Boekoe Kita, Boekoe Bangsa en Boekoe Bagoes

Boekoe Kita, Boekoe Bangsa en Boekoe Bagoes
Harold Pereira (fotograaf met Indische ouders) en Mirjam van der Rijst (styliste, boekenmaker en zijn vrouw) maakten samen 3 Indische kookboeken: Boekoe Kita, Boekoe Bangsa en Boekoe Bagoes. De opzet is steeds hetzelfde. Per hoofdstuk staat één ingrediënt centraal, bijvoorbeeld ketjap, kemirinoten of sereh. Maar in ieder hoofdstuk staat ook steeds één Indo, Indisch echtpaar of gezin centraal en de recepten in zo’n hoofdstuk betreffen hun familierecepten.

Ieder hoofdstuk heeft een korte inleiding waarin bijvoorbeeld wordt verteld hoe de families destijds uit Indië aankwamen, hoe het was om opeens zelf je kostje te moeten koken (in Indië had iedereen immers een kokkie), hoe het was om zonder verse, Indonesische ingrediënten toch een lekker maaltje op tafel te toveren, of hoe het was voor de tweede generatie om in Nederland in zo’n Indische gezin op te groeien. Wat dat laatste betreft: sommigen stonden als kind al in de keuken om mee te helpen, anderen maakten later een inhaalslag. Uiteindelijk blijkt in iedere Indische familie eten een belangrijke plaats in te nemen. Het zijn de verhalen van de families en de vele sfeerfoto’s die de Boekoe boeken een eigen karakter geven.

Boekoe Kita
Boekoe Kita (“ons boek”) was het eerste boek en kwam uit in 2010. Het telt 11 hoofdstukken van 11 families met steeds zo’n 9 recepten, 94 recepten in totaal. Het zijn vaak de bekende Indische klassiekers, zoals babi ketjap, gado gado, ajam besengek of frikandel pan. Met weinig ingrediënten, weinig poespas, zet je iets lekkers op tafel. Juist in deze tijd, waarin mensen geen zin hebben om uren in de keuken te staan maar wel lekker willen eten, is de Indische keuken een aanrader.

Boekoe Bangsa
Na het succes van Boekoe Kita volgde in 2011 Boekoe Bangsa (“boek van de familie”) met ditmaal 15 hoofdstukken cq families met gemiddeld 5 recepten, 79 recepten in totaal. Leuk aan dit boek is dat er ook minder bekende gerechten instaan, deels omdat sommige van de families Chinese of Molukse roots hebben. Nog steeds allemaal redelijk makkelijk te maken met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Boekoe Bagoes
In 2015 verscheen Boekoe Bagoes (“mooi boek”). Geen nieuwe recepten, foto’s of verhalen, maar met 88 recepten van 13 families een selectie uit de twee eerste delen, in een iets handzamer formaat en zonder de extra sfeerfoto’s.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze linkjes:
  * Boekoe Kita * Boekoe Bangsa * Boekoe Bagoes
en sponsor kostenloos en automatisch deze site..


Reacties

Boekoe Kita, Boekoe Bangsa en Boekoe Bagoes — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *