Wintermeloen (dong gua of waspompoen)

wintermeloenenHoe heet het?
Wintermeloen, waspompoen, Chinese winter melon, ash gourd, white gourd, fuzzy melon, tung kua / tongkwa / dōng guā / 冬瓜 (China), tōgan / とうがん (Japan), dongah / 동아 (Korea), beligo / kundur (Indonesië), peṭhā (India), bí đao (Vietnam), fak khiaw / fak gwio (Thailand).

Wat is het?
Wintermeloen is de volgroeide vrucht van de slingerplant Benincasa hispida uit de Cucurbitaceae-familie, dus zusje van de meloen, komkommer en courgette. Wintermeloenen kunnen enorm groot worden, normaal gesproken wel 15 kilo, maar exemplaren van 60 kilo bestaan ook. Jong zijn ze harig en niet zo lang houdbaar, maar eenmaal volgroeid verdwijnen de haartjes en vormt zich een waslaagje (vandaar de Nederlandse naam: waspompoen) op de groene, gespikkelde huid en zijn ze juist maandenlang houdbaar. Het was-laagje lijkt op het eerste gezicht ook wel een as-laagje, vandaar de namen ash gourd en white gourd.

Hoe te gebruiken?
Gelukkig wordt wintermeloen ook in wat handzamere stukken verkocht. Voor gebruik schillen en de zaadlijst (de kern) verwijderen. De schoongeschrobte schil kun je eventueel meekoken voor extra smaak, maar eet ‘m niet op. Het vruchtvlees in blokjes snijden en in bouillon zachtjes koken tot de kleur veranderd is van wit in doorschijnend, niet langer want dan wordt het prut. Normaal gesproken gebeurt dat ergens tussen de 15 en 30 minuten. Wokken of stoven kan ook wel, maar is minder lekker. Hele wintermeloenen zijn maanden te bewaren, stukken slechts een paar dagen in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • Simpel recept: Chinese winter melon soup of een iets ingewikkelder recept: met gedroogde coquilles, garnalen en oesters.
 • Lees ook de post over het kleine zusje van de wintermeloen, de: fuzzy melon (máo guā / 毛瓜).
 • In het Nederlands slaat het woord wintermeloen eigenlijk alleen op meloenen die laat rijpen, zo laat dat je ze in de winter nog kunt eten. Maar onder invloed van het Engels zal het niet lang duren voor het woordenboek aangepast zal worden en ook de waspompoen officiëel wintermeloen zal heten.
 • Klik hier voor een overzicht: andere leden uit de komkommerfamilie

Wat is er zoal te koop?


 Hele wintermeloen

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: 冬瓜 TongKwa
prijsindicatie: € 2,50 p/kg

 stukje wintermeloen

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: tongkwa
prijsindicatie: € 2,- p/kg

Reacties

Wintermeloen (dong gua of waspompoen) — 14 reacties

 1. Do you know that the winter melon, besides being used for making soups, it is often used to make dried winter melon candy (冬瓜糖) which can be eaten as a sweet or a snack or used as a filling for chinese mooncakes, rice dumplings and some chinese pastries such as lao po bing/wife biscuit (老婆饼)

  I tried looking for a packet of dried winter melon candy in antwerp chinatown but the shopkeeper said that they only sell it when it is near chinese new year. But if you wanna know how to make it, here is something interesting to know.

  http://unclephilipsg.blogspot.com/2009/05/how-to-make-candied-winter-melon-aka.html.

 2. Ik ken het inderdaad ook als nieuwjaarssnoep! En zie het dan ook wel apart in zakjes te koop. Zo, als snack vind ik er niet zo heel veel aan, maar verwerkt in iets anders kan ik me voorstellen dat ik het wel lekker vind. Bedankt voor de link om zelf wintermeloen te confijten. Ziet er wel uit als een uitdaging.

 3. 4 cups geschilde wintermeloen in stukjes + 1 cup water in je blender helemaal glad blenderen. Dat zeven. Dan op smaak brengen met citroensap, zout en peper.

  Of in plakjes grillen. Die plakjes koken in water en dan het zeven en op smaak brengen met zout, peper en misschien mint. Dat is eerder een soort thee, zou ik zeggen.

 4. Ja, op het moment liggen ze bij de grotere toko’s in Nederland. Bijvoorbeeld bij Wah Nam Hong en Amazing Oriental. Vaak ook gewoon een stuk in een zakje in de koeling. En het heet dan Tong Kwa, kijk:

  Wintermeloen

  Hier vind je een adreslijst met veel toko’s in Nederland, je kunt er eentje bij jou in de buurt zoeken en misschien eerst even bellen en vragen of ze het in huis hebben:
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/

 5. Wintermeloen

  Kijk, ik zag ze gisteren nog te koop bij Amazing Oriental, in voorgesneden stukken van 3,50 p/kilo.
  Ik denk dat al hun vestigingen dit wel verkopen. Wah Nam Hong ook. En andere toko’s die gericht zijn op de Chinese keuken.

 6. te koop zelf gekweekte wintermeloen , alleen ophalen in de betuwe ,adres op aanvraag.
  Wordt in november ge-oogst.richtprijs 2 euro/kg , beperkt aantal , zolang de voorraad strekt.

 7. Hoi Ray man. Misschien handig om je email erbij te zetten? Dat had je wel ingevuld, maar dat is zoals je kunt zien alleen zichtbaar voor de admin. Al mogen mensen ook mij mailen, dat ik ze jouw mail weer doorgeef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *