Fuzzy melon (mao gua of jonge waspompoen)

fuzzy melon, hairy gourd, mao guaHoe heet het?
Hairy melon, fuzzy gourd, hairy cucumber, chi qua / moqua / moa gua / máo guā / 毛瓜 / jié guā / 節瓜 (China).

Wat is het?
Mao gua of jonge wintermeloen is het kleine broertje van de grote, volgroeide wintermeloen (zie vorige post). Zelfde soort (Benincasa hispida) maar een speciale variëteit (Benincasa hispida var. Chiehgua). In tegenstelling tot zijn grote broer wordt deze variëteit geplukt voordat hij rijp is. Hij heeft dan nog niet die grijswitte waslaag, maar stekelige haartjes, vandaar de namen hairy en fuzzy melon. Maar in feite zijn ook alle namen van zijn grote broer op ‘m van toepassing. (wintermeloen, winter melon, wax gourd, ash pumpkin etc)

Hoe te gebruiken?
Gaat meestal in blokjes in de soep, maar kort roerbakken of meestoven kan ook. Hoe donkerder groen, hoe smaakvoller, hoe meer richting geel hoe minder smaakvol, hoe rechter hoe minder zaden, zegt men. Kan in principe voor alle gerechten die om wintermeloen (of courgette!) vragen gebruikt worden. Hoewel niet gebruikelijk kunnen jonge exemplaren ook rauw gegeten worden. Liever niet in de koelkast, maar ergens tussen de 12°C-20°C bewaren, als je geluk hebt blijven ze dan nog een paar weken goed.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Jonge winter-meloen, fuzzy gourd

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket:節瓜
prijsindicatie: € 3,- p/kg

Reacties

Fuzzy melon (mao gua of jonge waspompoen) — 5 reacties

  1. Whoehoe! Mijn dag kan niet meer stuk! Dank voor de link :-)

    Ik wilde trouwens vrijdag nieuwe halen, maar ze waren alweer op…

  2. Graag gedaan. :-) Het was ook een mooi soepje. Leuk met al die extra ingrediënten.

    De fuzzy melons hier bij Cheung Kong zagen er een week later ook niet al te fris meer uit. Wellicht en heeeeel kort seizoen? In tegenstelling tot zijn grote broer, daar kom je de winter makkelijk mee door.

  3. Voor de rest in Utrecht nog niet gezien. Ook z’n grote broer niet. Deze week eens kijken bij Amazing Oriental.

  4. Ik zie trouwens de laatste tijd regelmatig een paar stukken wintermeloen liggen bij Tjiau Jiang aan de Croeselaan in Utreg. Maar die leuke fuzzy melons helaas niet meer.

  5. Ja, ik denk dat die maar een kort seizoen hebben, omdat het “jonkies” zijn. De gewone wintermeloentijd is nu vol in gang ja. Je struikelt er bij iedere toko over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *