Teriyaki saus

teriyaki saus cq marinadeHoe heet het?
Teriyaki, teriyaki saus, teriyaki marinade, 照り焼き / てりやき (Japan).

Wat is het?
Teriyaki is een Japanse manier van grillen en glaceren (teri=glans en yaki=bakken/grillen). In Japan gebruikt men deze techniek vooral voor allerlei soorten vis, in het Westen gebruikt men het vaker voor vlees, het bekendst is de kip teriyaki. De saus, tare genaamd, een mengsel op basis van sojasaus, sake, mirin en suiker, wordt eerst gebruikt als marinade en na het marineren tot stroopje ingekookt om mee te glaceren.

Hoe te gebruiken?
De flesjes met kant-en-klare teriyakisaus zijn superhandig om op een makkelijke, snelle manier kip, varkensfiletlapjes, tonijn, zalm etc snel op te leuken. Een half uurtje marineren is vaak al genoeg. Let op bij het bereiden, de suikers in de marinade verbranden snel. Voor een “echt” teriyaki gerecht zou ik de saus toch even zelf mengen. (zie recept hieronder) Een flesje teriyakisaus is in de koelkast nog vele maanden houdbaar. Zelfgemaakte teriyakisaus ook best lang.

Tips, weetjes & recepten

  • Zelf teriyaki saus maken: 3 el sojasaus, 3 el sake, 3 el mirin en 1 el suiker even verwarmen om de suiker op te lossen en dan af laten koelen. Marineer hierin je vlees/vis. Dep droog, besmeer met beetje olie en bak voorzichtig in een (grill-) pan. Het veiligste is om je vlees/vis in een voorverwarmde oven of onder de grill verder te garen, dan heb je de minste kans op zwartgeblakerde bitterheid. Verwarm ondertussen de opgevangen marinade plus 2 extra theelepels suiker in pannetje tot stroperigheid. Glaceer tussendoor of alleen op het laatst.
  • Recept: kip teriyaki met noodles
  • Variaties: honing, bruine basterdsuiker of gembersiroop ipv suiker, gember en/of knoflook erbij, snufje vijfkruidenpoeder, allemaal lekker.

Wat is er zoal te koop?


 Teriyaki marinade

merk: Kikkoman
land van herkomst: Singapore
etiket: Teriyaki marinade, original flavour
ingrediënten: naturally brewed soy sauce (= water, salt, vinegar, spices, onion powder, garlic powder, preservative (sulphur dioxide from wine)
prijsindicatie: € 3,95 (250 ml)

 Teriyaki marinade

merk: Kikkoman
land van herkomst: Duitsland
etiket: Kikkoman TeriYaki, Stir-fry & Marinade Sauce, honey and garlic
ingrediënten: soy sauce (water, soybens, wheat, salt), water, sugar, hony, spririt vinegar, garlic (3%), modified maize starch, spices, caramelised sugar, thickener: xanthan gum, rapeseed oil, yeast extract, lemon juice, salt, acid: citric
prijsindicatie: € 2,99 (250ml)


Wat is het verschil
De teriyaki in het eerste flesje is dun als sojasaus. Die in het tweede flesje is dikker en klaar om als woksaus, marinade of dipsaus te gebruiken. Een beetje aangepast aan de Hollandse gewoonte dus.


Reacties

Teriyaki saus — 8 reacties

  1. Hi Robin,
    Mag ik dan heel eigenwijs ons favoriete kipteriyaki recept geven?
    1 dl sojasaus, 1 dl mirin, 3 el suiker, 3 el zonnebloemolie, 600gr kippedijen filet, 2 tl vers geraspte gember, 1 tl geroosterde sesamzaadjes en een bosuitje in ringetjes.
    De mirin aan de kook brengen en even laten koken, vervolgens de sojasaus en de suiker toevoegen en dan de saus door laten koken tot deze een beetje stroperig wordt.
    De olie in een wok/koekenpan verhitten en het vlees in 6-8 minuten gaar bakken. Vervolgens de teriyaksisaus erbij schenken en op een hoog vuur de saus dikker laten worden, pas op het laatst de gember toevoegen. Bestrooi de kip met sesamzaadjes en bosuiringetjes. Lekker met een kommetje Japanse rijst erbij.
    Heel veel groetjes,
    Ingrid
    Itadakimasu!!

  2. ik heb bij oosters Restaurant sush shi gegeten waarbij ik de rauwe zalm en Tonijn het lekkerste vond ik wil het thuis graag maken maar weet niet welke soja saus ik moet hebben of iets moet toevoegen om de vis in te dopen

    graag je tip alvast bedankt willy

  3. Teriyakisaus wordt eigenlijk nooit als dipsaus bij sushi geserveerd. Normaal krijg je gewoon een schaaltje met Japanse sojasaus, meestal van kikkoman. Klik op de foto om daar meer over te lezen:

    Kikkoman Sojasaus

    En dan eventueel gemengd met een beetje wasabi:

    Wasabi paste

    Meer is dat meestal niet voor sushi of sashimi.

  4. Hoeveel ml gebruikt men normaal gezien voor 1 persoon? Zowel marinadegebruik als in een wokgerecht als smaakmaker?

  5. Sorry voor de late reactie, ik hoop niet dat het te laat is. Als ik voor 1 persoon bijvoorbeeld een varkenslapje zou marineren zou ik ongeveer 1 eetlepel (van die dunne teriyaki saus, het eerste flesje op de foto’s) gebruiken. Als ik het als sausje ging gebruiken, dan misschien iets meer, 2 eetlepels. Dan heb je wel een beetje maizena nodig om het te binden.

    Als je de dikkere teriyakisaus uit dat tweede flesje zou gebruiken, dan zou ik denk ik 2 eetlepels gebruiken.

    Ligt een beetje aan je smaak natuurlijk. Sommige mensen houden van veel saus, anderen niet. Maar in die orde van grootte zit het dus. ;-)

  6. Hoi Robin, heb jij misschien ook een recept hoe Yakitori kipspiezen te bereiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *