Sriracha Chilisaus

Sriracha-saus
Hoe heet het?
Sriracha, nam prik siracha / น้ำพริกศรีราชา / náam prík sĕe raa-chaa. Thaise, hete chilisaus, Vietnamese chilisaus, Rooster sauce, Cock sauce, Flying Goose sauce.

Wat is het?
Sriracha saus is een behoorlijk pittige, friszure chilisaus gemaakt van verse chilipepers, knoflook, azijn, suiker en zout. Deze van oorsprong Thaise saus (uit de havenplaats Sriracha) werd pas wereldberoemd (in Amerika) toen de Chinese Vietnamees David Tran zijn eigen versie van deze saus ging maken met het logo van een haan (Tran is geboren in het jaar van de haan, rooster of cock in het engels). Dat deed hij eerst in Vietnam, maar toen hij in 1980 emigreerde naar Amerika zette hij zijn bedrijfje voort in Californië onder de naam van de Taiwanese boot waarmee hij uit Vietnam vertrok: Huy Fong.

Hoe te gebruiken?
In Thailand als dipsaus voor seafood, in Vietnam doen ze het in de phở en in Amerika in de soep, op hamburgers, hotdogs, pizza, Korean taco’s, etc. Ook gelezen: in de hollandaise voor over asperges, in het ei waar je te frituren dingen door haalt voor je ’t paneert, door de boter voor op je maiskolf, in de remouladesaus voor bij de frietjes.

Rooster versus Flying Goose
Al zijn er meer merken op de markt, de sriracha wereld lijkt verdeeld in twee kampen: het Rooster-Kamp en het Flying-Goose-Kamp. En Aziatische-ingrediënten.nl zit zonder twijfel in het Flying-Goose-Kamp. Iets minder heet en daarom meer smaak, meer diepgang dan Rooster. Rooster is eendimensionaal: scherp, scherp, scherp. Flying Goose komt in verschillende varianten (zie na de klik), waarbij vooral de gember-variant lekker fris is. Wellicht ook de laos-variant, maar die kwamen we in Nederland nog niet tegen. De extra hot-variant lijkt erg op Rooster: hot hot hot. En er is tegenwoordig zelfs sriracha zonder smaakversterker E621.

Tips, weetjes & recepten

  • Spreek uit als: sieh-rah-tja (op zijn Aziatisch) of suh-rah-tja (op zijn amerikaans), al maken veel Amerikanen zich er makkelijker vanaf en noemen het kortweg “rooster sauce” of als ze durven “cock sauce”, maar dat schiet niet op als je Flying Goose fan bent.
  • Zie ook: Het Sriracha Kookboek of sriracha cartoon.
  • Recept: zelf sriracha maken

Wat is er zoal te koop?


Flying Goose Sriracha sauce, regular.

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: regular
land van herkomst: Thailand
etiket: Sriracha Hot Chillisauce, 標商鵝飛
ingrediënten: chilli (61%), suiker, knoflook, zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 1,80 (200ml)

Sriracha Rooster Brand

merk: Huy Fong Foods Inc (匯豐食品公司)
smaak: regular
land van herkomst: USA
etiket: Sriracha Hot Chili Sauce, Tương Ớt Sriracha.
ingrediënten: chili, suiker, zout, knoflook, wijnazijn, kaliumsorbaat, natriumhydrogensulfiet, xanthan.
prijsindicatie: € 3,55 (435ml)

Sriracha Super Hot

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: super hot
land van herkomst: Thailand
etiket: extra pikante chilisaus
ingrediënten: chili (70%), suiker, zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 2,10 (200ml)

Sriracha Gember

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: gember
land van herkomst: Thailand
etiket: pikante chilisaus met gember
ingrediënten: chilli (55%), suiker, gember (15%), zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 3,- (435ml)

Sriracha met citroengras

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: citroengras
land van herkomst: Thailand
etiket: pikante chilisaus met citroengras
ingrediënten: chilli (52%), suiker, citroengras (15%), zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 3,- (435ml)

Sriracha met extra knoflook

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: extra knoflook
land van herkomst: Thailand
etiket: pikante chilisaus met extra knoflook
ingrediënten: chilli (51%), suiker, knoflook (22%), zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 3,- (435ml)

Sriracha met ui-smaak

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
smaak: uien
land van herkomst: Thailand
etiket: pikante chilisaus met uien
ingrediënten: chilli (55%), suiker, uien (15%), zout, water, voedingszuur E260, E330, smaakversterker E621, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 3,- (435ml)

Sriracha zonder MSG

merk: Flying Goose (Nhãn Con Ngỗng Bay)
variant: No MSG (dus zonder smaakversterker E621)
land van herkomst: Thailand
etiket: Sriracha hot chilli sauce, no msg
ingrediënten: chilli (61%), suiker, knoflook, zout, water, voedingszuur E260, E330, stabilisator E415, conserveermiddel E202
prijsindicatie: € 2,50 (200ml)

NB. Voor wie schrikt van alle E-nummers: E260/azijnzuur, E330/citroenzuur en E202/kaliumsorbaat zijn natuurlijke zuren en zout die onze oma’s ook zouden gebruiken. E415/xanthangom is een natuurlijk verdikkingsmiddel en E621/natriumglutamaat is het meest onderzochte en veilig bevonden voedingsadditief dat er is. (zie ook: ve-tsin).

Lijst met winkels die Flying Goose Sriracha verkopen:
dd 8 juli 2011

Dun Yong Stormsteeg 9, Amsterdam R
Wah Nam Hong Geldersekade 90, Amsterdam E
Tjins Toko 1e v.d. Helststraat 64, Amsterdam K/R/E
Gembira Almere Schrijverstraat 8, Almere R/E
Toko Tropica Vondelstraat 46, Alkmaar K/G/C
De Mare Europaplein 49, Alkmaar K/G
Toko Nieuwe Wereld Nieuwe Rijn 30, Leiden R/E/C
Oriental Markthof Gedempte Gracht 405, Den Haag R
T. Biekram V.O.F. Groothandelsmarkt 16, Rotterdam U
Centraal Achterclarenburg 32, Utrecht R/E
Wan Tong Toko Stationsplein 109 -119, Amersfoort G/K/R/E
Toko Ta Wijngaardstraat 22, Goes C
Toko My An Heksenkruid 8, Breda R
Ekszotisch Plus+ Leijsenhoek 3, Oosterhout C
Thai Market Jenjira Leonard v Veghelstr 11, Tilburg G/U/C
Sin Fa Stadhuisplein 262, Tilburg R
Sang Lee Super Orthenstraat 264, Den Bosch R
Sang Lee Superstore Verwerstraat 106, Eindhoven R
Twee Gebroeders Mgr.Nolensplein 5, Venlo K/U/R/E
Happy Superstore Minderbroederssngl 23, Roermond G/U
Naanhof Vlodrop Angsterweg 16, Vlodrop R
Het Oosten Markt 63, Maastricht R
San Wah St. Antoniuslaan 37, Maastricht E
Naanhof Vaals Maastrichterlaan 4, Vaals R
De Naanhof Nuth Naanhofsweg 3, Nuth K
Holland Shop Willemstraat 23, Heerlen G/R
Yasar Market V.O.F. Zondagstraat 65, Heerlen K
Weuro Augustijnenstraat 45, Nijmegen E
Tisani bv Honingveldsestraat 10 B, Driel R/E
Toko Indrani Salverdaplein 2 a, Wageningen C
Malinee Thaise Toko Ootmarsumsestraat 278, Almelo G
Toko Emmen Wilhelminastraat 71, Emmen R
Toko Saigon Tuinen 23, Leeuwarden E

NB. Gesorteerd op postcode (die er wegens plaatsgebrek niet bij staan).

Afkortingen:
R= regular
E= extra heet
G= gember
C= citroengras
K= knoflook
U= ui


Reacties

Sriracha Chilisaus — 68 reacties

  1. Kijk, laat mijn Huy Fong nu bijna op zijn… Ik haal deze week eens die Flying Goose met gember, ben benieuwd.

  2. Ja, maar als je ’t wilt vergelijken met Huy Fong, dan kun je toch beter eerst de gewone Flying Goose met groene dop kopen. Anders heb ik het straks gedaan! ;-)

    NB. En ik geloof dat ze ook moeilijk te vinden zijn, al die andere kleurtjes. Ik ben op zoek naar een lijst met verkoopadressen, zo gauw ik die heb zal ik daar hier naar verwijzen.

  3. Mooi achtergrond verhaal. Meteen even gekeken wat ik in huis heb: laat het Flying Goose zijn. Ik vond het al te heet om te eten, maar al die andere heb ik nog niet gezien bij de Toko. Die met sereh wil ik wel eens proberen, ik houd mij aanbevolen voor verkoopadressen!

  4. Heb je al eens een beetje door wat mayonaise geroerd? Dan is het meteen al veel beter te doen. Net als wasabi lijkt de hitte meer dan rechtevenredig af te nemen door de mayo. Een theelepeltje sriracha of een theelepeltje sriracha gemixt met een theelepeltje mayo, een wereld van verschil. Nou ja, ik verbaas me daar in ieder geval over, dat dat zoveel uitmaakt. ;-)

  5. Ik wist van niks, maar zit nu in een kamp.
    Nou ja, ik heb de haan die lekker is bij een aantal dingen m.n. bij de pangsit (afhaal van de lokale Chinees, dus ook niet zo subtiel).
    Wel heet maar niet loeiheet en ik ben echt niet zo’n gek die daar goed tegen kan.
    En helaas is de (inderdaad vrij grote) fles pas voor een kwart leeg dus voordat ik de beteren variant kan proeven duurt het nog wel even.
    OK, ik geef toe, als ik die gans ergens zie koop ik hem gewoon en als ie beter smaakt flikker ik die andere weg.
    Ben er trouwens destijds bij uitgekomen n.a.v. een twitterbericht van @kattebelletje die het had over Sriracha en dat een ‘ray of sunshine’ noemde. Ik dacht in eerste instantie dat ze het over een drankje had, ik kende het dus niet. Maar het ging dus over een nare hete saus. Maar telkens als ik dat gebruik (niet zo vaak dus) moet ik er aan denken: dit is een zonnestraaltje! En dat smaakt al een stuk beter.

  6. @B.A. Als je er geen weet van hebt, dan scharrel je dus nog een beetje buiten de kampen rond. Dat kan ook natuurlijk.
    Ben wel benieuwd wat jij en anderen van het verschil vinden en welke de voorkeur heeft. Ik geloof eigenlijk dat het Rooster kamp groter is dan het Flying Goose kamp. Maar misschien komt dat omdat de Amerikanen luider zijn? Of omdat echte hete-chilisaus-fans vaak niet helemaal goed zijn en altijd maar op zoek naar heet, heter, heetst.

    @Ed. Ja, na mijn boterham met theeworst & sriracha laatst kon je ’t al aan zien komen he? :-)

  7. Eagle, double chicken, pony, three mountain, er zijn een heleboel van die flessen die schaamteloos de Rooster-fles namaken. Flying Goose ook, trouwens. Liften allemaal mee op het succes van David Tran. En waarschijnlijk zijn ze nog okay ook, misschien, eventueel. Maar ik ga ze voorlopig niet uittesten, want ik zit nu al met een jaarvoorraad aan sriracha’s! :-)

  8. Nu ben ik toch vreselijk nieuwsgierig naar dat kookboek (het Nutella kookboek vind ik ook enig :P ), maar de link gaf bij mij gewoon de indexpagina van Bol.

  9. Waar zijn de Goose-flessen te koop? Het liefst de kleintjes met verschillende smaken.
    Ik was vandaag in de kleine Oriental (Nwmarkt A’dam) en daar hadden ze alleen grote Rooster-flessen.

  10. Ik heb al lopen zeuren bij de importeur om een retaillijst, maar jammer genoeg nog zonder succes, dus ik kan je niet verder helpen. Misschien dat andere lezers uit Amsterdam het weten?

    En ik ben bang dat “de smaakjes” alleen in grote flessen komen.

  11. Eindelijk de lijst met verkoopadressen in Nederland ontvangen en hierboven toegevoegd.

    Regular & Extra hot zijn nog wel te vinden, maar die met een extra smaakje slechts in 14 winkels! En dan vaak ook nog maar 1 extra smaakje. Tssssss.

    Gelukkig komt de importeur eind dit jaar met een eigen webshop.

  12. Kom ik thuis, blijkt dat ik de verkeerde heb gepakt. Fuy Hong ipv Flying Goose. We zullen het er eventjes mee moeten doen.

  13. Vandaag de regular Flying Goose gespot bij Wah Nam Hong Rotterdam. Grote fles, 2,45 volgens mij.

    Helaas heb ik nog een fles Fuy Hong, dus moest hem laten staan van mezelf.

  14. Mijn Turkse supermarkt had het ook, maar ik besloot het toch niet te kopen. Eerst moeten al die flessen van de foto op. :-)

  15. pas geleden de normale goose gekocht hier net over de grens in duitsland bij een turkse supermarkt, maar die valt kwa scherpte enigszins tegen vind ik. als die op is maar eens verder kijken dus

  16. Ja, als het je alleen om de scherpte te doen is, dan is die Rooster misschien meer geschikt. Of de extra hot Flying Goose.

  17. weet iemand, welk bedrijf de import, distributie voor nederland verzorgt?

  18. Yup, dat is Heuschen & Schrouff in Landgraaf.
    Website: http://www.heuschenschrouff.com

    (staat ook op de fles, leesbaar als je klikt op een productfoto. <= tip, geldt voor alle producten die ik bespreek. Kan iedereen zelf lezen wat erin zit of wie de importeur is enzo)

  19. Ja, klopt! Die met galangal lijkt mij uiteindelijk de lekkerste, maar ik heb ‘m ook nog nooit gezien in Nederland. Anders zou ik ‘m direct kopen.
    De superzure heb ik ook nog niet gezien.

    Jammer he? :-)

  20. Ga toch eerst die met citroengras eens proberen op de kop te tikken, alvorens de superzure te proberen . Da’s waarschijnlijk te veel voor mijn smaak …

  21. @Robin
    Zal eens aan ze (sriracha.nl) vragen of zij (ooit) degene met een witte dop verkopen. Vind die namelijk ook erg lekker!

  22. Eerder kocht ik al eens de sriracha met de haan (groene dop) deze vind ik lekker scherp, smal dopje dus goed doseerbaar.

    Vandaag in Apeldoorn twee varianten van de Flying Goose gekocht, omdat de haan niet hadden. Toko Azia, Brinklaan 37 Apeldoorn.

    Ik heb de Extra Hot gekocht en een versie met zwarte peper.
    Ben benieuwd.

  23. Wah Nam Hong in Leidschendam verkoopt “the flying goose” in verschillende smaken: regular, ginger, garlic, super hot, lemon en onion.
    € 1,75 voor 200 ml, € 2,95 voor 435 ml

    Overigens ook andere sriracha sauzen maar at valt buiten dit onderwerp.

    Vanmiddag de regular gekocht dus de info is “up to date” ;-)

  24. @Willem Jansen
    Ja, als je zou willen. Ik ben wel benieuwd. Ben ‘m echt nog nooit tegengekomen.

    @Marcel.
    Ik reed daar gisteren toevallig langs en ben naar aanleiding van jouw reactie even naar binnen gegaan. En inderdaad, een schap met Flying Goose sriracha chilisauzen. :-)
    Maar jammer genoeg ook niet die met laos!

    @Boris
    En? En? En? Ben je om? :-)

  25. @ Robin,

    Roer gewoon wat laos door je regular ;-)

    of is het niet zo simpel ?

  26. Nadat we een klein flesje gekocht hadden bij Amazing Oriëntal in Beverwijk, waren we gelijk verslingerd aan de sriracha saus met extra knoflook. De saus met extra knoflook is ook te koop via http://www.yafonline.nl/sauzen/chilisaus-sriracha-knoflook (Yong Asian Food Online). Maar dan alleen in grote flessen. Meteen maar zes flessen besteld. Geen probleem, manlief ontbijt zelfs met sambal of pepers… En altijd leuk om weg te geven. Duurde wel even voor de bestelling binnen was.

  27. Hallo Robin, was op zoek naar wat achtergrond info over de Sriracha sauzen en vond dit artikel. Leuk. Ik gebruik de basissaus voor vanalles, oa marinades, wokgerechten, salades voor op brood. Superlekker met Japanse kwepie mayo en zalm of tonijn tartaar voor in de sushi.
    Ik zag vandaag voor het eerst de zwarte peper saus van Sriracha staan bij de toko. Heb je (of iemand anders) die saus weleens gebruikt? Ik vroeg mij af of het zou smaken zoals de Thaise zwarte pepersaus die je soms bij de Thaise restaurants op de kaart ziet staan… Ik kon op internet geen recepten vinden nog. Dacht misschien heb jij een idee?

  28. Ik ben bang dat ik het gerecht en de saus niet ken, ook google en mijn kookboeken helpen me niet. Dus nee, ik heb geen idee. Welk merk was het? Want zelfs de fles kan ik niet vinden.

  29. Ik heb gisteren een flesje bij de AH (Aziatische weken) gekocht. Het zal wel niet de originele zijn want hij is niet ECHT, de tranen lopen me in de ogen en mijn tong verbrand, scherp.

    Ik heb wat gegoogled en kwam uit op een receptje met kippenvleugels. Ik had geen tijd om te marineren dus ik heb de doorgesneden veugels op een rooster met een beetje zout in de oven gezet tot ze crispy en gaar waren.

    Ik heb een sausje gemaakt door wat boter te smelten, flinke hoeveelheid van de “Sriracha” erbij, wat citroenrasp en een half zoetje, dat heb ik even aan de kook gebracht, terwijl het afkoelde heb ik er wat gesneden verse korionader en een stukje fijn gesneden bosui doorgedaan en naar smaak wat zout.

    Ik heb de saus als een dip gebruikt, lees: elk stukje kip erin verdronken voordat het de mond in ging.

    Ik vrees dat ik nu een nieuwe verslaving heb en zometeen de AH maar van die andere flessen “Sriracha” af ga helpen. Het was zalig!, finger licking zalig, dit had ik veeeeeeel eerder moeten kopen. :)

    Ik wil binnenkort een 3-tal toko’s in Enschede afgaan om te kijken of die misschien de flying goose verkopen :)

    Ik houd je op de hoogte!

  30. flying goose kan je in Enschede kopen bij de toko die aan de buitenkant van de Zuidmolen zit. Toko “Het Oosten” op de Zuiderhagen 50
    Ze verkopen de goose met groene, rode, en ( ik geloof! ) gele doppen in grote flessen, 3 euro nogwat.
    en de groene en rode ook in kleine flesjes a 1.85.

  31. Goed te horen dat Flying Goose steeds beter verkrijgbaar!
    En goed te horen dat er weer een fan bij is. ;-)

  32. Bij de Albert Heijn verkopen ze inderdaad ook Sriracha , van het merk Suree.

    Sriracha bij Albert Heijn

    Is niet debiel heet, wel erg lekker!

  33. Sinds kort http://www.sriracha.nl gevonden.

    Iemand hier ervaring mee? Of deze betrouwbaar is?
    Zou graag de Gember en Citroengras variant proberen.
    Ben dol op Gember en citroengras in mijn gerechten.
    Heb de Regular al in de kast staan, gewoon bij JUMBO te koop.

  34. Ik weet alleen dat ze al best een tijd meegaan. Ik zou verwachten dat als het onbetrouwbaar was ze al wel opgeheven en/of ontmaskerd zouden zijn, dus ik zou het wel aandurven, Henk.

  35. Kijk eens op http://www.asianfoodlovers.nl: knoflook, gember, citroengras, uien, superhot en natuurlijk regular. Dit is een nieuwe site met nog veel meer heerlijk spul!! Ik heb ook de hoisinsaus van Flying goose geprobeerd. Is ook heerlijk!

  36. Vandaag bij Toko Weuro in Nijmegen geweest. Ze verkopen flying goose regular, extra heet en die met extra knoflook. €2.20 per flesje.

  37. Gelukkig wordt het op steeds meer plaatsen verkocht ja!
    Ik zag laatst zelfs een klein flesje flying goose bij Amazing Oriental. :-)

  38. Ik raad de Sriracha Sauce Extra Hot van Suree aan! Dit is de lekkerste die ik tot nu toe heb geproeft. Daarnaast zijn de normale Huy Fong en de normale Flying Goose saus ook erg goed.

  39. Ja, alleen binnen een paar dagen opmaken, botulisme hè.
    Mijn gekochte flesje kan ik een jaar in de kast laten staan.

    En Robin, het blijft er nu pas echt in staan, hoera we gaan vooruit ;-)

  40. Welnee, botulisten slaan gillend op de vlucht door de scherpte. Mijn fles van twee jaar oud staat al die tijd aangebroken zonder ook maar 1 botulistje in een keukenkastje. Net als de home made sambal oelek trouwens.

  41. Nee, niet door de scherpte. Door de azijn. Met 250 ml azijn blijft het echt wel even goed.

  42. Ik hou het op Flying Goose.

    Als ik zure zooi wil dan kijk ik wel naar een programma van Jamie,
    die flikkert overal citroenen in.

  43. Ik was gisteren bij de Sligro in Amsterdam. Sinds kort hebben ze daar een veel uitgebreider aziatisch assortiment, inclusief een hele tafel Flying Goose sauzen. En ja, zelfs de gember en sereh versies.

    Sriracha bij Sligro

  44. Overigens heb ik de Lemon Grass versie meegenomen en zojuist geproefd.
    Knappe jongen die hier lemon grass in ontdekt.. Het smaakt gewoon naar Sriracha, met, vooruit, een licht kartonnige ondertoon. Als er al sereh inzit is het muf serehpoeder. Een verse stengels is er niet in de buurt geweest.

  45. Ik vind de gemberversie het lekkerst. En de laos/galangal variant heb ik nog steeds nergens gezien. Stond die erbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *