Goaboon (vleugelboon)

Gevleugelde bonenHoe heet het?
Goaboon, goa bean, winged bean, wing bean, vleugelboon, four-angled bean, asparagus bean, dragon beans, Psophocarpus tetragonolobus (L), tua pluu (Thailand), kacang botol (Maleisië), ketjipir (Indonesië), yìdòu / 翼豆 / sìléng dòu / 四棱豆 (China)

Wat is het?
Goaboon is familie van de snijboon. Deze snelgroeiende klimplant komt oorspronkelijk uit Papua New Guinea, maar groeit tegenwoordig ook in andere warme, tropische landen als Philippijnen, Indonesië, India, Burma, Thailand en Sri Lanka. De “erwtjes” in deze boon zijn qua voedingswaarden vergelijkbaar met de sojaboon, boordevol eiwitten. Bladeren, bloemen en wortels worden ook gegeten.

Hoe te gebruiken?
Eigenlijk net als de snijboon in diagonale stukjes snijden. In roerbakschotels, heel kort blancheren of gewoon rauw in salades verwerken. Wel snel, want onder invloed van de zuurstof worden ze snel bruin. De smaak is vergelijkbaar met die van de snijboon, maar de structuur is veel knapperiger, frisser, wateriger. En daardoor misschien beter vergelijkbaar met groene asperges. In de koelkast niet zo lang te bewaren, de rafeltjes worden snel zwart.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


 Gevleugelde bonen

merk: Oriental Group
land van herkomst: Thailand
etiket: Winged Beans, Gevleugelde bonen
prijsindicatie: € …

Reacties

Goaboon (vleugelboon) — 2 reacties

 1. heb zaad van een kennis gekregen en vervolgen geplant in een(koude)
  kas met als resultaat talrijke volgroeide peulen.genoemde peulen te koop aangeboden in mijn groentestal net als door mij geteelde kouse-
  band doch aan de sraatstenen niet te slijten.oorzaak waarschijnlijk
  hier op het platteland pruimt men het niet.wat de boer niet kent
  eet hij niet.

 2. Dat doet mij denken aan mijn jeugd. Mijn moeder ging altijd bij een boerin (Mietje) groenten kopen. Die boerin verkocht groenten in haar schuur. Maar op een keer dus ook courgettes en aubergines. Die kreeg ze ook aan de straatstenen niet kwijt, gewoon omdat niemand het kende en dus ook geen idee had wat er mee te doen.

  Zonde man! Die vleugelbonen zijn zo lekker! Maar wel een beetje duur als ze uit Azië moeten komen. Ik had ze graag van je gekocht! Heb je een toko in de buurt die ze zou willen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *