Pomelo (pompelmoes)

pomelo, pompelmoes of haddock fruitHoe heet het?
Pompelmoes, pomelo, shaddock, Citrus maxima / Citrus grandis (L), Buoi (Vietnam), som-oh / ส้มโอ (Thailand), jeruk bali / jeruk besar / pamelo (Indonesië), yòuzi / 柚子 (China), buntan / 文旦 / zabon / 朱欒 (Japan).

Wat is het?
Pomelo is de dikke mamma van de ons meer bekende grapefruit (een grapefruit is een kruising tussen de pomelo en sinaasappel), zoeter, minder zuur en weinig tot niet bitter. Eigenlijk veel lekkerder dan een grapefruit, maar wel met dikke, enigzins onhandelbare schil en taaie, oneetbare vliezen. Maar als je je daar eenmaal overheen zet snap je waarom deze vrucht zo geliefd is in heel Azië. De schil kan lichtgroen of geel zijn, het vruchtvlees lichtgeel, oranje of roze.

Hoe te gebruiken?
Het principe is simpel: pel eerst de dikke schil en pel dan de partjes. Je eet de velletjes dus niet op. Men eet pomelo als dessert of snack.
pomelo met chilipeper-zout-suiker Sommigen dippen de partjes in zout of een mengseltje van suiker, zout en chilivlokken (5:1:1). Ook lekker in gerechten waar je normaal grapefruit in zou verwerken: salades, garnalen cocktails, etc. Combineert goed met avocado. Kies in de toko de zwaarste exemplaren met een gave huid. Hoe zwaarder, hoe verser, hoe sappiger. Ze zijn erg lang (weken) houdbaar, maar worden wel steeds minder sappig, vandaar. Aangebroken pomelo’s in plastic folie nog wel een aantal dagen in de ijskast te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Filmpje: hoe een pomelo te pellen
 • Mijn manier: snijd het kapje eraf. Trek met een kort schilmesje diepe snedes van boven naar beneden. Langs deze hulplijnen pel je de schil er nu redelijk gemakkelijk vanaf. Je mag gerust veel wit laten zitten. Daarna breek je de pomelo in tweeën. Steek een vlijmscherp mesje “plat” in het bovenste partje en snijd alsof je een envelope open snijdt. Dan haal je het vruchtvlees voorzichtig los. Trek het vel eraf en begin aan het volgende partje.
 • Recept: salade met pomelo en garnalen
 • Weetje: pomelo is de grootste van alle citrusvruchten (tot wel 30 cm groot en 2 kg zwaar) en de naam (in veel talen) komt van de Nederlandse naam “pompelmoes”. En dus niet andersom. Alleen de Belgen doen dwars, die bedoelen met een pompelmoes een grapefruit.
 • Ook leuk: “pomelo hoedjes


Hoe schil je een pomelo?

Een pomelo pellen
Zoals hierboven uitgelegd pel je nit alleen de pomelo, maar ook de partjes.

Pomelo Partjes
Veel pomelo’s zijn geel van binnen.

Rode Pomelo
Sommige pomelo’s zijn rood. Al zou ik het eerder oudroze noemen.

Wat is er zoal te koop?


 lichtgele pomelo

merk: Viva
land van herkomst: China
etiket: Honey pomelo
ingrediënten: lichtgele pomelo
prijsindicatie: € 6,50 p/stuk

lichtgroene pomelo

merk: The Fruit Republic
land van herkomst: Vietnam
etiket: Grando Pomelo
ingrediënten: lichtgroene pomelo
prijsindicatie: € 2,50 p/stuk

Kleine pomelo

merk: Merkloos in het groentenafdeling
land van herkomst: onbekend
etiket: klein
prijsindicatie: € 0,75 p/stuk)

Red Pomelo

merk: Ping He Hong-You (?)
land van herkomst: China
etiket: extra informatie in het Chinees, maar het vruchtvlees is oudroze/rood
prijsindicatie: weet niet meer

Reacties

Pomelo (pompelmoes) — 34 reacties

 1. Dit brengt echt jeugdherinneringen naar boven! Ik vond en vind dit nog steeds heel lekker, maar het is wel een productie om te eten. Het schillen is best wel veel werk, maar zorgt ook wel voor een extra dimensie aan het eten ervan :)
  Als je nog een recept zoekt (ja, daar kom ik weer met mijn salades :-)…), deze inktvissalade kan dus ook heel goed met pomelo : https://web.archive.org/web/20180216105352/http://joyoffood.nl:80/recepten/pittige-inktvis-salade-met-komkommer-en-grapefruit

 2. Ik kwam veel salades tegen met garnalen in kokosmelk gesudderd en op de 1 of andere manier lijkt me dat niks. Jouw salade lijkt me veeeeeeel lekkerder.

  Wanneer komen jouw chilisauzen op de markt? ;-)

 3. @René. Wat zou dat toch zijn, dat Hollanders zo’n aversie tegen pomelo hebben? Zou iedereen ooit de fout hebben gemaakt ‘m als en sinaasappel te willen eten, dus inclusief de vliesjes? Of zouden al die pomelo’s altijd droog en oud zijn geweest? Ik had laatst echt een hele lekker sappige en was opeens “om”. Pomelo’s zijn lekker!

 4. Die fout heb ik bij de eerste hap destijds wel gemaakt inderdaad :-) #vliesjes.
  En de laatste was echt superdroog (en bitter, waar ik echt niet van hou). Dus misschien heb ik gewoon ook wel pech gehad en vind ik ‘m wel lekker als ik een verse sappige tref.

 5. Onthoud de naam van die laatste: Grando Pomelo van The Fruit Republic. Uit Vietnam. Als je die tegenkomt, meteen kopen! En als je die dan alsnog toch niet lekker vindt, dan krijg je van mij een refund. ;-)

 6. Vrijdag doe ik een rondje toko’s, dus als ik ‘m tegenkom, koop ik ‘m!

  Ik was begonnen met opstellen van een lijstje eten-dat-ik-niet-lekker-vind-maar-toch-nog-een-keer-wil-proberen. Had niet meer aan de pomelo gedacht, maar ik zet ‘m op de short-list :-)

 7. Ik heb wel eens de pink pomelo gegeten. Die zijn ook heerlijk. Helaas ben ik die nog niet tegengekomen in Nederland. Wij halen het uit Suriname.

 8. Pomelo is ook geweldig om zelf marmelade mee te maken. Door de dikke schil bevat de vrucht enorm veel pectine, zodat de jam bijna niet kan mislukken. Mijn “oogst” van dit jaar:

  Pomelo - pith, pips & peel

 9. Ziet er prachtig! Daar krijg je meteen trek van.

  Ik heb je linkje veranderd in aanklikbare foto, hoop dat je dat niet erg vindt. Mooi dat het recept erbij staat, misschien dat ik me er ook eens aan ga wagen. Ik heb een schoonvader die dol is op marmelade, leuk om die eens te verrassen met een potje homemade.

 10. Bedankt Robin, het is inderdaad de waard eens te proberen. Moeilijk is het in elk geval niet en de hoeveelheid werk valt erg mee. Een goede suikerthermometer is wel een goede investering.
  Een paar voetnoten voor wie aan de slag wil. Ik heb zo’n lekkere groene Vietnamese pomelo gebruikt (bedankt voor je suggestie!) In plaats van limoenen kun je ook andere (citrus)vruchten gebruiken, bijv. mandarijn, grape fruit, of (als je die kunt vinden) yuzu of natsumikan.
  De lime leaves die ik in het commentaar noem zijn daun jeruk, die je meestal vers in de koeling van een toko vindt. Voor deze marmelade heb ik zes blaadjes gebruikt. Je hebt ze niet per se nodig om marmelade te maken, maar het geeft wel een aparte smaak. Je kunt uiteraard ook experimenteren met sereh, gember, of kruidnagel.
  De suiker is gewone witte bietsuiker, géén geleisuiker.

 11. Ik wil niet vervelend doen, maar ik geloof dat pompelmoes & pomelo twee verschillende vruchten zijn. Volgens de Nederlandse Wikipedia is een grapefruit namelijk een kruising tussen een sinaasappel & pompelmoes, en is de pomelo ontstaan door de grapefruit opnieuw te kruisen met een pompelmoes.

 12. Nou, ik lees dat niet op wiki.

  Ik lees dat de grapefruit een kruising is tussen de “Jamaican sweet orange” (Citrus sinensis) en de “Indonesian pomelo” (C. maxima).

  En bij pomelo lees ik niks over een kruising. Dat is gewoon een “originele” vrucht.

  Ik denk dat het allemaal de schuld is van de belgen, die de grapefruit pompelmoes noemen. Dat is ook wat er staat op wiki, dat pompelmoes de Belgisch-Nederlandse benaming is voor grapefruit.

 13. Dat komt omdat je de Engelse Wikipedia gebruikt :-) Maar in het Engels maken ze geen onderscheid tussen ‘pompelmoes’ en ‘pomelo’, zoals bijv. in het Duits of Nederlands.

  Dit is wat ik lees bij pomelo: “So entstand zum Beispiel um 1970 in Israel durch erneutes Kreuzen von Pampelmuse (Citrus maxima) und Grapefruit (Citrus paradisi) eine Frucht, die Pomelo genannt wurde.

  Het is dit keer overigens niet alleen de schuld van de Belgen. Ook in andere landen doen ze moeilijk: “Im Englischen steht ‘pomelo’ für die Pampelmuse, im Französischen für die Grapefruit und im Spanischen für die Grapefruit, Pampelmuse und Pomelo.”

  de.wikipedia.org/wiki/Pomelo

  Tot slot staat er bij pompelmoes: “Die Kreuzung mit der Mandarine nennt sich Orange. Die Rückkreuzung von Orange und Pampelmuse ist die Grapefruit.” waarbij bovendien een referentie bij staat naar een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift (nl. ‘Theoretical and Applied Genetics’)

  de.wikipedia.org/wiki/Pampelmuse

 14. Dit klinkt toch ook raar: “durch erneutes Kreuzen von Pampelmuse (Citrus maxima) und Grapefruit (Citrus paradisi) eine Frucht, die Pomelo genannt wurde.”?

  Want de citrus maxima IS al een pomelo. En die zin suggereert dat de pomelo pas sinds 1970 bestaat! Volgens mij maken ze er allemaal een potje van. :)

 15. Ook verkrijgbaar bij de Lidl.. maar ik weet niet welk merk en of die lekker is. Deze week maar ’s één gaan halen, want ik ben ook gek op grapefruits.. dan moet ik dit toch ook heerlijk vinden!?

 16. Vorige week een flink exemplaar bij de Lidl gehaald voor 1 euro!
  Merk: Yitian
  Soort: Honey Pomelo
  Vanavond zo uit het vuistje opgesnoept, met z’n tweetjes. Heerlijk!
  Voor herhaling vatbaar.

 17. Na een tijdje over je site gedwaald te hebben beland ik ineens weer bij de pomelo’s.. sinds vorig jaar heb ik er dus een (eet)tic bij! En ze zijn er weer.. vanavond peuzel ik weer een halve op.. heurlijk!

 18. Ik eet dankzij de Lidl al een jaartje of 3 pomelo’s….volgens mij zijn het de
  Chinese …..ze zijn superlekker , ben er helemaal aan verslaafd, maar….ondanks dat ze het hele jaar door te verkrijgen zouden moeten zijn, is het bij de Lidl maar tijdelijk….weet iemand een adresje in Drenthe voor mij waar ik ze het hele jaar door kan halen??

 19. Ik zie volgens mij ook nooit in de zomer hoor. In China bijvoorbeeld is het een echt herfst/winter fruit. Dus ik ben bang dat het onmogelijk is. Of er moeten op het andere halfrond pomelobomen staan, maar ik vrees het ergste voor je.

 20. Staat me iets van bij dat grapefruitsoorten niet bij bepaalde medicijnen mogen worden ingenomen. Iemand hiervan op de hoogte?

 21. Ja grapefruit producten kunnen niet samen met bepaalde medicijnen zoals veel anti cholesterol tabletten. Reden hiervoor is dat 1) medicatie minder goed opgenomen kan worden of 2) medicatie minder goed afgebroken kan worden waardoor lever etc problemen kunnen ontstaan.

 22. Hier staat wat Bjorn al zeg goed uitgelegd : grapefruit en medicijnen.

  En hier een engelse wiki-pagina helemaal gewijd aan dit fenomeen : grapefruit in combinatie met medicijnen. En daarin staat “Pomelo also contains high amounts of furanocoumarin derivatives” en dat is dus de stof waar het om gaat.

  Dus ja, Hanny, ook met pomelo is het oppassen als je (bepaalde) medicijnen slikt. Als dat zo is zou ik het even overleggen met je huisarts om te vragen of het kwaad kan in jouw geval. Of de bijsluiter even uitpluizen, want ik geloof dat het er tegenwoordig wel in staat als het onverstandig is om samen met grapefruit te nemen.

 23. truc uit een ver verleden van mijn vader voor het verwijderen van de velletjes: schil er af, dan de vrucht in partjes verdelen, met de velletjes er omheen in de zon leggen. het velletje verdroogt maar het vruchtvlees niet. het droge velletje krijg je er gemakkelijk vanaf zonder de partjes te beschadigen. moet wel de zon schijnen natuurlijk maar bij de verwarming zal misschien ook werken.

 24. Ik weet niet, Marron. Het klinkt niet heel aanlokkelijk. Wel makkelijk, maar ik pel ze toch maar liever.

 25. Bij een Thaise vriendin proefde ik ooit een Pomelo.

  Zo lekker!

  Niet te snel eten, even laten narijpen.

  Zorgvuldig pellen, schoon maken en dan lekker smullen.

  Vrolijke groet,

 26. groeten uit thailandf wij eten de ”som oh” met een dipsaus . zelf te maken . 5 delen suiker , 1 deel zout, 1 deel chilivlokken…goed roeren en dippen maar

 27. Ik zet dat regelmatig op tafel als we bezoek hebben. Gaat altijd moeiteloos op.
  Ik doe altijd maar wat met de verhouding van dat mengsel. Volgens mij gebruik ik meer zout dan suiker. Maar heb jouw verhouding er hier nu boven bijgezet. Thanks.

 28. Ik ben al jaren een fan van deze vrucht…wat me wel bezig houdt is….is er een een aanwijzing wanneer ze biologisch zijn?….ben nl al geschrokken van de bespoten gezondheidsbessen uit China….ben even de naam vergeten…rood klein gedroogd….

 29. Ik denk dat je goji besjes bedoelt? Op zich natuurlijk wel een heel andere verhaal. Pomelo is door zijn enorm dikke schil wel behoorlijk beschermd tegen pesticiden. Maar in antwoord op je vraag, ik geloof dat ekoplaza wel eens biologische pomelo’s heeft verkocht. Dus het bestaat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *