Thaise sjalotjes

Thaise sjalotjesHoe heet het?
Thaise sjalotjes, rode sjalotjes, Aziatische sjalotten, hom / horm / hom-lek / hom-daeng (Thailand), bawang merah kecil (Indonesië).

Wat is het?
Thaise sjalotten zijn kleine, rode uitjes uit de sjalottenfamilie (Allium ascalonicum). Zoeter, zachter, milder dan gewone sjalotten, uien of rode uien, maar toch wel erg vergelijkbaar.

Hoe te gebruiken?
In de Thaise keuken vormen Thaise sjalotten de basis van veel currypasta’s. Je kunt ze gerust vervangen door sjalot, rode ui of zelfs gewone ui, maar omdat gewone ui vaak wat scherper van smaak is is het soms verstandig een recept daarop aan te passen. Thaise sjalotten worden rauw in ringetjes ook veel gebruikt in Thaise salades. Geroosterd op houtskool of in de oven tot de schillen zwartgeblakerd en de inhoud zacht & zoet is. Of in ringetjes gefrituurd, zoals we kennen uit de Indonesische keuken: bawang goreng. Thaise sjalotten zijn net als gewone uien donker en koel goed te bewaren. Er zijn ook ingevroren Thaise sjalotten te koop (zie hieronder).

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Thai shallot

merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Red onion, allium ascalonicum L
ingrediënten: thaise sjalotten
prijsindicatie: € 1,25 (100g)

Thai shallot

merk: Flower Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Diepgevroren rode sjalotten, Allium ascalonicum Linn.
ingrediënten: Thaise sjalotten
prijsindicatie: € 3,25 (500g)

Reacties

Thaise sjalotjes — 4 reacties

  1. In oude indische recepten, las ik vaak dat er 20 uitjes nodig waren om een sambal te maken. Ik vond dat zo veel, tot dat ik er achter kwam dat de Indonesische bawang merah, net als wellicht de Thaise, heel klein zijn, en dat je daar makkelijk 20 van kan gebruiken voor een beetje sambal. Ik gebruik tegenwoordig gewoon de sjalotjes van de supermarkt. Die zijn wel veel groter, maar kwa smaak vergelijkbaar met de uien van daar.

  2. Ik hou het ook meestal bij de gewone sjalotjes. Toch een beetje onzin om perse Thaise uitjes helemaal over te laten vliegen/varen als we zelf ook al zoveel soorten ui in Nederland kennen. En wat je zegt, de smaken liggen best dicht bij elkaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *