Gebakken uitjes (bawang goreng)

Zelf gemaakte gebakken uitjes en die uit de winkel
Hoe heet het?
Gebakken uitjes, gefrituurde uitjes, gefruite uitjes, fried shallots, crispy shallots. Bawang goreng / bawang merah goreng (Indonesië), hom daeng jiaw (Thailand), hanh phi (Vietnam), 油蔥酥 / yóu cōng sū (Taiwan).

Wat is het?
Bawang goreng betekent letterlijk gebakken uitjes: kleine, rode sjalotjes ter grootte van een spruitje (bawang merah) worden in 1,5 mm dunne sliertjes gesneden en gefrituurd tot ze knapperig zijn. Soms is bloem of bijvoorbeeld maïzena toegevoegd voor een extra knapperig resultaat. Soms (vooraf) ook azijn, zout of ve-tsin voor extra smaak.

Hoe te gebruiken?
Gebakken uitjes worden als finishing touch over de meest uiteenlopende gerechten gestrooid. Niet alleen de Oosterse, maar tegenwoordig ook over oer-Hollandse gerechten zoals snert. Maar daarnaast kun je gebakken uitjes ook gebruiken in de basis van boemboe’s, currypasta’s en sauzen zoals petjelsaus. Als je gebakken uitjes in een keukenmachine fijnmaalt kun je er te dun uitgevallen (sate-)sauzen dikker mee maken. Of bijvoorbeeld in gehaktballen gebruiken in plaats van paneermeel. Droog en afgesloten in een pot kun je gebakken uitjes nog best een aantal weken bewaren.

Zelf maken?
Een paar overwegingen voor je begint: gebruik Aziatische of Westerse sjalotjes want gewone (rode) uien hebben te dikke rokken, die zijn daarom minder geschikt. Het principe is dat je de uitjes in hete olie (<140°C) laat bruisen en rustig de tijd geeft om het vocht te laten verdampen. De uitdaging is ze op precies het goed moment uit de olie te halen: te snel en je hebt bleke, slappe uitjes, te laat en ze smaken bitter en verbrand. De uitjes op de foto hieronder zijn eigenlijk al te ver en op het randje van mislukt. Er zijn vele recepten en filmpjes op internet te vinden. Dit is er eentje: How to make Thai style fried shallots.
De olie die je overhoudt is sjalottenolie (Nam Man Hom Daeng) die je kunt gebruiken als smaakmaker of basis in andere gerechten. Ik maak er chili olie van.

Gebakken uitjes maken

Wat is er zoal te koop?


Gebakken uitjes van Nesia

merk: Nesia (plastic pot met gele dop)
land van herkomst: Indonesië
etiket: Geb. sjalotte. Bawang Merah Goreng
ingrediënten: sjalotte, plantaardige olie,zout
prijsindicatie: € 2,45 (75g)

Gebakken uitjes

merk: Golden Diamond
land van herkomst: staat er niet op, ik denk Nederland
etiket: Vers gebakken uitjes
ingrediënten: uien, palmolie, tarwemeel, zout
prijsindicatie: € 0,89 (200g)

Gebakken uitjes van Happy

merk: Happy
land van herkomst: Maleisië
etiket: Fried shallot, échalote frite
ingrediënten: sjalot, plantaardige olie
prijsindicatie: € 1,69 (200g)


Welke is het lekkerste?
Ik heb altijd verondersteld dat alle gebakken uitjes hetzelfde smaken, maar had laatst een potje van de Lidl en vond daar niks aan. Daarna ging ik eens op onderzoek uit en verwachtte dat de fried shallots van Happy (omdat ze puur en duur zijn) het lekkerst zouden zijn, maar ook die vond ik vrij smakeloos. Het potje met gele dop van het merk Nesia bleek nog duurder, maar wel erg lekker. Toh hou ik het voorlopig bij de zakjes van de toko. Of ik maak ze toch zelf. Hoe vaker je dat doet, hoe handiger je erin wordt.

Zelfgemaakte vs gekochte bawang goreng


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *