Hoe heet het?
Tandoori masala, tandoori massala, tandoori kruiden, tandoori massala powder.
Wat is het?
Masala betekent specerijenmengsel, maar tandoori masala is niet zoals garam masala of chaat masala een bestaand specerijenmengsel, je zult het in geen Indiaas kookboek als ingrediënt tegenkomen. Een tandoor is een Indiase oven en het beroemste gerecht uit die oven is Tandoori Chicken waarbij de kip wordt gemarineerd in o.a. yoghurt, gember, knoflook, garam massala en chilipoeder. Tandoori masala is als die marinade maar dan zonder de yoghurt en met gedroogde gember en knoflook in plaats van verse. Een droge specerijenmix dus.
Hoe te gebruiken?
Voor “echte” tandoori gerechten zou ik “echte” tandoori marinade maken op basis van verse ingrediënten, maar toch is het fijn om kant-en-klare tandoori masala in huis te hebben. Je leukt er in een handomdraai kip, paneer (Indiase kaas), vis of garnalen mee op. Gebakken aardappeltjes uit de oven worden ook lekkerder als je ze eerst ruim bestrooit met tandoori masala. Je bakt het dus mee, je strooit het niet achteraf over een gerecht, al is dat niet verboden. Zo’n zakje is lang houdbaar, maar na een paar maanden loopt de smaak wel achteruit.
Zelf maken?
Heb je al zoveel kruiden in je la en past er niks meer bij? Dan maak je makkelijk zelf tandoori masala met:
1½ tl garam masala
1 tl chilipoeder (Kashmiri chilipoeder is mooi rood)
½ tl gemberpoeder
½ tl knoflookpoeder (optioneel)
½ tl zout
Tips, weetjes & recepten
- Mijn recept (of eigenlijk die van Madhur Jaffrey) voor: Tandoori chicken
- Lees de posts over: andere specerijenmengsels
Welke is het lekkerste
De tandoori masala van Chan vind ik lekkerder dan die van TRS. Uiteraard is dat geheel persoonlijk!
De rode kleur van tandoori
In veel mengsels en recepten zit ook een beetje kleurstof. Te koop bij de meeste toko’s. Koop liever oranje in plaats van rood, dat kleurt mooier. Je kunt ook natuurlijk bietenpoeder gebruiken. Of gewoon accepteren dat het om de smaak gaat en niet om de kleur.
Canapé idee
Een schijfje zoete aardappel met tandoorikruiden gebakken in de oven (10 minuten op 200°C) met daarop guacamole en een garnaal ook gebakken met tandoorikruiden.
Ook lekker eten heb het al een aantal keer gehad.
Leuke site. ook inspirerend.
gr. Louk.
Dank je, Louk. :-)
Leuk te horen dat ik je inspireer. Lekker de keuken in.
De tandoori masala van Chan’s is idd heerlijk maar ik kan hem bij ons al heel lang niet meer vinden helaas. Het idee met de zoete aardappel klinkt verrukkelijk :)
Dat was mij ook al opgevallen ja. Ik heb nu die van TRS, die is ook lekker, maar toch iets minder lekker. :-)