Cha Lua (Vietnamese worst)

 Vietnamese worst, Cha Lua cq gio luaHoe heet het?
Chả lụa (zeggen ze in Centraal en Zuid Vietnam) of giò lụa, kortweg gio (in Noord Vietnam), Vietnamese worst, Vietnamese sausage, mu yo / หมูยอ (Thailand).

Wat is het?
Cha lua lijkt een soort Vietnamese kruising tussen boterhammenworst en smac. Mager varkensvlees wordt eerst gemalen en daarna net zolang gestampt met een grote stamper tot de gluten vrij komen en de structuur elastisch wordt. Het lijkt dan meer op cakebeslag dan op gehakt. Dit mengsel wordt op smaak gebracht met knoflook, zwarte peper, vissaus, suiker en zout en gaar gekookt. Vroeger gewikkeld in bananenblad, dichtgebonden met mooi roze strikken, tegenwoordig gewoon in plastic tubes van zo’n 8 cm doorsnede.

Hoe te gebruiken?
Cha lua is in sommige toko’s vers in het koelvak te vinden, maar vaker in de diepvries. Je kunt de worst een dag van tevoren in de koelkast laten ontdooien, of een uurtje van tevoren in een bak koud (nooit warm) water leggen. Cha lua is al gaar en kan dus zo gegeten worden. Traditioneel in dikke repen op bánh mì (Vietnamese stokbroodje), in loempiaatjes, noodle gerechten of gewoon zo, als borrelhapje. Eenmaal ontdooid en aangebroken blijft cha lua in de ijskast nog wel een week of drie goed.

Tips, weetjes & recepten

 • Filmpje: klein fabriekje in Vietnam dat cha lua maakt. Vanaf 1m:58s al niet meer interessant als je geen Vietnamees verstaat, maar vanaf 1m20s kun je goed de structuur van de smurrie zien)
 • Die ongekookte slurrie heet “giò sống” (letterlijk: rauwe worst). Dat kom je wel tegen in andere recepten en kun je ook zelf maken in een keukenmachine.
 • Recept: zelf cha lua maken (engels)
 • Variaties op Cha lua:
  chả chiên = de worstsmurrie wordt niet gekookt maar gefrituurd.
  chả huế = met hele peperkorrels, meer knoflook en gestoomd ipv gekookt.
  chả bì = zelfde als gewone cha lua, maar met reepjes varkenshuid
 • Zie ook andere: Aziatische worst-soorten

Wat is er zoal te koop?


 Gio Chanh Cong

merk: Oriental Kitchen S.A.R.L.
land van herkomst: Frankrijk
etiket:
ingrediënten: Varkensvlees 74% (vlees 60%, vet 14%), water, nuoc-man (vissaus: ansjovisextract 77%, zout 20%, suiker 3%), aardappelmeel, varkensproteïne (varkenszoerd, zout, anti-oxidant: tocopheralconcentraat), zout, suiker, smaakversterker: monosodiumglutamaat, peper, stabilisator: difosfaten en tripolifosfaat
prijsindicatie: € 3,75 (500g)

 Gio Bi Hao Hang

merk: Hoa-Nam
land van herkomst: Frankrijk
etiket: gio bi hao hang
ingrediënten: niet gekocht, niet leesbaar
prijsindicatie: € ? (500g)

Gio So, Tan Hung

merk: Hao Hang
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Gio So, Tan Hung, HaoHang, Pate Vietnamien au Porc
ingrediënten: niet gekocht, niet leesbaar
prijsindicatie: € ? (500g)

Gio So, Vietnamese worst

merk: Hoa Nam SA
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Gio So (in de koeling, niet ingevroren)
ingrediënten: niet gekocht, niet leesbaar
prijsindicatie: € 5,95 (500g)

Reacties

Cha Lua (Vietnamese worst) — 16 reacties

 1. Een typisch product van de petrochemische industrie of zo :-(

 2. Net zo smerig als die Surinaamse bloedworstjes die ik indertijd gekocht heb bij Oriental.
  Vieze meelerige smakeloze troep.

 3. Zeg, ga je lekker?!?! Beetje respect voor de Vietnamese eetcultuur hoor. Pasterop!

  Ik kan me zo voorstellen dat een goed klaargemaakte, goed op smaak gebrachte Cha Lua best lekker kan zijn. Het is gewoon wat het is, varkensvlees. En het gaat net als met de Aziatische visballetjes juist om de structuur. Een structuur die wij in het Westen associëren met nep, maar het is niks nepper dan een gehaktbal.

 4. Nàh, je wilt toch mìjn zelf door de gehaktmolen gehaalde stukje vlees van goede kwaliteit dus de zéér ambachtelijke gedraaide gehaktbal uit eigen keuken met een uitermate goede structuur…toch niet vergelijken met zo’n smerig industrieel worstje met toegevoegde chemicaliën? Dus?
  Dit heeft dus niets met de Vietnamese eetcultuur te maken maar meer met de industriële cultuur. Zo, hè,hè :-D

 5. En nog eens, mijn gehaktbal nep????
  Nou, zo maak je wel vrienden hoor.

 6. Ik vind het allebei niet nep. Zoveel wordt er niet aan deze Vietnamese worst toegevoegd, ook aan Westerse worsten worden chemicaliën toegevoegd. Zo’n worst kan er niks aan doen als een fabrikant er met de pet naar gooit. Als Beckers vieze kroketten maakt gooi je toch ook niet het hele concept kroket weg?

 7. Tuurlijk niet, ik maak ze zelf, croquetje van Edje heet dat dan.
  Zéér ambachtelijk zonder troep drin ;-)

 8. Waar ter wereld vind je vandaag de dag nog een ijskast? Koelkasten genoeg bij de speciaalzaken. Maar een ijskast? Antiquair misschien?

 9. Wat is de (merk)naam van ’t ijsje dat een beetje op twister lijkt, maar dan met de kleuren wit, groen en geel? Ik herinner me de naam niet, maar wel dat er “bitter, sweet, sour” op staat en “tropical..”. De naam begint met de “B” geloof ik. Degene bij wie ik ‘m kocht zegt dat ze op zijn en hij niet weet wat de naam was, maar hij verwees me door naar deze website.

 10. Had je het wel op deze website willen vragen? Ik heb geen idee. Als ik google kom ik hier uit! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *