Witte fungus (zilveroortjes)

White FungusHoe heet het?
Witte fungus, zilveroortjes, white fungus, snow fungus, silver tree-ear fungus, white tree jellyfish, Tremella fuciformis, shiro kikurage, witte sponspaddestoel, yin’er 银耳, xue’er 雪耳, bai mu’er 白木耳

Wat is het?
Zilveroortje is een op een spons gelijkende paddenstoel, vergelijkbaar met boomoortjes, maar dan wit. De smaak is zo delicaat dat je eigenlijk kunt zeggen dat ie nergens naar smaakt. Het gaat dus vooral om de textuur. Die is crunchy, boomoortjes-achtig of zelfs kwal-achtig, maar dan veel zachter, makkelijker door te bijten.

Hoe te gebruiken?
Met kokend water overgieten en 30 minuten laten weken. Daarna eventueel nog uitspoelen onder de warme kraan. Soms zitten er nog harde, verkleurde stukjes/verdikkingen aan de onderkant, die kun je wegsnijden. Dan in hapklare stukjes verdelen, zodat je geen mes en vork nodig hebt om je soep te eten. Klaar om te eten, maar je kan ‘m ook nog een tijdje mee laten sudderen in je soepje. Dan wordt ie zachter, maar zal niet gauw uit elkaar vallen. In China wordt deze witte fungus vooral in zoete soepjes gegeten, samen met bijvoorbeeld appel, suiker en amandelen. Warm of koud.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: simpel kippensoepje met wonton en witte fungus
 • Misschien nog meer dan om zijn crunchy structuur eten Chinezen deze paddestoel om zijn geneeskrachtige werking. Het zou iets met de vochtbalans in je lichaam doen. En daarnaast is er nog een hele lijst aan claims. Het zou iets doen met/tegen/voor suikerziekte, bronchitis, hoge bloeddruk, lever, immuunsysteem tot aan kanker toe.
 • Naast deze zilveroortjes zijn er ook nog zwarte boomoortjes, lees daar meer over in de post boomoren
 • Klik hier voor een overzicht: alle paddestoelen op een rijtje
 • Vroeger redelijk bijzonder en dus duur, tegenwoordig op grote schaal gekweekt en dus betaalbaar. Pippi Langkous zou ze vast prachtig vinden:
  Witte fungus op boom

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Kirin
land van herkomst: China
etiket: Kirin, speciaal geselecteerd. Zwam
ingrediënten: witte fungus
prijsindicatie: € …(100g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Golden Lily
land van herkomst: China
etiket: Dried fungus, gedroogde paddestoel, champignon sèche, getrocknete pilz
ingrediënten: witte fungus en zwaveldioxide
prijsindicatie: € 1,55 (100g)

Reacties

Witte fungus (zilveroortjes) — 3 reacties

 1. Jaaaa!!! dat zijn ze. Goed idee om het in de wontonsoep te doen, die soep eten we regelmatig.
  Hardstikke bedankt!

 2. Oh, ik ga ze zeker een keer proberen vanwege de textuur. Ik moest erg grijnzen om je zin: “De smaak is zo delicaat dat je eigenlijk kunt zeggen dat ie nergens naar smaakt. ”

  Die hou ik erin als ik niet al te vernietigend wil schrijven over een onderdeel van een maaltijd :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *