Hoe heet het?
Boomoren, boomoortjes, wolkenoren, muizenoortjes, Auricularia polytricha, cloud ear fungus, tree jellyfish, black fungus, wood ear fungus, tree ear fungus. Kuping tikus, koeping tikoes, kuping jamu (Indonesië), pepeiao (Hawaii), yún ěr / 云耳, máo mù ěr / 毛木耳, mù ěr / 木耳 (China), kikurage / キクラゲ (Japan).
Wat is het?
Boomoren zijn donkerbruine, enigzins transparante, rubberachtige maar niet taaie paddestoelen die in can-can-onderjurkachtige roesjes groeien op dood hout. In Azië zijn er plantages met lange rijen boomstammetjes waarop de boomoren gekweekt worden. (klik: foto)
In gematigder klimaten, zoals bij ons, kennen we een paddestoel die er verdacht veel op lijkt: Judasoren! ( Auricularia auricula-judae) Die zijn wat groter, dikker en lichter van kleur, groeien ook op levend hout (vlier), maar doen niet onder voor hun Aziatische zusje. (zoek de verschillen op de foto hierboven) Sterker nog, in Azië maken ze geen onderscheid tussen de twee, onze judasoren noemen ze net zo makkelijk ook boomoren.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde boomoren laat je 20 minuten weken in koud water. Ruim water want ze verdriedubbelen in grootte. Daarna knijp je ze uit, dept ze droog, snijdt de “enge stukjes/knobbeltjes” weg, snijdt ze in hapklare stukjes of reepjes en verwerkt ze in soepen en roerbak-gerechten. Het mooie is, je kunt ze niet kapot koken, ze zullen altijd hun structuur behouden. Verder smaken ze vrijwel nergens naar, het gaat om de grappige crunch. Droog en donker nog jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Lam (of kip) met boomoortjes, gele boontjes en prei
- Er is nog een Aziatische paddestoel die op bomen groeit en op oortje lijkt: zilveroren. Iets delicater en vroeger ook chiquer.
- Klik hier voor een overzicht : alle paddestoelen op een rijtje
- De structuur van reepjes boomoor, maar vooral die van judasoor doet een beetje denken aan reepjes varkensoor. Vandaar dat men ze in Suriname ook zo noemt, “varkensoren” of “varkensoortjes”.
Wat is er zoal te koop?
Gelinkt, kreeg bij HanTing de uitleg ‘dat groeit aan een boom’, huh? Wel erg lekker bij de coquilles trouwens.
Je moet ze daar maar eens op deze site wijzen, volgens mij hebben ze je al eens eerder onzin verkocht. ;-)
Uh, “dat groeit aan een boom” is toch niet zo’n rare uitleg dames?
Of zijn we aan het mierenneuken?
Even een beetje je fantasie gebruiken hoor.
En lekker bij coquilles?
Nou dat zal dan wel aan mij liggen maar boomoren smaken nergens naar. Enkel maar een beetje knakkerig.
Appels groeien aan een boom, peren, abrikozen, kersen ook. Boomoren groeien op dood hout.
Maar okay, het zit er niet ver naast, maar veel heb je er ook niet aan, aan zo’n uitleg.
Die man bedoelde natuurlijk een dooie boom. :-D
Nou ja, het is ook geen schande natuurlijk, als je niet van alles precies weet of onthoudt hoe het groeit, bloeit of gemaakt wordt. Daarvoor is deze site natuurlijk ook uitgevonden! ;-)
Oke
Dus Judas oren en wolken oren zijn gewoon hetzelfde?
Aleen de een is groter dan de ander. Had van de week wat gedroogde paddos meegenomen uit de toko maar wist niet meer welke ik ook weer nodig had dus had maar 3 soorten meegenomen (Judas oren, wolken oren en zilver oren (ja het was iets met oren dat ikk nodig had dat wist ik nog wel maar wist niet wat voor oren in het recept moesten).
Mijn favoriete paddestoel is nog steeds verse shii-takes (uit blik is het lang niet zo lekker als vers)