Mosterdzaad (geel, bruin of zwart)

Yellow, Brown and Black Mustard seeds
Hoe heet het?
Eigenlijk zijn er drie soorten mosterdzaad:
* wit/geel mosterdzaad (Brassica hirta/alba)
* bruin/sarepta mosterdzaad (Brassica juncea)
* zwart mosterdzaad (Brassica nigra)

Wat is het?
Mosterdzaadjes zijn de mooie ronde zaadjes van verschillende planten uit het geslacht Brassica. In Europa vooral gebruikt om mosterd van te maken. Mosterdzaad heeft onbewerkt amper smaak. De scherpe smaak komt pas vrij nadat het gekneusd wordt en vermengd met water. Zwarte mosterdzaadjes zijn iets groter dan bruine mosterdzaadjes en smaken iets scherper/pittiger.

MosterdzaadHoe te gebruiken?
In de Indiase keuken wordt zwart of bruin mosterdzaad vaak een paar tellen in hete olie getoast voordat de overige ingrediënten in de pan gaan. Die techniek heet “Tarka”. Mosterdzaad is dan eerder kruidig en nootachtig dan scherp. Verder is mosterdzaad vaak onderdeel van allerlei kruidenmengsels, masala’s en kerriepoeders. Koel, droog en luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren.

MosterdzaadTips, weetjes & recepten

 • Recept met geel mosterdzaad: je eigen cajun kruiden mengen
  Recept met bruin mosterdzaad: zalm curry (van Madhur Jaffrey)
 • Zwart mosterdzaad is eigenlijk alleen handmatig te oogsten en kom je daarom niet vaak tegen in de schappen, al is het toch wel te krijgen bij Indiase toko’s. Gelukkig lijkt het erg op bruin mosterdzaad dat veel makkelijker te vinden is, alleen een ietsiepietsie milder smaakt.
 • In sommige vertaalde Indiase recepten staat dat je bruin mosterdzaad gerust kunt vervangen door geel mosterdzaad, maar ik zou dat echt nooit doen. Andersom wel.
 • In India gebruikt men ook vaak mosterdolie. Rauw (in vinaigrettes) smaakt die pittig en scherp, bij verhitting smaakt ze zoet en nootachtig.
 • Zie ook de post over: Japanse mosterd (wa-garashi) of voor veel meer informatie over mosterd: mosterdplanten.blogspot.com

Wat is er zoal te koop?


 Bruin mosterdzaad
merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: Canada
etiket: Brown mustard seeds
ingrediënten:
prijsindicatie: € 1,05 (100g)

Geel mosterdzaad
merk: Asli
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Mosterdzaad heel
ingrediënten: sawi-sawi, rye (salut)
prijsindicatie: € 1,- (80g)

Zwart mosterdzaad
merk: Heera
land van herkomst: niet vermeld, waarschijnlijk India
etiket: Black Mustard seeeds
ingrediënten: zwart mosterdzaad
prijsindicatie: € 1,- (100g)

Reacties

Mosterdzaad (geel, bruin of zwart) — 29 reacties

 1. Ah, dat verklaart waarom ik me suf heb gezocht naar zwart mosterdzaad! Ik vind trouwens de combi mosterdzaad & curry leaves in de “tarka” (nooit geweten dat dat zo heet!) een goed begin voor een curry.

 2. Hoe kan ik de mosterd die te scherp is zachter van smaak krijgen?

 3. Mengen met wat olijfolie? Ik las eerder ergens dat (een beetje) azijn de scherpte wegneemt, maar ja, dan wordt je mosterd wel zuurder en ook een beetje dunner. Een klein beetje yoghurt kan ook helpen, maar alleen als het past bij wat je eet en natuurlijk alleen voor de hoeveelheid die je van plan bent op te eten (ivm bederf). En tot slot wordt mosterd na verloop van tijd ook milder. Vooral als je ‘m buiten de koelkast bewaart.

  Maar ik heb dat ook maar zo even bij elkaar gegoogeld, ik ben geen mosterd-expert.

 4. Mijn ouders namen iedere dag 100 mosterdzaadjes in met een glas water.
  Weet iemand waar dat goed voor is?
  Zij zeiden dat het je darmen enz. schoon maakt. Feit is wel dat ze beide oud zijn geworden.
  Wie weet kent iemand dit (oude) gebruik?
  anne

 5. Mosterdzaad, liefst gebroken ivm vertering, heeft een vet afbrekende werking…

 6. Kunnen deze mosterdzaadjes ook daadwerkelijk gezaaid worden?????

 7. Ben nu een heerlijke vijgenjam aan het maken van vijgen uit de tuin van mijn ouders, mooi dieprood, rijp, lekker met Blue Thompsonrozijntjes, biologische rode ui, witte wijnazijn met scheutje glaze en kaneelstokje en snufje zout en een geraspte biocitroenschil/rasp en sap zelf en een scheut golden syrup. Yummy. Voor andere delicatessen die ik niet zelf maak; http://www.lacuocapassionata.jouwweb.nl
  Happy Cooking and Enjoying the best of Life :-)

 8. Om scherpe mosterd zachter van smaak te maken, mengen met een beetje mayo.

 9. Als je zelf mosterd wilt maken experimenteer dan veel, zodat je tot de smaak komt die je zelf lekker vind. We zijn allemaal maar mensen en het kan goed zijn dan anderen jou smaak ook waarderen. Ik maak al een paar jaar voor de hobby Mosterd uit Boekelo. Op Google staat wel iets te lezen. Ik gebruik alléén zuivere en pure ingrediënten, dat ook de smaak alleen ten goede komt. Wel ietsje duurder maar veel lekkerder. Ben er inmiddels wel achter dat er écht veel slechte kwaliteit wordt verkocht voor puur gewin. Dat is geen goede zaak, terwijl mosterd zo lekker kan zijn en nog gezond is ook. Mits de basis goed is.

 10. Leuk, Hans. Heb je geen website of zo? Ik kon niks vinden, alleen berichten over je mosterd.

  Vraagje: maakt het ook nog veel uit waar je je mosterdzaad haalt? Smaakt mosterd hgemaakt van mosterdzaad uit de toko anders dan wanneer je het met mosterdzaad uit een andere winkel haalt? Maakt het land van oorsprong nog iets uit?

 11. Robin, eerst nu in december zie ik bij toeval je leuke reactie. Mijn mosterd uit Boekelo staat uiteraard te koop in Boekelo bij de plaatselijke Co-op. Het is een streekproduct en als zodanig maak ik het ook. Hobbymatig dus. Mosterdzaad is te koop bij indische toko’s tegen forse prijzen terwijl mosterd een veelgebruikt product is dat iedereen tegen een redelijke prijs moet kunnen kopen. Het is een fantastisch product en goede smaakmaker. Echter er is één maar, je lust het, of niet. Bij Pit & Pit verkopen ze geel en bruin mosterdzaad tegen een redelijke prijs voor kleinverbruikers. Grossiers en grote kruidenhandelaren verkopen niet aan kleine afnemers.

 12. Mosterdzaad is in iedere goede toko te verkrijgen in kleinverpakking tegen een klein prijsje.
  Dus helemaal niet “fors”

 13. De ene toko is de andere niet. Kleine verpakkingen van 100 gram of zo kunnen best duur zijn als je ze omrekent naar een kiloprijs. Dan ben je bij een toko meestal wel goedkoper uit dan bij een gewone supermarkt. En heel soms niet. Maar als je dan 5 kilo mosterdzaad nodig hebt omdat je mosterd wilt maken, dan ga je geen kwantumkorting krijgen bij een toko en wel bij Pit & Pit. Dus wat dat betreft is het een goeie tip van Hans.

 14. Poeh….wie gaat er nou zelf mosterd maken als er zowat duizend soorten te koop zijn.

 15. Zeg, Ed, nou klink je een beetje als de eerste de beste sukkel die zegt “waarom ga je zelf babi pangang maken als je het gewoon bij de Chinees kunt kopen?

  Zelf maken is altijd leuker!

 16. Mosterdzaad Is ook te gebruiken tegen Hoge Bloeddruk.
  Gebruik zelf de gele en bruine hiervoor.

 17. Weet iemand misschien een toko in Amsterdam/Amstelveen waar je mosterdolie kan kopen? Bij Amazing Oriental is het (nu) niet te koop.

 18. Je zou Spice op de Karel Doormanweg in Amstelveen kunnen proberen Peter. Of anders Authentic India op de 1e van Swinden of Saeed’s Curry House op de Javastraat in Amsterdam.

 19. Ah, vraag helemaal gemist. Maar inderdaad, een Indiase toko of Surinaams/Hindoestaanse toko heeft het wel.

  Oriental ook wel hoor, maar dan staat het dus niet bij de andere soorten olie, want officieel is het nog steeds alleen voor external use. Je kunt er wel naar vragen, liefst dus bij een Hindoestaanse medewerker, die weet het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *