoon niet
  Zo, nu eerst een biertje :-D

 16. Hartelijk dank voor de link om teri te bestellen. Was er al geruime tijd naar op zoek.. Heerlijke snack. Ik ga inloggen en bestellen

 17. Een goede vriend van een familielid stuurde me per post een forse doos met Indische en Nederlandse (december-) lekkernijen.
  Ook een doorzichtige plastik small container in de vorm van een traditionele cirkelvormige Droste-flikjes (chocolaatjes-bestaan ze nog?-De doosjes, bedoel ik.) Ik versta bijna geen Indonesisch, dus schrijf alles wat erop staat: Dapur Vanty – “Abon Ikan Teri”- SEDANG.

  – In de koelkast bewaren? Er staat geen vervaldatum op.
  Bij voorbaat dank!
  Merry Christmas & Happy New Year 2019.
  Miguel

 18. Abon Ikan Teri is volgens mij de vis versie van apenhaar, Miguel. Daarover lees je meer in deze post over: apenhaar/abon

  Dapur Vanty zal het merk zijn en sedang betekent medium. Ik denk dat dat op de grootte van de verpakking slaat. Of misschien is het medium pittig?

  Het hoeft niet in de koelkast. Het zal best lang houdbaar zijn, maar oneindig? Gewoon even ruiken en proeven of het nog lekker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *