Boomoren

Boomoren of wolkenoren
Hoe heet het?
Er zijn 3 soorten paddenstoel die allemaal wel boomoor, boomoortje, wolkenoor, muizenoortje, wood ear, wood fungus, ear fungus, cloud ear fungus, tree ear fungus of tree jellyfish worden genoemd.

1. Auricularia cornea, te koop bij toko’s onder de naam “cloud ear” of “wood ear”.
Specifieke namen: 云耳 / yún’ěr / letterlijk: wolkenoor of 毛木耳 / máomù’ěr / letterlijk: harige boomoor (China), ara-ge-ki-kurage / アラゲキクラゲ / letterlijk: ruwharige boomkwal (Japan), 뿔목이 / ppul-mogi / (Korea), Jamur kuping / Kuping tikus (Indonesië), cendawan telinga kera / letterlijk: apenoortje (Malaysië), tenga ng daga / letterlijk: rattenoortje (Filipijnen). Vroeger (nu niet meer) ook aangeduid als Auricularia polytricha.

2. Auricularia auricula-judae, niet te koop bij toko’s want groeit niet In Azië. Wel in Nederland, hier heten ze Judasoren of Echt Judasoor.
Pas in 2014 wees DNA onderzoek uit dat de “judasoren” in Azië helemaal geen judasoren zijn! Daarvoor kwam een nieuwe Latijnse naam, namelijk:

3. Auricularia heimuer, te koop bij toko’s onder de naam “black fungus”. Dit is die iets grotere, met de grijze achterkant.
Specifieke namen: 黑木耳 / heīmù’ěr (China), kikurage / キクラゲ / Letterlijk: boskwal (Japan), 흑목이 / heung-mogi (Korea), Jamur kuping merah (Indonesië)

Wat is het?
Boomoren zijn donkerbruine, enigzins transparante, rubberachtige maar niet taaie paddestoelen die in can-can-onderjurkachtige roesjes groeien op dood hout. Hoewel onze echte judasoren gewoon op levend hout groeien. In Azië zijn er plantages met lange rijen boomstammetjes waarop de boomoren gekweekt worden. (klik: foto). De 3 soorten boomoor lijken zoveel op elkaar dat ze in de keuken onderling inwisselbaar zijn.

Hoe te gebruiken?
Gedroogde boomoren laat je 20 minuten of langer weken in koud water. Ruim water, want ze verdriedubbelen in grootte. Daarna knijp je ze uit, dept ze droog, snijdt de “enge stukjes/knobbeltjes” weg, snijdt ze in hapklare stukjes of reepjes en verwerkt ze in soepen en roerbak-gerechten. Men beweert wel dat de eerste soort taaier is en daardoor minder geschikt voor wokgerechten. Het mooie van boomoren is dat je ze niet kapot kunt koken, ze zullen altijd hun structuur behouden. Verder smaken ze vrijwel nergens naar, het gaat om de grappige crunch. Droog en donker nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


boomoren

merk: Natural 纳富特
land van herkomst: China
etiket: Dried Black Fungus Wan Yi 黑木耳
ingrediënten: boomzwam
prijsindicatie: € 2,25 (100g)

boomoren

merk: Peony Brand 牡丹牌
land van herkomst: China
etiket: Selected Black Fungus 精选木耳 Mok Yi
ingrediënten: gedroogde boomoren
prijsindicatie: € … (100g)

Reacties

Boomoren — 9 reacties

 1. Gelinkt, kreeg bij HanTing de uitleg ‘dat groeit aan een boom’, huh? Wel erg lekker bij de coquilles trouwens.

 2. Je moet ze daar maar eens op deze site wijzen, volgens mij hebben ze je al eens eerder onzin verkocht. ;-)

 3. Uh, “dat groeit aan een boom” is toch niet zo’n rare uitleg dames?
  Of zijn we aan het mierenneuken?
  Even een beetje je fantasie gebruiken hoor.
  En lekker bij coquilles?
  Nou dat zal dan wel aan mij liggen maar boomoren smaken nergens naar. Enkel maar een beetje knakkerig.

 4. Appels groeien aan een boom, peren, abrikozen, kersen ook. Boomoren groeien op dood hout.
  Maar okay, het zit er niet ver naast, maar veel heb je er ook niet aan, aan zo’n uitleg.

 5. Nou ja, het is ook geen schande natuurlijk, als je niet van alles precies weet of onthoudt hoe het groeit, bloeit of gemaakt wordt. Daarvoor is deze site natuurlijk ook uitgevonden! ;-)

 6. Oke

  Dus Judas oren en wolken oren zijn gewoon hetzelfde?
  Aleen de een is groter dan de ander. Had van de week wat gedroogde paddos meegenomen uit de toko maar wist niet meer welke ik ook weer nodig had dus had maar 3 soorten meegenomen (Judas oren, wolken oren en zilver oren (ja het was iets met oren dat ikk nodig had dat wist ik nog wel maar wist niet wat voor oren in het recept moesten).

  Mijn favoriete paddestoel is nog steeds verse shii-takes (uit blik is het lang niet zo lekker als vers)

 7. Op de foto zijn de boomoren en judasoren omgewisseld.
  Ze smaken niet helemaal hetzelfde. judasoren zijn wat zachter, beetje gelatine-achtig. Boomoren zijn wat steviger.

 8. Hi Kafai, je bent niet de eerste die me dat vertelt, dus ik ben er nu maar eens helemaal opnieuw ingedoken, maar wat blijkt nu? Beide zijn geen judasoor! In 2014 kwam men er door dna-onderzoek achter dat de “judasoren” in Azië helemaal geen judasoren zijn, maar een op zichzelf staande soort boomoor. Dus op de foto zie je sowieso geen judasoor, want beiden komen uit de toko.

  Ik heb ze alledrie duidelijk op een rijtje gezet nu. Wel een lelijk lijstje geworden nu, haha, maar ja, duidelijkheid voor alles. En ik denk echt echt echt dat de verwijzing op de foto nu klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *