Hollandse asperges op Aziatische wijze

Hollandse asperges, geroerbakt
Een van mijn lievelingsgerechten in China was een simpele stirfry van verse bamboescheuten, een bord vol kleine trappetjes. Jammer genoeg zijn die verse bamboescheuten in Nederland bijna nooit verkrijgbaar. Bamboe uit blik of vacuumverpakking is niet zo lekker, die uit de diepvries is nog wel te doen, maar een echte traktatie maak je er niet mee. Totdat ik ontdekte dat verse, Hollandse asperges een goede vervanger zijn. Tenminste, in dit gerecht.


Aziatische witte aspergesRECEPT

500g witte asperges
olie om in te wokken
(bijv. arachide-olie of rijstolie)

Ingrediënten voor het sausje:
1 el lichte sojasaus
1 el shaoxing rijstwijn
1 el oestersaus (optioneel)
1/2 el suiker
1/4 tl maïzena (optioneel)

Schil de asperges nauwkeurig zodat je straks geen harde draden hebt. Snijd het houtige kontje eraf, je houdt nu ongeveer 300g aan asperges over. Snijd ze in gelijkmatige stukken. Verhit een wok op hoog vuur, voeg wat olie toe en roerbak de stukjes asperge op hoog vuur een minuut of zeven. Ze zijn dan nog behoorlijk knapperig, waarschijnlijk te knapperig voor sommigen. Voeg het sausje toe en laat dat kort inkoken/indikken. Pas op dat de suiker niet verbrandt.

Lekker bij dan dan noodles.


Reacties

Hollandse asperges op Aziatische wijze — 12 reacties

 1. Als asperges werken in dit recept, zou je het misschien ook eens kunnen proberen met palmharten. Of anders een Oud-Hollandse versie met schorseneren?

 2. En dat zeg je nu het seizoen praktisch voorbij is!
  Hehe, nee, grapje. Leuk te horen. Dank je!

  (zie nu dat ik schreef het eens te proberen met schorseneren en palmharten, maar daar is nooit wat van gekomen…. )

 3. Asperges verzieken of best lekker?
  Ga het proberen, kan nog.
  Zoals je weet Robin, ik ben niet zo conservatief :-D

 4. Wij vonden het een lekkere variant op de Hollandse aspergus!

 5. Ik ben altijd bang dat mensen het “zonde” vinden, er zijn zoveel puristen op de wereld. Dus goed te horen dat je het lekker vond!

 6. De technologische aanpak is de blikasperges uit te laten lekken, en vervolgens zo plat mogelijk (dus naast elkaar, niet op elkaar) in een zip-lock zak doen. Dan tenminste een uur of zes in een echt koude koelkast (<4 graden Celsius). Daarna over in de vriezer.

  Op deze manier voorkom je ernstige ijskristal vorming in de cellen van de asperge waardoor ie bij het ontdooien helemaal leeg loopt.

 7. Kun je de asperges niet beter gewoon in blik laten dan? :-)
  Ik snap het geloof ik niet helemaal. Of is dit in reactie op de vraag van Sylvia die bamboescheuten uit blik in wil vriezen?

  Rare mensen… :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *