Laos (galangal)

GalangalHoe heet het?
Laos, laoswortel, galangal, galanga, grote galanga, greater galangal, lengkuas, Thaise gember, blue ginger. Kha (Thailand)

Wat is het?
Laos is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gember-familie. De smaak lijkt wel wat op die van gember, maar is frisser en minder scherp/peperig. Het ruikt een beetje naar plakkerige pijnboom, maar ook een beetje naar zeep. Dat klinkt niet lekker maar is het wel.

Hoe te gebruiken?
In wat dikkere, gekneusde plakjes laten meestoven in curries of soepen en er voor het opdienen weer uitvissen. Of fijnmalen in boemboes en pasta. Wat ook lekker is, een dipsausje van mayonaise met wat versgeraspte laos. Gebruik het liefste verse of desnoods ingevroren laos, al blijft laos in poedervorm wel een handig en snel alternatief.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Verse galangal
merk: Jaggoe Import
land van herkomst: Thailand
etiket: galant ข่าลิง (JAG)
ingrediënten: laos
prijsindicatie: € 0,85 (100g)

Reacties

Laos (galangal) — 21 reacties

 1. Verse galanga/laos is verschrikkelijk lekker en geeft een eigen smaak aan gerechten. Terecht wat jullie schrijven, de smaak van poeder komt niet eens in de buurt van vers.

  Ik ben wel redelijk kieskeurig als ik verse galanga koop. Het bederft sneller dan gember (althans, dat is mijn ervaring) en ik probeer de wortels die “vochtig” aanvoelen, te vermijden. Als ik een mooi exemplaar vind, snij ik een stuk af dat voldoende is voor wat ik direct nodig heb en de rest gaat in plakjes in de diepvries. Werkt prima.

  Hier zijn twee Thaise recepten voor soep waar galanga een belangrijke rol speelt:

  Tom Yum (al genoemd): https://www.thaifoodandtravel.com/recipes/hotsou.html

  Tom Kah Talay: https://www.thaifoodandtravel.com/recipes/cocsea.html

  De rest van de site is zeker ook de moeite waard als je van Thais eten houdt. Een van mijn favoriete sites op dat gebied.

  Peter

 2. Geachte heer, mevrouw middels dit schrijven ben ik opzoek naar belangstellenden voor de import van Galanga vanuit Suriname. Prijs 0.65 euro cent per 100 gramm.

 3. Ik weet niet of je hier dan wel op de juiste plaats bent. Maar goed, als iemand interesse heeft, graag klikken op zijn naam en direct met hem contact opnemen.

 4. Ik koop laos vaak in groter hoeveelheden in. Bewaren van schoongemaakte verse in gebruiksklare stukken gesneden laos kan in kleine met water gevulde en afgesloten bakjes [bv 5x5x2cm] in de vriezer. Zonder water droogt de laos snel uit. Op deze manier kan het maanden bewaard worden. Voor gebruik uit het ijs breken en ontdooien.
  P.S. zie ook gember.

 5. Dat ga ik een keer proberen, want ik ben tot nog toe niet erg tevreden over mijn zelf ingevroren laos. Bedankt voor de tip.

 6. Ik bewaar laos ook in de vriezer, bij gebruik, rasp ik de bevroren laos. Het bevalt me erg goed. Hetzelfde doe ik met de andere wortels als Jahé ook.

 7. Hier vind je een : Adreslijst van toko’s in Nederland. Zoek er eentje bij jou in de buurt. Als die een versafdeling heeft heb je grote kans dat ze ook laos verkopen.
  Ik denk dat veel toko’s het wel verkopen, maar de grotere zeker en die met een Indisch assortiment ook vast.

 8. Hallo , waar kan ik Alpinia officinarum extract in poedervorm kopen? Wat is de aanbevolen dosis ?
  Hartelijk dank bij voorbaat.
  Pros

 9. Je kunt het proberen bij Chinese medicijnwinkels. Daar zijn er toch wel een heel aantal van te vinden in Nederland en België, zeker in de grote steden. Of anders internet. Maar als je het voor je gezondheid wilt nemen, dan zou ik liever informeren op een site die over gezondheid gaat. Ik weet daar niks van.

 10. Het beste om laos te kopen als de kleur heel licht is, dan weet je zeker dat het niet is uitgedroogd.
  Bij jonge laos hoef je de schil er niet af te halen/schrapen.

  Bedankt voor de tip om plakjes laos en gember met water in een bakje in te vriezen. Ga ik ook proberen.

 11. net een biertje gedronken met galanga. De laatste keer dus.

 12. Ik kan me voorstellen dat het niet lekker is, zeker als je geen fan bent van laos. Maar toch ben ik nu wel benieuwd daarnaar! :-)

 13. Top de tip om het water in te vriezen. In plakjes invriezen deed ik al maar om het in water in te vriezen, zodat het niet uitdroogt lijkt me heel logisch. Ben ook blij met de tip om de bevroren plakjes te raspen. Laospoeder vind ik echt niet de smaak van laos hebben, smaakt alleen maar muf.

 14. Kan galangal pasta ingevroren worden? Ik ga lamg niet hele potje gebruiken & is geopend volgens etiket maar 2 weken houdbaar…

 15. Ja hoor, dat kan prima! Ik zou wat blopjes op een vel huishoudfolie of bakpapier maken, dat invriezen en als het ingevroren is in een zakje doen. Blopjes uiteraard zo groot als wat je normaal gebruikt in 1 recept. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *