Bananenbloem

Bananenbloem pellen
Hoe heet het?
Bananenbloem / bananenbloesem (NL), banana blossom / banana flower / banana heart (GB), หัวปลี / hua blii / hua blee / hua plee (Thailand), hoa chuối (Vietnam), jantung pisang / bunga pisang / ontong (Indonesië).

Wat is het?
Bananenbloem is de paarsrode, ongeopende bloemknop van de bananenboom bananenplant. Binnen ieder schutblad zitten de “bananenfoetusjes” die zullen uitgroeien tot bananen. Dat laat zich het beste uitleggen door deze foto van Maria Keays:

Hoe groeien bananen in een bananenbloem

De smaak van bananenbloem is een beetje als onrijpe banaan, niet zoet maar “stroef” in je mond, je proeft misschien in de verte wat banaan. Niet per se lekker, maar wel erg voedzaam en in warme landen groeit het “gratis aan de bomen”. Een verse bananenbloem moet er fris en helder uitzien, zonder gedroogde hoekjes. Je kunt hem in cellofaan nog een paar dagen bewaren in de koelkast.

Hoe gebruik je een verse bananenbloem?
De paarse schutblanden worden afgepeld tot je lichtgele bladen ziet. De paarse schutbladen en babybanaantjes die daarin zitten eet je niet op, je kunt wel hapjes op de paarse blaadjes serveren. Van de lichtgele knop die je overhoudt snijd je het kontje af, halveert die in de lengte en snijdt hem in dunne reepjes voor in een salade (zie illustratieve foto’s verderop). Sommigen snijden die helften eerst nog eens in de lengte doormidden om er daarna de “kern” uit weg te snijden en zelfs uit te kloppen zodat de babybanaantjes eruit vallen, maar dan hou je dus uiteindelijk wel heel weinig over. Gesneden bananenbloem leg je zolang in water met een scheutje citroensap tegen het zwart worden (oxidatie), maar niet te lang, dan worden ze slap. Een bananenbloem kun je ook eerst 20 minuten stomen (of garen in de magnetron) voor je hem in reepjes snijdt. Lekker in een curry of je bakt er in een beslagje bananenbloembeignets van. In India gebruiken ze ook de weggegooide minibanaantjes uit de paarse schutbladen nog. Daaruit wordt één voor één de harde meeldraad met zwart kopje en het daaraan vastzittende plastic-achtige vliesje verwijderd (zie ook de foto’s hieronder). Van de overgebleven “banaantjes” maakt men met kikkererwtenmeel pakora’s.

Hoe gebruik je bananenbloem uit blik?
In de vegan world worden bananenbloemen in blik gebruikt om vegetarische lekkerbekjes te maken (zie foto’s hieronder). De structuur van de ingeblikte bananenbloemen doet denken aan de lamellen van kabeljauw. Men marineert de stukjes bananenbloem met o.a. zeewier (bijv aonori) om er een vissige smaak aan te geven, dan door beslag halen en frituren. Zie bijvoorbeeld dit recept: vegan fish ’n chips.

Bananenbloem fotoverslag

Bananenbloem
Koop gave, heldere bananenbloemen zonder uitgedroogde plekjes.

Bananenbloem pellen
Je begint te pellen. De buitenste paarse bladen met de minibanaantjes die daarin zitten gooi je weg. (hoewel je de minibanaantjes ook nog kunt gebruiken, zie verderop)

Bananenbloem pellen
Je pelt door tot de bladen niet meer paars maar witgelig zijn.

Bananen bloem binnenste
Het witgele hart van de bananenbloem is waar het om gaat. Die snijd je in de lengte in halven of kwarten. Je kunt ze ook eerst even stomen voor je verder gaat.

Bananen bloem snijden
Snijdt de halve of kwarten bananenbloemkernen in dunne reepjes voor door de salade.

Salade van bananen-bloem
In de Vietnamese en Thaise keuken zijn veel recepten te vinden voor bananenbloem salade, bijvoorbeeld deze: Thaise salade met bananenbloem en kip.
Op de foto zie je een geïmproviseerde salade.

Vruchtbeginselen van bananenbloem
De minibanaantjes uit de afgepelde paarse schutbladen gooit men vaak weg, maar als je een voor een het stampertje en het plastic-achtige blaadje eruit trekt kun je ze toch nog eten. Voor een illustratief youtubefilmpje klik: hier.

Oneetbare deel bananenbloem
Nadat je een bult minibanaantjes hebt schoongemaakt hou je dit dus als afval over.

Pakora van bananenbloem maken
Van de schoongemaakte minibanaantjes kun je pakora’s maken. Ik gebruikte het zelfde recept als voor de pakora’s van ui

Pakora van bananenbloem
Lekkere, knapperige pakora van bananenbloem.

Blik Bananenbloem
De veganistische keuken gebruikt deze bananenbloem in blik om vegan battered fish van te maken.

Bananenbloem uit blik
Bananenbloem uit blik ziet er zo uit. Niet altijd heel geschikte stukken om mooie kibbeling/lekkerbekjes van te maken.

Vegan kibbeling of lekkerbekje
Ik vond het geen succes. Ik denk dat je een goed, dik beslag nodig hebt (zeker geen licht tempurabeslag) en de stukken bananenbloem echt goed moet uitknijpen. Maar ik ga niet nog een poging wagen, ik hou al niet van lekkerbekjes.

Wat is er zoal te koop?


fresh banana blossom /flower

merk: merkloos op de versafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Bananenbloem
prijsindicatie: € 5,60 (12,50 p/kg)

Banana blossom in brine (bananenbloem in blik)

merk: Aroy-D
land van herkomst: Thailand
etiket: Banana blossom in brine
ingrediënten: banana blossom (50%), water, salt, acidity regulator citric acid (E330)
prijsindicatie: € 2,- (565g / 280g uitlekgewicht)

Reacties

Bananenbloem — 7 reacties

  1. Zo leuk. Via YT kok AvantgardeVegan ontdek ik banana blossom (hij maakt er inderdaad “vegan vis” mee), ik ga googelen en de eerste NL hit is jouw site Robin. Je maakt mij zo blij met alle info die je steeds geeft, ook hier weer. De hippe dingetjes, “ontdekkingen” in de vegan keuken teruggebracht naar de basis, naar de landen waar die “ontdekkingen” deel zijn van het traditionele eten. Echt elke keer als ik weer hier terechtkom (en dat is vaak!) denk ik wow, wat een gigantisch naslagwerk. DANKJEWEL. Duizend keer :-).

  2. Oh men, ik zweef echt dagenlang van dit soort reacties! Zo leuk te lezen. Zo lief ook dat je de moeite neemt dat op te schrijven. Dankjewel! Ook maal duizend. :-)

  3. Jantung pisang of bunga pisang (meer letterlijk) of ‘ontong’, ik vermoed dat ontong meer Javaans is. Een van mijn eetgroepsleden nam het ooit mee uit den oost zeg maar. Het heeft ook een licht bloemige smaak – en ik maar denken dat het naar het bakje smaakte dat ze die goed gewassen hadden en niet goed afgespoeld….

  4. Haha, ja, dat is de pest met ingrediënten die je niet kent. Ik heb dat met tropische vruchten die je hier kunt kopen. Ik vermoed vaak dat er iets niet klopt aan de smaak. Maar ja, wat? :-)

    Bedankt voor de extra Indonesische namen, ik heb ze erbij gezet.

  5. Een vraagje: ik heb voor het eerst een blik babanenbloesem gekocht. Daar zaten ook behoorlijk grote ‘bladeren?’ in. Die zijn erg taai/vezelig en blijven dat ook na bereiding. Zijn die soms niet gschikt om te eten, maar moet ik alleen de leinere stukjes hebben?

  6. Als er bladeren in een blik bananenbloesem zitten dan zullen dat inderdaad bananenbladeren zijn. En bananenbladeren kun je niet eten.
    Vreemd dat ze dat erin stoppen. In het blik dat ik ken (zie foto’s hierboven) zat geen blad. Misschien is het ter bescherming of iets. Geen idee.

    Lees meer over bananenblad hier: https://www.aziatische-ingredienten.nl/bananenblad/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *