Chinese gember (temoe koentji)

Temoe Koentji of Chinese gember
Hoe heet het?
Chinese gember, temoe koentji, vingerwortel, fingerroot, chinese keys, temu kunci (Indonesië), ka chai / kra chai / กระชาย (Thailand), āochún jiāng / 凹脣薑 (China).

Wat is het?
Chinese gember of temoe koentjie is de wortelstok van de tropische plant Boesenbergia pandurata, lid van de gember-familie, zusje van de laos/galanga. Het lijkt wel of er uit een gewoon stukje gember lange, smalle gembervingers (Ø 1cm) groeien.

Hoe te gebruiken?
Voornamelijk in de Indische en Thaise keuken: in curries, sambals en atjars. Combineert vooral goed bij seafood. In plakjes meestoven maar geraspt kan ook. De smaak lijkt erg op die van gember, maar dan sterker/frisser met een beetje een ziekenhuissmaakje, dus pas op. Gebruik liever verse gember of laos als substituut dan de poedervorm.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Krachaiwurtzel, Tumicuni, กระชาย
ingrediënten: chinese gember
prijsindicatie: € 1,20 (100g)

Reacties

Chinese gember (temoe koentji) — 3 reacties

  1. Net als alle wortels, is de temu kunci goed te bewaren in de vriezer. Ik gebruik zelf nog de cobek en ulekan, als ik sambel maak, bijvoorbeeld sambal petis, dan kan de temu kunci bevroren en al mee geulekt worden.

  2. Hi Froukje, ik verkoop niks, ik geef op deze site alleen info. Ik weet ook niet waar je het online zou kunnen bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *