Yuzu (Japans citrusvruchtje)

Yuzu, Japanse citrusHoe heet het?
Yuzu, Citrus ichangensis × Citrus reticulata (L), yuja / 유자 (Korea), xiāngchéng / 香橙 (China), yuzu / ユズ / 柚子 (Japan).

Wat is het?
Yuzu is een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een mislukte mandarijn. Vroeg in het seizoen zijn ze nog limoengroen, daarna worden ze oranje en op het allerlaatst fris geel. Dikke schil, vaak met lelijke plekjes, weinig vruchtvlees, veel pitjes. De smaak doet denken aan een kruidige citroen met een vleugje mandarijn, sommigen herkennen ook grapefruit, muskus of dennengeur. Een complexe smaak dus, chefs zijn er dol op.

Hoe te gebruiken?
Verse yuzu is amper te krijgen in Nederland, wel prijzige flesjes met yuzusap en goedkopere flesjes met yuzusapmengsels (zoals rijstazijn met yuzusmaak (pon-zu) of sinaasappelsap met yuzusmaak). Vers yuzu-zest hebben we hier dus ook niet, maar weer wel potjes met gedroogde yuzuschil, yuzupuree, gesuikerde yuzu (zie ook de post over yuzu thee) en yuzuchilipeperpasta (daarover later meer). Yuzu wordt gebruikt zoals limoen of citroen, in hartige en zoete gerechten.

Tips, weetjes & recepten

 • Eventueel vervangen door limoen. Beetje citroen of mandarijn of een mix kan misschien ook wel. Het is dan wel anders, maar het “past” wel.
 • Er bestaan meerdere variëteiten, yuzu ziet er dus niet altijd hetzelfde uit. Zie bijv de “shishi yuzu” die besmet lijkt met wratten: foto’s.
 • Grappig is dat de yuzu eeuwen geleden in Japan werd geïntroduceerd door de Chinezen, de Japanse naam is dus afgeleid van het Chinese yòuzi / 柚子. Maar in China zelf is de yuzu nooit echt aangeslagen (China is groot en deze vrucht groeit er ook niet overal) en zo is men daar in de loop der tijd die naam gaan gebruiken voor de pomelo/pompelmoes! Een yuzu vruchtje in China heet nu xiāngchéng / 香橙.

Wat is er zoal te koop?


 Yuzu-sap flesje

merk: Haguruma
land van herkomst: Japan
etiket: Yuzu sap / yuzu kajyu
ingrediënten: yuzu sap, zout.
prijsindicatie: € 7,95 (70ml)
Te koop bij o.a. Dun Yong in Amsterdam of de grote Oriental in Den Haag

 Yuzu poeder

merk: S&B
land van herkomst: Japan
etiket: Japanse yuzupoeder, 香りの逸品ゆず
ingrediënten: gevriesdrooge citroenschil / zest (yuzu)
prijsindicatie: € 4,- (4,5 g)

 Ponzu saus zonder soja

merk: Mizkan
land van herkomst: Japan
etiket: ぽん酢.
ingrediënten: かんきつ果汁、醸造酢、酸味料、香料
prijsindicatie: € 4,95 (250ml)
NB. Dit is ponzu of pon vinegar, meng het met sojasaus en je hebt ponzusaus.

Bron foto rechtsboven: Titatium22.


Reacties

Yuzu (Japans citrusvruchtje) — 22 reacties

 1. Talking about Yuzu, I just bought a big glass jar of Yuzu Tea from Korea in Antwerp Chinatown. It’s not too exp, 3.80 euro for a jar of 580g. Just add some boiling water to 2 tbsp and you can enjoy a hot cup of citron tea. Was a pleasant surprise for me to find Yuzu Tea, Jujube Tea and Red Date Tea on sale in Europe. :)

 2. Yuzu Tea

  Ik blogde al een tijdje terug over yuzu thee. Inderdaad best lekker, maar ik ben bang dat er geen yuzu in zit, alleen citroen. Kan ook eigenlijk niet anders he, voor dat geld.

 3. Hoi, ik ging google’en naar yuzu omdat ik merkte dat ze het vaak als ingredient gebruikten bij Australian Masterchef. Leuk dat ik jou daarbij aantref. Ik had echt geen idee dat het iets citroenachtigs was, dacht meer aan een papaya ofzo. Of uberhaupt geen fruit, maar een kruid of wortelsoort. Weer wat geleerd!

 4. Je moet ook gewoon meteen hier zoeken! *grin*

  Ja, bij masterchef Australië komen vaak dingen voorbij waarvan ik denk “hee, dat staat ook op mijn site” en soms “hee, dat moet nog op mijn site”. Zoals die yuzu dus, maar nu staat ie erop en ik ben blij dat ie al zo snel vindbaar is.

  In 2007 ging ik met een vriend langs een aantal beroemde restaurants in Spanje en toen kwam je overal yuzu tegen. Bergamot trouwens ook, maar in tegenstelling tot yuzu is bergamot nooit erg aangeslagen. Ik hoor er in ieder geval niet vaak van. En ik kijk nogal wat van die kookprogramma’s.

 5. Recent bij Eyserhalte in Eys een marmelade met yuzu gekocht. Een aanrader: de marmelade en de zaak! Allemaal bijzondere confituren en andere zaligheden voor de gourmand.

 6. De site http://www.pit-pit.com heeft een ruim assortiment aan kruiden, specerijen en andere voedingsmiddelen, een aanrader voor jullie lekkerbekken!
  Ik heb hier dankzij jullie al veel opgestoken!

 7. Gisteren bij de MAKRO in Barendrecht meegenomen € 5.50 per flesje

 8. Vorige week bij lidl yuzu dressing gekocht.Erg lekker!
  Weer ’s een ander fris smaakje!

 9. Bij de Makro staat het ook gewoon te koop dait yuzu citrussap 180 ml 8,99 zonder btw

 10. In de Aziatische supermarkt ‘Raan Asia’ op de Oostendesteenweg in Brugge zijn de flesjes ook te koop. 8,92 euro. Met BTW.

 11. Ik heb deze frucht vers gekocht bij de gezonde apotheker in veendam wel prijzig maar vers. Deze man verkoop heel veel bijzondere vruchten en groente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *