Hoe heet het?
Thaise sjalotjes, rode sjalotjes, Aziatische sjalotten, hom / horm / hom-lek / hom-daeng (Thailand), bawang merah kecil (Indonesië).
Wat is het?
Thaise sjalotten zijn kleine, rode uitjes uit de sjalottenfamilie (Allium ascalonicum). Zoeter, zachter, milder dan gewone sjalotten, uien of rode uien, maar toch wel erg vergelijkbaar.
Hoe te gebruiken?
In de Thaise keuken vormen Thaise sjalotten de basis van veel currypasta’s. Je kunt ze gerust vervangen door sjalot, rode ui of zelfs gewone ui, maar omdat gewone ui vaak wat scherper van smaak is is het soms verstandig een recept daarop aan te passen. Thaise sjalotten worden rauw in ringetjes ook veel gebruikt in Thaise salades. Geroosterd op houtskool of in de oven tot de schillen zwartgeblakerd en de inhoud zacht & zoet is. Of in ringetjes gefrituurd, zoals we kennen uit de Indonesische keuken: bawang goreng. Thaise sjalotten zijn net als gewone uien donker en koel goed te bewaren. Er zijn ook ingevroren Thaise sjalotten te koop (zie hieronder).
Tips, weetjes & recepten
- Goede tip van Madhur Jaffrey om (gewone) rauwe ui milder te maken: zet dun gesneden uienringen 2 tot 3 uur in de ijskast in met ijsklontjes gekoeld ijskoud water.
- Recept: zelfgemaakte rode currypasta
Recept: zelfgemaakte groene currypasta
Wat is er zoal te koop?
graag 500 g
Daar zul je toch voor naar een Aziatische winkel moeten, Marcel. ;-)
Hier is een lijst met adressen van Aziatische winkels in België.
In oude indische recepten, las ik vaak dat er 20 uitjes nodig waren om een sambal te maken. Ik vond dat zo veel, tot dat ik er achter kwam dat de Indonesische bawang merah, net als wellicht de Thaise, heel klein zijn, en dat je daar makkelijk 20 van kan gebruiken voor een beetje sambal. Ik gebruik tegenwoordig gewoon de sjalotjes van de supermarkt. Die zijn wel veel groter, maar kwa smaak vergelijkbaar met de uien van daar.
Ik hou het ook meestal bij de gewone sjalotjes. Toch een beetje onzin om perse Thaise uitjes helemaal over te laten vliegen/varen als we zelf ook al zoveel soorten ui in Nederland kennen. En wat je zegt, de smaken liggen best dicht bij elkaar.