Kerriepoeder (curry powder)

Kerrie poederKerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur. In Nederland kennen we vooral kerrie djawa, een mengsel uit de Indische keuken en tegenwoordig ook hindoestaanse kerrie, uit de Surinaamse keuken. Uit India is de Kerrie Madras beroemd.

In de basis zit vaak komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.
Hieronder een kleine verzameling kerrie recepten:


Madhur Jaffrey’s kerriepoeder (uit “Currybijbel“)
2 el korianderzaad
1 el komijnzaad
2 tl zwarte peperkorrels
2 tl bruin mosterdzaad
5-6 stuks kruidnagels
3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
1 tl fenegriekzaad
1 tl kurkuma poeder

Verwarm op middelhoog vuur in pan met dikke bodem: de koriander, komijn, peper, mosterd, kruidnagel, chilipeper. Roer tot er een lekkere, lichtgeroosterde geur af komt. Sommige specerijen zullen ook een tint donkerder zijn geworden. Voeg nu ook de fenegriek & kurkuma toe en roer nog 10 seconden. Laat de specerijen afkoelen op een bord. Maal ze fijn in vijzel of koffiemolen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Negentiende eeuws Brits kerriepoeder (uit “Currybijbel”)
2 el kurkuma poeder
2 el gemalen koriander
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder

Meng alle ingrediënten. Roosteren of malen niet nodig.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Madras kerriepoeder
16 el korianderzaad
8 el komijnzaad
4 el venkelzaad
4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
2 el zwarte peperkorrels (of meer)
2 el zwart of bruin mosterdzaad
2 tl fenegriekzaad
1 el gemalen kurkuma
2 el gedroogde of verse curry blaadjes

Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 à 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Sri-lankaans kerriepoeder (van Rick Stein)
1 el ongekookte basmatirijst
12 el korianderzaad
4 el komijnzaad
5 el venkelzaad
1 kaneelpijpje van 7cm
1½ tl fenegriekzaad
½ tl kruidnagel
½ tl kardemomzaadjes (uit ongeveer 10 peulen)
½ tl zwart mosterdzaad
1 tl zwarte peperkorrels
3 gedroogde chilipepers

Maal die mengsel zonder het te roosteren fijn in vijzel of koffiemolen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Maleisisch currypoeder (uit “Kruiden & Specerijen” van Jill Norman)
½ pijpje kaneel
5 gedroogde Spaanse pepers
1 tl groene kardamomzaden
6 kruidnagels
1 tl komijnzaad
1 el korianderzaad
2 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen galangawortel

De hele specerijen malen tot poeder en kurkuma en galangawortel erdoor roeren.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Currijpoeder van Oma Fabricius
7,5 gram korianderzaad
3,75 gram komijnzaad
3,75 gram anijszaad
30 gram peper
3,75 kurkuma poeder

Oma Fabricus liet dit recept aan haar kleindochter na in een kookschrift dat bewaard wordt op Kasteel Heukelum. Lees meer over dit kerriemengsel en over de soep waarin Oma het gebruikte op culinair historicus Lizet Kruyff’s blog Mededelingen van land en tuinbouw, over culinaire historie en andere geschiedenissen over moestuin, maaltijd en menu.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Kerrie Djawa (naar recept van Renske van de site glutenvrijkookhoekje.nl)
1½ tl korianderzaad
1½ tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
1 tl dillezaad
1½ tl fenegriekzaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
1½ theelepel lavasblad
4 korrels piment
1 theelepel ajowan
5-6 kruidnagels
Maal bovenstaande zaadjes fijn in vijzel of oude koffiemolen en voeg daar nog bij:
1½ tl cayennepeper
4 tl kurkuma
1½ tl gemalen kardemom
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen nootmuskaat

Bron: Kerrie Djawa Kruidenmix van GlutenvrijKookHoekje.nl

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Surinaamse Masala (naar recept van Kokenmetsieta.nl)
3 el korianderzaad
2 el komijnzaad
2 el zwart of bruin mosterdzaad
1½ el fenegriekzaad
1 el nigelle zaad
½ el ajowan zaad
¼ el zwarte peperkorrels (of meer)
2 el gemalen kurkuma

Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 à 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe en meng.
Bron: Masala á la Sieta

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Heb jij een eigen blend en vind je ’t leuk om die te delen? Mail me, dan zet ik ‘m erbij.

Zelf kerrie poeder maken


Reacties

Kerriepoeder (curry powder) — 59 reacties

  1. Hier eentje uit “Kruiden & Specerijen” van Jill Norman:

    Maleisisch currypoeder

    1/2 pijpje kaneel
    5 gedroogde Spaanse pepers
    1 theel. groene kardamomzaden
    6 kruidnagels
    1 theel. komijnzaad
    1 eetl. korianderzaad
    2 theel. gemalen kurkuma
    1 theel. gemalen galangawortel

    De hele specerijen malen tot poeder en kurkuma en galangawortel erdoor roeren. Curry’s in Maleisië worden meestal bereid met kokosmelk.

  2. Lol, ik was te lui om uit te zoeken wat galanga ook weer was… klik op de link die je gemaakt hebt, natuurlijk… Laos. ^_^

  3. Over kerrie gesproken: Ik heb vergeefs gezocht naar vadouvan op deze site. Zou helemaal leuk zijn als mensen daar zouden vertellen waar ze dat heerlijke spul kunnen vinden. :-)

  4. Ja, vadouvan staat nog op de to-do-list. Misschien dat het na jouw comment iets hoger op de to-do-list staat. ;-)

    Heb even voor je rondgevraagd, waar vadouvan te koop is en kom tot de volgende adressen:
    In Den Haag: Stijlslagerij Englebert op de Goudsbloemlaan 83
    In Den Haag: Gransjean Wijnen en Delicatessen op de Bankastraat 12
    In Rotterdam: Schmidt Zeevis op ’t Vasteland 60
    In Hoevelaken: Cavad’Or op de Oosterdorpsstraat 156 (hier beter eerst even bellen voor je langs gaat)

    En natuurlijk Vanilla Ventura, maar die levert niet aan particulieren. En bij hanos en sligro, maar daar moet je een pasje voor hebben.

  5. Reeds bij Caulils geweest. Deze vadouvan is voor zover ik kan inschatten niet extreem grof (het gaat ook maar om een klein bakje) maar hij ruikt heerlijk. Ben er nog niet helemaal over uit hoe ik deze nu het beste kan gebruiken, de kracht van de getrokken bouillon valt me (helaas) tegen maar direct door het gerecht is ook niet ideaal: dan moet ik alles wel heel zorgvuldig malen/stampen om geen harde stukjes kruidenmix over te houden.

  6. Vroeger was een favoriete kerrie die ik gebruikte er een van Crosse & Blackwell die al lang niet meer te krijgen is. Uiterst geel door waarschijnlijk geelwortel en/of safraan en erg lekker! Ik lees goeie dingen over merken als: Bolst’s, Ship (Green Label) original madras curry en Laxmi Brand, maar ook een Maharadjah blend schijnt populair (net als Crosse & Blackwell erg geel getint!).
    Nu weet ik wel dat je zelf een blend kunt maken, roosteren en malen en dat het waarschijnlijk de beste manier is maar dat is ook enorm tijdrovend.

    In Engeland wonen natuurlijk veel Indiërs en Pakistanen met hun toko’s vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook winkels uit de West Indies; Trinidad, Jamaica, geheel verklaarbaar vanuit de Britse koloniale geschiedenis. De Caraïbische curry blends zijn weer anders. Surinaamse masala is hier ruim voor handen (Chan’s) Ik heb het dus ook niet over de Aziatische blends maar specifiek over de Indiase. Waar in Nederland zijn bijvoorbeeld deze eerder genoemde gerespecteerde merken te koop? Als ze hier al verkrijgbaar zijn…

    Als iemand ze ergens is tegengekomen of suggesties heeft, dan hoor ik dat graag!

  7. Ik heb je vraag even naar dit topic verplaatst, Jim. Want dan heb je meer kans dat er iemand antwoordt.

    Ik denk dat je voor die specifieke curry blends naar de specifiek Indiase winkeltjes zult moeten gaan. Ik ken er maar een paar: Indiase toko’s

  8. Hallo,

    Ik heb zojuist zo’n potje kerrie djawa gekocht. Vanavond gaan we currie maken waar we gek op zijn. Hoe maak ik het best gebruik van deze kerrie poeder en hoe komt zij het best tot haar recht?

  9. Kerriepoeder is zo’n mengsel dat je het beste eerst eventjes meebakt. Dus niet op het laatst aan een saus toevoegen. Verder komt het niet zo nauw. Ik neem aan dat je wel een recept hebt, toch?

  10. Ik kocht vroeger ook altijd de cross and blackwel maar goede vervangers zij de engelse kerry van de peperbol albertcuyp amsterdam en bij jacob hooy kloveniersburgwal amsterdam

  11. Beste Maud,

    Ik heb je link nagekeken, maar je hebt je info fout.
    Het gaat hier niet om de hoeveelheden die je moet gebruiken per ingrediënt, maar om het aantal keer dat dit ingrediënt voorkwam in de 8 geteste merken.

  12. Ik ben op zoek (en kan het niet vinden) naar een recept voor hindoestaanse kerrie massala, dus bijvoorbeeld waar je roti mee kan maken. Heb je hier misschien tips voor? Het wel bekende zakje is tegenwoordig bijna overal wel te koop, maar zou het toch graag zelf maken.

  13. Ik heb de vraag uitgezet, maar nog geen antwoord, Jan.
    Ik heb zo’n vermoeden dat de meeste Surinamers altijd zo’n zakje masala gebruiken. ;-)

  14. Ondertusen heb ik de vraag ook aan Ramon Beuk gesteld en die schreef:
    “Er zijn nog Hindoestaanse Surinamers die hun eigen masala maken. Dat zijn vaak oudere mensen die er vaak ook een handeltje van maken. Ik zelf zou nooit de energie willen steken in het zelf naken van mijn masala. Wetende dat mevrouw…. van 89 daar uren mee bezig is en je het zelf nooit zo gemaakt krijgt.

    Een masala maken is niet moeilijk, maar de details in een goede masala zijn extreem moeilijk en bijna niet op papier te zetten. Het zijn maar zeven specerijen. Maar elke keer is de smaak, geur en kleur net even anders. Hoe lang rooster je welk ingrediënt en wanneer voeg je het toe.
    Zie ook deze link : Terug naar mijn Roti over masala maken (leuke tv… ;-))”

  15. Maar ik geef het nog niet op, Jan. We zoeken stug verder. :-)
    Het gaat denk ik om : koriander, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, mosterdzaad, nigela en zwarte peper. Nu de verhoudingen nog.

  16. Goede info!!! Waar kan ik in Nederland: Cross and Blackwell kerriepoeder bestellen/kopen?

    Dank voor de info!!

  17. Op hun site wordt met geen woord gerept over curry powder dus ik vrees eigenlijk dat het gewoon niet meer bestaat? Ik vond wel een foto van een “vintage” glazen potje, daar stond op het etiket als ingrediënten vermeld: turmeric, coriander, cumin seeds, fenugreek, black pepper, cardamom and red pepper.
    Dus misschien toch eens proberen zelf te maken dan, Coen?

  18. Enorm handig, die recepten. Zelf ben ik echt al een hele tijd op zoek naar een recept om zelf Hindoestaanse massala te maken, een imitatie van het welbekende gele zakje dat vaak voor roti gebruikt wordt. Ik ben al enorm veel Surinaamse websites afgegaan op zoek naar een recept, maar altijd als men roti maakt gebruiken ze ook op die websites zo’n zakje massala. Jammer, want ik woon tegenwoordig in het buitenland en daar ben ik die specifieke mix nog niet tegen gekomen..

  19. Gek is dat he? Er zijn honderden recepten voor Indiase of Srilankaanse kerrie mengsels te vinden, maar Surinamers gebruiken blijkbaar altijd een kant-en-klaar mengsel.

    Als iemand een recept heeft horen we het graag!

  20. Onderstaande tekst is van tropilab.com.
    Wat me eraan opviel is dat er nog een aantal aanvullende ingredienten worden genoemd waaruit kerriepoeder kan bestaan.
    Om het zoeken naar de beste samenstelling nog maar even te bemoeilijken ;-)

    Masala powder (also known as curry powder), is an exotic spice mixture consisting of among others: funugreek, cumin, tumeric and coriander.
    Sometimes additional ingredients such as ginger, garlic, cinnamon clove, mustard seed, green cardamom, black cardamom, nutmeg, red pepper and black pepper are added.
    It is commonly used in the East – Indian cuisine but also in that of the West Indies and Surinam.
    Although basically the same, masala powder from Surinam is an aromatic blend that is more flavored, spicier and tastier!
    Use it in fish, chicken and vegetable dishes.

  21. Oeps, was nog niet klaar – je bent een avondje bezig met het bovenstaand vadouvan recept, maar je krijgt er veel voor en gebruikt redelijk weinig in recepten en je kan het lang invriezen.

  22. Kerrie Djawa, Kerrie Djawa is een milde Javaanse kerriemelange.

    Voorbereidingstijd: 5-10 minuten (afhankelijk of je alles hebt klaar staan of niet)
    Bereidingstijd: 2 minuten
    Verder nog nodig: koffiemolen, een goed afsluitbaar potje

    De hoeveelheid die hier staan geeft je ongeveer 51 gram kruidenmix. Het zijn geen afgestreken theelepels.

    Ingrediënten
    * 4 theelepels kurkuma
    * 1½ theelepel korianderzaad
    * 1½ theelepel karwijzaad (dit heet ook kummelzaad)
    * 1 theelepel komijnzaad
    * 1 volle theelepel dillezaad
    * 1½ theelepel fenegriekzaad
    * 1 volle theelepel gemberpoeder
    * 1 theelepel zwarte peperkorrels
    * 1½ theelepel cayennepeper
    * 1½ theelepel kardamompoeder
    * 1½ theelepel lavasblad
    * 4 korrels piment
    * 1 theelepel venkelzaad
    * 5-6 kruidnagels
    * 1 volle theelepel nootmuskaat

    Bereiding
    1. Doe alles in de koffiemolen en maal alles fijn.
    2. Schep het over in een goed afsluitbaar potje en doe er een etiket op.
    3. Het is lang houdbaar.

    Bron: https://glutenvrijkookhoekje.nl/kerrie-djawa-kruidenmix.html

  23. Ontzettend leuk, deze site. Dank je wel! Nu ben ik op zoek — zoals veel anderen, weet ik nu — naar een recept voor Hindoestaanse masala. Als die er niet is, wat zou jij/zouden jullie iemand aanraden als vervanging (een kant-en-klare masala/kerriepoeder) als ze buiten Suriname/Nederland een gerecht willen klaarmaken waar Hindoestaanse masala in voorkomt? (Ook al is het niet exact hetzelfde.) Ben zo benieuwd. Alvast dank!

  24. Ik zou eens een poging kunnen wagen het na te maken en dan een smaaktest doen om te vergelijken met die kant-en-klare. Of misschien heeft iemand anders het al gedaan. Ik vind het nog steeds zo raar dat er nergens een recept te vinden is….

  25. Dank voor je reactie, Robin. Op mijn zakje (H. Nandan) staat koriander, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, mosterdzaad, nigell, gember peper.
    Trouwens, ik vraag me ook af of ze bij “gember peper” alleen een komma vergeten zijn (gember, peper) of het een soort peper is.

  26. Persoonlijk is de surinaamse kant en klare masalla van Nandan en Chans prima maar bij de toko’s verkopen ze ook masalla’s uit Suriname zelf het metk Arva is daar 1 van overheerlijk deze komt echt overeen met de homemade van de oude generatie.
    En antwoord op de vraag ze zijn iid een komma vergeten.

  27. Zelf ben ik als Surinaamse Hindoestaan al jaren opzoek naar een goed recept. Tot nu toe zonder resultaat. Van de mensen in Suriname, van wie ik weet dat ze zelf masala kunnen maken, geven hun recepten niet prijs. En de nieuwe generaties kopen het liever. We worden in Su en Nederland steeds meer afhankelijk van bedrijven die het nu alleen nog maken.

    Jammer.. Ik weet ten miste wat erin gaat, dus gaan we het zelf proberen en nog eens proberen tot …. maar dat vertel ik dan wel op deze site.

  28. Ik ben blij dat jij het ook maar vreemd vindt dat er geen recepten voor Surinaamse kerrie masala bekend zijn, Art. Ik zou het super vinden als jij het mengsel na kunt maken en hier wilt delen. Dan zet ik hem er boven bij.

  29. Ha Robin,
    Bij supermarkt Highway in Rdam verkopen ze ook zakjes waar de mix met hele kruiden al in zit (Surinaamse Hindoestaanse Masala) Heb niet opgelet of je deze zelf nog moet roosteren, maar zo wie zo nog fijnmalen. Ook veel keus in kant en klare Sur. Hind. Masalas…heb ze allemaal gekocht om uit te proberen :).

  30. Grappig, Sona, ik geloof niet dat ik dat ooit eerder heb gezien, specerijenmixen die je zelf nog moet malen. Maar ik vind het wel een goed idee. Niet per se voor mij, want ik heb al die specerijen gewoon in huis, dus ik schep het zelf wel effe bij elkaar. ;-)

    En dat herinnert me eraan (echt, dat hoofd van mij, een zeef) dat ik de Surinaamse masala van Sieta nog in de post moest toevoegen. Afijn, beter laat dan nooit. Nogmaals dank, Erwin.

  31. Ik ben zo blij met deze pagina van je site! Sowieso raadpleeg ik de site vaak maar sinds ik de pagina heb gelezen heb ik nooit meer kant en klare kerrie gekocht!

  32. Dit ziet er uit als een curry blend zoals we gewend waren van het Britse Crosse & Blackwell maar hier zet ze ‘m zelf in elkaar dit kerrie poeder dus en ze doet haar research, zal wel komen omdat ze getraind is als journalist. Die helgele kleur komt mij verdomd bekend voor in ieder geval en ook de ingrediënten kloppen aardig volgens mij. Mooie presentaties steeds en sterke teksten dus ook.
    Ik heb het nog niet zelf uitgeprobeerd want of mijn koffiemolen (Lidl) die linzen kan vermalen zonder dat ik ‘m de vernieling in draai…
    Elders staat ook haar recept voor een Sambar blend die ik wil maken en nog veel meer verschillende massala recepten! Ik leer steeds dingen bij hier, dus sowieso een erg leuke, inspirerende site hoor, Holy Cow van Vaishali !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *