Hoe heet het?
Loogwater, alkaline water, lye water, 雪白梘水, eau de lessive, kalium carbonaat, E501.
Wat is het?
In dit geval is het Kaliumcarbonaat opgelost in water in de verhouding 1:2. Maar let op, niet ieder loogwater is hetzelfde.
Hoe te gebruiken?
Dit loogwater kan worden gebruikt in het deeg voor Japanse ramen of Chinese (egg) noodles. In ieder geval in noodles die in draden getrokken worden, niet in noodles die zoals spaghetti, udon of soba gewalsd en gesneden worden. Door toevoeging van dit “alkaline water” wordt de noodle geliger en ook een beetje veerkrachtiger, zodat ie wat meer beet heeft. Let wel op, dit spul kan brandwonden veroorzaken. Niet onverdund gebruiken, niet mee knoeien en goed buiten bereik van kinderen houden. Buiten de koelkast paar jaar, misschien wel oneindig houdbaar.
Tips, weetjes & recepten
- Oorspronkelijk gebruikte men het water uit een bijzonder zoutmeer in Binnen Mongolië (“Kan”). In dat water (“Kansui”) zat van nature natriumcarbonaat, kaliumcarbonaat en een klein beetje triwaterstoffosfaat. Klinkt misschien eng, maar is het niet. Dat water bleek perfect te zijn in de bereiding van noodles.
- Noodles maken zonder loogwater of een ander substituut voor Kansui kan natuurlijk best, alleen wordt de structuur en kleur dan net even anders.
- Experiment “zelf ramen noodles maken” volgt nog….
Wat is er zoal te koop?
merk: Mee Chun land van herkomst: Hong Kong etiket: Lye water, 雪白梘水 ingrediënten: kalium carbonaat (33%) en water prijsindicatie: € 2,95 (500ml) |
sow! waar dit nou voor gebruikt wordt wil ik al zolang weten als ik het weer eens tegenkom in toko/supermarkt (maar ben het altijd vergeten als ik weer thuis ben) dankjewel!
Graag gedaan! Nu nog een voorbeeldrecept uitproberen. Maar ja, zoveel te doen, zo weinig tijd. :-)
Vorige week heb ik een grote fles alkaline water gekocht om “mooncakes” te maken voor “Mid Autumn Festival”. Het recept vraagt maar 1/2 or 1 theelepel, zo wat doe ik met de rest? Misschien chinese egg noodles of ramen volgens uw recept. =)
Laat je weten hoe dat ging? Ik moet bekennen dat ik het nog steeds niet uitgeprobeerd heb! Mijn fles staat nog onaageroerd in de kast.
Hallo Robin,
Komt dat even goed uit. Ik ben net op zoek naar loogwater[Lye]. Ik ga nml proberen om Pretzels en Laugen broodjes te maken (experiment). Daarvoor heb je Lye nodig.
Ik heb ook nog een achtergrond artikel voor je.
http://www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html
Cool. Dank je. :-)
Mijn flesje loogwater staat nog steeds onaangeroerd in de kast…
stom
zo saai wie wil dat nou weten?
Ikke.
Hi I bought this in Amazon for my soap recipe. Can I use this? I am gathering my ingredients for soap making. I hope this is one of those recipes in waiting for. Please advise. Thanks.
Hi Sheleph, I’ve asked a friend who has experience in making soap and she thinks this alkaline water will be too weak. She recommends you to buy a solution that’s on the market for soap making. It should be readily available in the States.
Maybe you’d better make inquiries on this site for soap making :
https://www.soapmakingforum.com/