Glutenpoeder

Gluten meel
Hoe heet het?
Tarwe gluten poeder, glutenmeel, powdered wheat gluten, gluten powder, vital wheat gluten, (pure) gluten flour.

Wat is het?
Glutenpoeder is tarwemeel waar het zetmeel aan onttrokken is en dus een heel hoog percentage aan gluten heeft. Als het goed is zo’n 75%.

Hoe te gebruiken?
Bakkers voegen een klein beetje (2-5 %) toe aan gistdeeg om het elastischer te maken waardoor je een luchtiger brood krijgt. Maar je kunt er dus ook heel makkelijk zelf seitan mee maken. Het hele proces van je deeg uitspoelen in koud water kan je dan achterwege laten.

Tips & weetjes & recepten

 • Recept: zelf seitan maken van glutenpoeder.
  Recept: zelf seitan maken van gewone bloem
 • Zie ook de post over: kant-en-klare seitan of gluten uit een potje
 • Pas op: de benamingen zijn soms verwarrend, de getallen gelukkig niet. Lees het etiket, deel het aantal gram protein op het aantal gram in de serving size en je weet het glutenpercentage. Dan heeft het zakje “gluten flour” van Yi-Feng bijvoorbeeld slechts 13,5g / 100g = 13,5% gluten. Dat betekent dat het “gewoon broodmeel” is, wel extra hoog in gluten, maar voor echt glutenpoeder zou dat 75% moeten zijn.

Wat is er zoal te koop?


Tarwe gluten meel

merk: eigen import van Toko Sie San, Den Haag
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Tarwe Gluten Poeder (± 75% gluten)
ingrediënten: tarwe
prijsindicatie: € 4,50 (1kg)

 Gluten Flour

LET OP, DIT IS GEEN GLUTEN POEDER
merk: Yi-Feng
land van herkomst: Taiwan
etiket: Gluten Flour
ingrediënten: broodmeel (13,5% gluten)
prijsindicatie: € 1,45 (500g)

Reacties

Glutenpoeder — 30 reacties

 1. hallo ik heb een vraag ik heb die tarweglutenpoeder zak gekocht van 4,50 [1kg dezelde als die foto hierboven is dit die goeie en hoe moet ik gebruiken of hoeveel moet ik in meel zetten graag wil ik zo spoed mogelijk antwoord op mijn vraag ,
  vriendelijkegroet .mvbarbara

 2. Om seitan te maken, bedoel je? Ik zou het dan gewoon alleen maar mengen met water tot een soepel deegje. En het “onder de kraan uitspoelen” overslaan. Maar ik heb dat dus zelf nog steeds niet uitgeprobeerd, dus ik hoor graag van je hoe het beviel.

  Of wil je het in het brooddeeg verwerken? Dan dus 2-5 gram op een kilo meel.

 3. Ik kan helaas nergens glutenpoeder vinden, zelfs niet bij de groothandel… misschien toch maar even aan een bakker vragen?

 4. Hallo Sara,

  In kropswolde bij molen mulder (molenmulderpot.com) verkopen ze glutenpoeder, weet niet welk percentage het is.

  groet Jurjen

 5. Ik zoek er al een paar dagen naar… maar heb het totnogtoe in de vele toko’s hier in mijn buurtje nog niet kunnen vinden. Weet je misschien een adresje in Amsterdam?

 6. sorry, ik zie nu pas dat je een heleboel winkels onder de linkjes aan de rechterkant hebt staan. (heel handig!) ik fiets dus zo ff naar de rosse buurt, daar stikt het van de chinese supermarkten die ook op zondag open zijn.

 7. Het is ook niet zo heel erg specifiek iets voor de toko, denk ik. Meer voor de vegetarische toko. En misschien dat je dus meer kans hebt het te vinden bij een bio-winkel? Ik zal eens op twitter vragen of iemand weet waar je het in A’dam kunt kopen.

 8. Graag, want in de Chinese supermarkt hebben ze het niet. Bij de bio winkel ook al niet.

 9. Het voorlopig twitterresultaat is:

  * Deshima, Weteringschans 65, Amsterdam (hoewel?)
  * Korenmolen de Zandhaas, Wüstelaan 83, Santpoort-Noord
  * Korenmolen ‘De Distilleerketel’, Voorhaven 210, Rotterdam
  * Toko Sie San, Wagenstraat 82, 2512AX Den Haag

  Ik zou wel eerst even bellen om te vragen of ze het echt hebben voor ik weer op mijn fietsie sprong. ;-)

  Of online bestellen:
  De Zuidmolen
  Bakkertje Thuis

  Als ik van nog meer adressen hoor zet ik ze er hier bij.

 10. En ter aanvulling (want ik kan dus ook niets vinden in Amsterdam middels internet), je kan het online bestellen hier: bakkertjethuis.nl onder de rubriek “Broodverbeteraars” (100gram voor 0.75 euro)

 11. Ik heb eens voor de grap van alle meelsoorten (met gluten erin) die ik in huis had kleine broodjes gemaakt om het verschil tussen de soorten te zien. Het verschil tussen gewoon bloem, patentbloem, griesmeel en spelt was niet bijzonder groot maar bij de glutenpoeder wel. Bij het deeg voelde je al de elasticiteit, het was net een soort natte stuiterbal. Het rees 2x zoveel dan de andere broodjes, die overigens ook goed rezen, en was om de een of andere reden erg bruin van zichzelf. Wanneer ik het opensneed en indrukte in 1 hand sprong het weer overeind als een spons. Het was overigens best goed te eten, maar uiteraard wel kauwerig!

 12. Ligt het er niet ook aan hoeveel je bijmengt? Of had je brood gebakken van puur glutenpoeder? Nee, dat zal wel niet, toch?

 13. Ja, ik ben wel zo gek geweest hoor om een broodje te maken van 100% glutenpoeder, en natuurlijk wat gist, zout en suiker. Dat was ook het punt van het experiment, om te zien wat het effect van elke afzonderlijke meelsoort was met voor de rest dezelfde ingredienten.

  Ik besef natuurlijk wel dat niemand glutenpoeder op deze manier gebruikt en zal het ook zeker niet aan gasten voorschotelen ;).

 14. Ik ben bezig met zuurdesembrood en vooral bij volkoren en roggebloem heb je wat extra ‘hulp’ nodig. Ik heb bij een molen in Weesp bloem en een bakje glutenpoeder gekocht. http://www.weesperwieken.nl/ kost glutenpoeder: 0 ,70 voor 100gr. Ik heb 2theelepels toegevoegd (totaal gewicht van brood was 1kilo) en zie al een verschil!

 15. Over de verkrijgbaarheid: hier in Amsterdam op de Geldersekade wordt het verkocht door Wah Nam Hong. Het heet high gluten wheat flour en is van Blue Twin Spoons. Eiwitpercentage (staat er in het Chinees op) is 73,5%, €2,75/kg.

  Op de achterkant staat ook: suitable for making premium quality dumplings (also suitable for premium quality noodles, ramen, buns and wantons).

  Bij Dun Yong, 10 meter verderop, hadden ze geen glutenpoeder of tarwegluten. Maar daar zag ik wel dumpling flour liggen. Omdat ik dacht dat dat iets heel anders was heb ik er verder niet naar gekeken. Dus misschien hebben ze het toch wel bij Dun Yong maar moet je dan naar dumpling flour vragen. En dan even controleren of het eiwitpercentage wel 70% of meer is.

 16. High gluten en High gluten zijn toch 2 verschillende dingen.

  Ik heb een paar keer geprobeerd hier seitan van te maken maar het bleef steeds een papperige massa.
  Toch maar eens op het etiket van gewone bloem gekeken. Daar is het percentage koolhydraten ongeveer net zo hoog als glutenpoeder. Ook rond de 70% of nog hoger.
  Dus 70% in het Chinees kan zowel koolhydraten als eiwit betekenen.

  Terug naar de winkel en gevraagd wat die Chinese karakters betekenen voor 73,5%. En het antwoord was…….
  koolhydraten.
  Dus ik was mooi gefopt door die tekst van high gluten wheat flower.

  Even nagezocht wat dumpling meel dan is. Dat is meel waar al de gluten zijn uitgehaald.

  Tja, ik wil geen mensen de verkeerde kant opsturen, dus dit moest ik toch even corrigeren.

 17. Bij de groothandel in Amsterdam hadden ze van Yi-Feng ‘High’ gluten flour. Is dat dan niet geschikt om seitan van te maken? Want waar slaat dat high anders op?

 18. Nee, Pauline. Die van Yi-Feng heb ik als voorbeeld gezet bij “Wat is er te koop”. Dat is nu juist de verwarring waar Frits ook last van heeft. Maar reken maar dat als er een plaatje van dumplings of brood op de verpakkingstaat het dan geen glutenpoeder is.

  Je kunt er trouwens wel seitan van maken, maar dan dus op de “ouderwetste” manier van wassen en spoelen onder de kraan. Het heeft wel een hoog glutengehalte, maar hoog in vergelijking met cakemeel. Glutenpoeder is gewoon een soort glutenconcentraat. Daar kun je verder niet veel anders mee dan toevoegen aan “slap meel” (bij wijze van spreken dus he) en op een makkelijke manier seiten van maken.

  En Frits, bedankt voor je follow-up! :-)

 19. Ik heb het nog eens geprobeerd met echt glutenmeel volgens een recept wat ik van iemand kreeg en toen ging het heel goed.

  koud water 160 g
  gluten meel 130 g
  kikkererwtenmeel 30 g
  arachide olie 10 g
  sojasaus 20 g
  edelgist 3 el 18 g
  Indiase currypasta 30 g

  Droge ingrediënten mengen, natte ingrediënten mengen. Natte mengsel toevoegen en kneden tot alles goed is opgenomen. 2 minuten doorkneden.
  Deeg laten garen als 1 blok waar je pas later stukjes van snijdt of 4 burgers.
  Breng 1/4 ltr water aan de kook in de pan. Leg het deeg in een stoommandje in de pan. In 30 minuten gaar laten stomen. In alu-folie verpakt 40 minuten laten stomen. Laat afkoelen in de pan.

  De volgende dag smaakt het beter. Lijkt een beetje op gehakt.
  Dit glutenmeel heb ik online bij de Zuidmolen gekocht.

 20. bij De Windhond (molen) in Soest kan je ook tarwegluten kopen. Kijk verder vooral op vegetarische/vegan webwinkels zoals Veggie4U en Veggiedeli. Deze twee verkopen in elk geval glutenpoeder (seitanfix heet het dan vaak)

 21. Voor degenen die naar een Chinese toko gaan, laat dan de volgende karakters zien: 筋粉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *