Duizendjarig ei (geconserveerde eendeneieren)

Honderdjarige eieren
Hoe heet het?
Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinees ei, century egg, preserved egg, hundred-year egg, thousand-year egg, millennium egg, pidan / 皮蛋 , songhua dan / 松花蛋.

Wat is het?
Duizendjarige ei in kleimengselEendeneieren (van kip of kwartel kan in principe ook) worden een paar weken tot een paar maanden ter conservering ingelegd in een mengsel van klei, as of ongebluste kalk, zout, thee en rijstkaf. Het eiwit verandert in een doorzichtige, roodbruine, stevige drilpudding met niet al teveel smaak, het eigeel daarentegen kleurt prachtig grijzig blauwgroen en krijgt een intense, romige eierdooiersmaak. Het smaakt echt een stuk minder eng dan je op basis van het uiterlijk misschien zou denken.

Hoe te gebruiken?
Voorzichtig pellen en even afspoelen onder de kraan. In partjes snijden, op een bordje leggen, samen met wat superfijn gesneden verse gember en besprenkelen met zwarte (zoete) rijstazijn. Of samen met blokjes silken tofu en allerlei smaakmakers als salade serveren. In Azië eet men het graag door de congee (rijste-stijfselpap). In de ijskast nog vele maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: salade van silken tofu & duizendjarige eieren
  • Tip: beter om bij het pellen niet aan de eieren te ruiken, de ammoniaklucht zou de eetlust kunnen bederven. Die ammoniak geur is waarschijnlijk ook de oorzaak van de mythe dat deze eieren worden ingelegd in de urine van paarden.
  • Geel uitgeslagen duizendjarig eiDe eierdooiers lijken tegenwoordig minder romig en in de doosjes zitten regelmatig mislukte (maar nog wel eetbare) “albino eieren”. Geen idee waar dat aan ligt, jammer is het wel. Zorgen maken is niet nodig, de eieren worden volgens EU-regels in Engeland geproduceerd.
  • Lees meer op wikipedia over: century eggs (Engels)
  • Niet verwarren met: gezouten eendeneieren. Die zien er van buiten iets witter en frisser uit.

Wat is er zoal te koop?


 Duizenjarige eieren
merk: Kam Kee Foods 锦记食品
land van herkomst: Engeland
etiket: Preserved Duck Eggs 糖心皮蛋
ingrediënten: duck eggs, salt, water
prijsindicatie: € 5,99 voor 6 eieren

 honderdjarige eieren
merk: onbekend
land van herkomst: waarschijnlijk Engeland
etiket: geen etiket
ingrediënten: niet gedeclareerd
prijsindicatie: € 4,95 voor 6 eieren

Honderdjarige eieren
merk: Superior Food Products (Essex) Ltd
超級食品公司
land van herkomst: Engeland
etiket: Preserved duck eggs
ingrediënten: duck eggs 糖心皮蛋
prijsindicatie: € 5,95 voor 6 eieren

Welke zijn het lekkerst?
Probeer de eieren die nog een modder/rijstkaf korstje hebben te vinden, die zijn meestal iets lekkerder. Geeft wel veel meer troep bij het pellen.

Dit bericht is geplaatst in Overig vegetarisch en getagd, , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Duizendjarig ei (geconserveerde eendeneieren)

  1. Stan Nowak zegt:

    Ik wou graag per internet paar duizendjarige eieren kopen. Kan nergens in e-winkels vinden. Kan mij iemand helpen?

  2. Robin zegt:

    Ik wil je er best 2 toesturen hoor, Stan.
    Mail me anders even. Adres hier rechts, dat gele envelopje.

  3. Justin Hoogendoorn zegt:

    Heey,

    Ik ben geïnteresseerd in de century egg, alleen kan geen Nederlandse site vinden om ze te kopen, waar kan ik deze eieren bestellen?

    Met vriendelijke groet,

    Justin

  4. Robin zegt:

    Ik weet het niet, Justin.
    Bij geen enkele van deze online tokos?
    http://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/

    En er zit ook niks bij je in de buurt?
    http://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/

  5. Tineke zegt:

    Bij ons in Leeuwarden kun je ze kopen in een toko. Daar hebben ze genoeg liggen.

  6. Eliza zegt:

    Heerlijk in de rijstepap!
    Ruikt smerig, smaakt lekker. Net als zoveel andere lekkere dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>