Peking Style Noodles

Noord Chinese noedels
Zhà jiàng miàn / zhajiang mian / 炸醬麵 is een simpel, klassiek noodle-gerecht uit het Noorden van China bestaande uit tarwe-noodles, daarop wat gehaktsaus (op smaak gebracht met sojabonensaus) en verschillende soorten rauwe of geblancheerde groenten. Vlak voor je het eet roer je alles door elkaar. Typisch homestyle cooking of streetfood, wat betekent dat het allemaal niet zo nauw komt.


RECEPT
(voor 2 personen)

De saus
200g (varkens) gehakt
1 klein uitje, gehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
1 el gehakte gember
3 el shaoxing rijstwijn
3 el gefermenteerde bonensaus (* zie aantekening hieronder)
1 tl suiker
scheut water of bouillon
maïzena om te binden

Bak de uien tot ze net beginnen te bruinen, voeg gember en knoflook toe en bak nog even. Schuif aan de kant, voeg gehakt toe en bak rul. Blus af met de shaoxing rijstwijn en als die verdampt is voeg je de bonensaus (of een mix aan bonensauzen) en suiker toe. Bak heel even mee, voeg dan water toe en laat de saus lekker gaar sudderen. Proef en breng op smaak met sojasaus, extra bonensaus, bouillonpoeder of zout. Bind met wat maïzena.

De toppings
* reepjes paprika
* reepjes lente-ui
* reepjes komkommer
* geblancheerde taugé
* geroosterde pinda’s
* gomashio
* of bijvoorbeeld: wortel, tomaat, geblancheerde chinese kool of spitskool, reepjes omelet, ingelegde gember

De noodles
200g tarwe noodles (bijv. wokmie of udon)
1 tl sesamolie

Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en verdeel over 2 kommen. Verdeel gehaktsaus en groenten over de noodles, besprenkel met wat sesamolie en serveer direct. Zet een fles sriracha chilisaus op tafel voor wie wil.

* Traditioneel gebruikt men in Noord China een soort gele bonensaus (bijvoorbeeld: deze), maar je kunt dit gerecht ook net zo makkelijk met zoete bonensaus maken of een mix van die twee. Beetje hoisin erdoor of chilibonensaus, het kan allemaal. Sterker nog, het kan wel wat chilibonensaus gebruiken.


Reacties

Peking Style Noodles — 2 reacties

  1. Ja, het plaatje lijkt er wel een beetje op he? En bij bibimbap roer je ook alles lekker door elkaar, maar verder lijkt het in niks op bibimbap hoor. ;-)
    (bibimbap is lekkerder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *