Lotusstengel

Lotus rootlets (de stelen van de lotus-bloem)
Hoe heet het?
Lotus stengels / lotus scheuten, lotus stems / lotus shoots / lotus rootlets / lotus stalk, ngó sen (Vietnam), saai buaa / สายบัว (Thailand), 蓮の茎 (Japan).

Wat is het?
Lotusstengels zijn de soms wel twee meter lange, slanke, stelen van de lotusbloem. Net als de meer bekende lotuswortel geven deze lotusstengels doorgesneden een prachtig wagenwiel patroon prijs. Ze zijn crunchy en smaken zoetig. In Thailand en Vietnam vers te koop, in Nederland vooralsnog alleen ingelegd in glazen potten.

Hoe te gebruiken?
Verse lotusstengels worden rondom geschild en daarna rauw gegeten in salades, ingelegd zuur of geroerbakt in warme gerechten. In Nederland vind je waarschijnlijk alleen ingelegde lotusstengels. Ze zien er ingelegd nog steeds prachtig uit, mooi wit, hebben een crunch maar smaken niet echt heel lekker. Leuker is om ze om te spoelen en een dagje in je eigen inlegmengsel te leggen.

Tips, weetjes & recepten


Meer foto’s
Pot met lotus stengels
Het bovenaanzicht als je een pot met lotusstelen open maakt.

Brine for lotus stems
Maak een eigen mengseltje op basis van azijn, suiker, chilipeper en je favoriete kruiden. Misschien nog wat rode ui voor een roze kleur?

Lotus stelen inleggen
Binnen een dagje smaken je lotusstengels al een stuk beter dan zo uit het potje.

Ingelegde lotusstengel
Als je de ingemaakte lotusstengels in iets kleinere, schuine stukjes snijdt zien ze er überschattig uit. Leuk om een voorgerecht of salade mee op te leuken.

Wat is er zoal te koop?


Gepekelde lotuswortel

merk: Penta Impex
land van herkomst: Thailand
etiket: Lotus rootlet in brine / Ngo Sen / gepekelde lotuswortel
ingrediënten: lotuswortels, water, zout, zuurteregelaar (E260), conserveermiddel (E211), conserveermiddel (E223). Bevat sulfiet.
prijsindicatie: € 3,- (454g)

Reacties

Lotusstengel — 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *