Ramen noodles

Ramen noedelsHoe heet het?
Ramen, (ラーメン), shina soba (支那そば), chūka soba (中華そば), Chinese soba, Japanese soup noodles, Japanse soepnoedels.

Wat is het?
In tegenstelling tot de drie andere basisnoodles uit Japan (udon, somen en soba) is ramen niet zozeer de naam van de noodle, maar eerder van het gerecht waar ze in gebruikt worden, namelijk Japanse noodle soep (ramen). Ooit geïntroduceerd door de Chinezen is het eigenlijk gewoon Chinese mie. Gemaakt van tarwebloem, water, eieren (hoewel niet altijd), zout en kansui. Kansui is alkaliwater en zorgt ervoor dat het deeg gelig en extreem elastisch wordt en je er draden van kan trekken. Ramen wordt dus niet gewalsd en gesneden maar getrokken.

Hoe te gebruiken?
Verse ramen noodles (als je ze kunt vinden of maken) 2 minuutjes koken in ruim water zonder zout. Gedroogde ramen 4-5 minuutjes. Je kunt ze dan meteen verwerken in de soep of eventueel ander gerecht, maar je kunt ze ook snel terugkoelen in koud water en ze vlak voor gebruik weer even opwarmen in heet water. Als je ze in de soep wilt verwerken kun je ze beter een beetje korter koken omdat ze in de soep nog nagaren.

Tips, weetjes & recepten

Zelf Ramen Noodle Soep Maken

Wat is er zoal te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Hakubaku No.1 in Japan
land van herkomst: Australië
etiket: Biologische Ramen, roerbakken, soep, salade
ingrediënten: tarwebloem (97%), zout (2%), voedingszout (E500, E501), kleurstof (Annato extract), water
prijsindicatie: € 1,80 (3×90=270g)

Ramen noedels

merk: Don Don
land van herkomst: China
etiket: Don Don Instant Japanese Styled Ramen
ingrediënten: water, tarwemeel, cassavewortel, zout, stabilisator (E401, E452(i), zuurteregelaar (E500(i), E270), kleurstof (E102)
prijsindicatie: € … (4 x 200g)

 verse ramen noodles

merk: Master Lau (San Kong)
land van herkomst: Nederland
etiket: Fresh Japanese Noodles Ramen
ingrediënten: tarwemeel, water, ei, tapiocameel, zout, kaliumcarbonaat (stabilisator E501), wortel extract
prijsindicatie: € … (4 nestjes van 125g = 500g)
NB. In het versvak, maar vaak ook te vinden in het vriesvak. Dan eerst laten ontdooien en ontwarren voor je ‘t 3 à 4 minuten kookt. Anders heb je kans op een deegklompje.

Reacties

Ramen noodles — 9 reacties

 1. Poe hee,
  Zou Tommie van Sesamstraat zeggen, poe hee, het lijkt zo makkelijk. Ik heb het twee of drie keer geprobeerd, echter zonder het alkaliwater en je raad het al. Een grote mislukking.

  Na deze post MOET ik het toch nog een keer proberen, het lijkt me zo mooi om o.a. dit voor elkaar te krijgen. Al zijn de noedels c.a. 5 mm dik, als het met het alkaliwater lukt ben ik tevreden en volgen er meer pogingen.

  En natuurlijk heerlijke kommetjes vol zaligheden.

  Remi

 2. Ja, dat alkaliwater lijkt mij cruciaal. Hier wederom een stukje uit de film Tampopo, daar waar Tampopo en Shohei op bezoek zijn bij de concurrentie en zij hun het geheim van de perfecte noodles ontfutselt: klik.

  En hier een Amerikaan die heel veel tips geeft over de consistentie van het deeg en de techniek van “pulling noodles”: filmpje. Hij geeft ook meerdere recepten, met of zonder alkaliwater of zuiveringszout, maar ik zou toch zeker voor the real thing gaan. Ik heb wel flesjes alkaliwater of lye water in de toko gezien.

 3. Nog een filmtip, alleen staat die nog niet op youtube, ik zag ‘m laatst in Lantarenvenster in Rotterdam: Chef of South Polar (2009). Wederom zo’n film waarin duidelijk wordt hoezeer het leven van Japanners om eten draait. ;-)
  Ik verwacht dat ieder ander land dat een wetenschappelijke missie op de zuidpool zou installeren het personeel lekker zelf zou laten koken, maar in de Japanse 8-koppige missie zit een heuse chef. Alleen zitten de mannen ’s nachts vaak stiekem (het eten is natuurlijk op rantsoen) ramen te eten en op een dag is de ramen op! Crisis! De dag dat chef Nishimura met behulp van baking soda zijn eigen ramen weet te maken is hij de grote held.

 4. Ja, ook geweldig! (alleen wel Chinees/Taiwanees, niet Japans ;-) )
  Ik zag die destijds in het filmhuis, eigenlijk voordat ik verliefd werd op de Chinese keuken en er ook maar iets vanaf wist. Eigenlijk moet ik die dus maar gauw nog eens gaan kijken. Bedankt voor de tip.

 5. Robin, ik mis je enorm op het forum ;(

  Vraagje, voor een kom ramen, welke bouillon vanuit de winkel kun je hier voor aanraden?
  Ik wil verder jouw recept aanhouden, dus met buikspek enzo, garnalen, eitje etc.

  Alvast bedankt en wellicht wel weer tot ziens :)

 6. Ha Molo, ik mis jou ook hoor! :-)

  Als bouillon, tsja, gewoon een goede kippenbouillon? En dan in ieder geval een scheutje lichte sojasaus en een drupje mirin erin. En als je echt je best wil doen ook nog wat kombu meekoken. Of een snufje of meer dashibouillonpoeder. Beetje freewheelen, komt vast goed.

  Itadakimasu!

 7. Ah top, heb het inmiddels in huis allemaal. Morgen lekker klaarmaken, zin in :9

  Zolang je niet daaro post ga ik je site gewoon wat vaker bekijken ter compensatie :)

  Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *