Tajerblad

Tajer Blad
Hoe heet het?
Tajerblad, tayerblad, tajawiri, boterblad, Surinaamse spinazie, Olifantsoor, arrowleaf elephant ear / tayer leaf / Tahitian spinach (Engels), Xanthosoma Brasiliense (L), daun kimpul (Indonesië).

Wat is het?
Tajerblad is het jonge blad met lange steel van “de tajerplant”. Maar let op, er bestaan meerdere varianten van “de tajerplant”. Het tajer-blad dat je in de winkel vindt komt van de variant Xanthosoma Brasiliense. De zetmeelhoudende, harige tajer-knollen die worden gebruikt om Surinaamse pom van te maken zijn van de variant Xanthosoma Sagittifolium. Je zou van die variant ook het blad kunnen eten als je het jong oogst, maar feitelijk doet niemand dat. Tajerblad smaakt net als spinazie, alleen is de structuur iets zachter, iets fluweliger, misschien wel lekkerder.

Hoe te gebruiken?
Snijd of trek de stelen los van het blad. Snijd de kontjes van de stelen en gooi weg. Als de stelen erg dik zijn kun je er beter even een dunschiller overheen halen. Snijd in kleine stukjes en houd apart. De tajerbladeren kun je opgestapeld of samen opgerold in dunne reepjes snijden. Als er erg dikke nerven in zitten kun je die eruit snijden en bij de steeltjes doen. Verwerk net als spinazie, maar gaar eerst de stelen en doe een paar minuten later het blad erbij. In de Surinaamse keuken worden de stelen meestal met wat ui, knoflook en het onvermijdelijke maggiblokje gebakken. Wat currypasta erbij is ook lekker. Met een paar minuten is het klaar. Tajerblad kun je ook rauw eten in/als een salade. Tajerblad wordt snel lelijk en slap, meestal is 2 dagen bewaren (in de koelkast) wel het maximum.

Tips, weetjes & recepten


Reacties

Tajerblad — 10 reacties

  1. Ik wilde kijken wat de toko’s te bieden hebben aan oosterse ingrediënten.

    Ik ben nog nooit op deze site geweest

  2. Tayerblad (zeer kleine knollen) is familie van de Pomtayer plant (zeer grote knollen). Ze zijn niet dezelfde plantensoort.
    Beiden behoren tot de Xanthosoma familie.
    Tayerblad heeft de wetenschappelijke latijnse benaming Xanthosoma brasiliense en Pomtayer Xanthosoma sagittifolium.
    Tayerblad heb ik in geteelde vorm nog nooit zien bloeien in Suriname.

  3. Ik lees net een heel verslag over een vergiftiging door het eten van rauwe tajerblad. Ook op andere sites zie ik dat je tajerblad goed moet koken/stomen, omdat de rauwe bladeren giftig zijn. Hier staat dat je ze ook rauw als salade kunt eten. Hoe zit dit nu precies?

  4. Nou, zoals je hierboven kunt lezen bestaan er meerdere varianten van “de tajerplant”. Het tajer-blad dat je hier in winkels wordt verkocht als tajerblad is altijd van de variant Xanthosoma Brasiliense en dat kun je ook rauw eten.

    Maar als je tajer zelf in je tuin plant, voor de knollen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk niet de Xanthosoma Brasiliense. Het blad van de meeste andere varianten zijn inderdaad giftig.

    Maar vertel eens, waar las je verslag over een vergiftiging door het eten van rauwe tajerblad?

    Een beetje zoals je ook niet elke bamboesoort dat groeit in de tuin kunt eten. Of elk soort kwal dat zwemt in de zee.

  5. Ja, kijk, ze hebben het over taroblad. Er zijn vele soorten taro. Ze zal de verkeerde hebben gehad, waarschijnlijk Colocasia esculenta. Hawaii is niet Suriname of Nederland. En tajerblad is geen taroblad.

    Maar goed, bij twijfel niet doen natuurlijk. :-)

    Ik heb het zelf nooit als salade gegeten maar ook zeker nooit 45 minuten gekookt! Ik zal eens zien als ik mooie bladeren zie of ik de test aandurf om ze rauw te eten. Ik denk het wel. Ik ben best stoer namelijk. :P

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *