Ponzu saus

Ponzu SausHoe heet het?
Ponzu saus (ポン酢), ponju, ponsu, ponzu shoyu.

Wat is het?
Ponzu wordt gemaakt door eerst mirin, rijstazijn, bonitovlokken en kombu even zachtjes te koken. Als dat is afgekoeld en gezeefd wordt het op smaak gebracht met een of meer van de volgende Japanse citrusvruchten: yuzu, sudachi, daidai of kabosu. Maar waarschijnlijker gewoon met citroen of limoen. Eigenlijk is ponzu dus een lichtgele, waterige saus, maar omdat het voor gebruik meestal wordt vermengd met sojasaus heeft ook dat mengsel de naam ponzu of ponzu saus.

Hoe te gebruiken?
Ponzu saus gebruiken als friszure dipsaus bij Shabu-shabu (Japanse hotpot/fondue) en Yakiniku (Japans tafelgrillen). Ook lekker in dressings en andere sausjes. Handige vervanger van de combinatie sojasaus & limoensap in recepten.
Schudden voor gebruik en in de ijskast nog wel een paar maanden houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Het web staat vol met alternatieven voor originele of kant-en-klare ponzu saus. Van recepten die uitgaan van de bonitovlokken (hier) tot en met recepten die gebruik maken van dashipoeder (hier).
  • Klik hier voor een overzicht: de soorten sojasaus op een rijtje

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Kikkoman (S) Pte. Ltd.
land van herkomst: Singapore
etiket: Ponzu Sauce, Authentic Taste of Japan, great for shabu-shabu dipping. Tangy kick.
ingrediënten: 41% sojasaus (=water, sojabonen, gist, zout), water, azijn, suiker, 15% geconcentreerd limoensap, zout, bonito poederextract (=dextrine, Bonito, zout, enzymatically hydrolyzed animal protein (vis), gistextract), gistextract, natuurlijke limoensmaakstof, natuurlijke sinaasappelsmaakstof.
prijsindicatie: € 1,95 (150ml)

Biologische Ponzu saus

merk: TerraSana
land van herkomst: Japan
etiket: Ponzu
ingrediënten: shoyu (sojasaus), genmai su (rijstazijn), aardappelstroop (aardappelzetmeel + gerstemout), suchachi (citrus)sap, yuzu (citrus)sap, mirin (rijst kookwijn)
prijsindicatie: € vergeten (200ml)

 Ponzu saus zonder soja

merk: Mizkan
land van herkomst: Japan
etiket: ぽん酢 (dit is dus pon-zu zoals hierboven uitgelegd, zonder de sojasaus)
ingrediënten: かんきつ果汁、醸造酢、酸味料、香料 (citrusvruchtensap, azijn, acidulant, aroma)
prijsindicatie: € 4,95 (250ml)

 Witte sojasaus

merk: Flair for Flavor
land van herkomst: Japan
etiket: Ponzu sojasaus
ingrediënten: raw sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout, rijst koji (aspergillus oryzae), water, gebrouwen rijstazijn, tamazatou Japanse natuursuiker (ongeraffineerde suikerriet), vers yuzu sap, bouillon van gerookte bonito (katsuwonus pelamis, vis), vers citroensap, alcohol van suikerriet (0,5% vol.)
prijsindicatie: € 12,- (300ml)
Dit was te koop bij shop.flairforflavor.com maar die is niet meer.

Reacties

Ponzu saus — 2 reacties

  1. Als je zelf eens ijs maakt…
    In plaats van citroen is dit sap ook héél lekker.
    Gebruik rustig een paar eetlepels voor een liter ijs.

  2. Wat een leuke tip! Je bedoelt dan zeker wel de variant waar nog niet de sojasaus al in vermengd is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *