Staartpeper

Staartpeper (cubebe peper)
Hoe heet het?
Staartpeper, cubebe peper, cubebkorrels, Javaanse steelpeper, Javaanse peper, Jawa peppercorn, tailed pepper. Kemukus / cabé jawa (Indonesië), 畢澄茄 / bì chéng qié (China), クベバ / kubeba (Japan), 큐베브 / kyubebu (Korea), พริกหาง / prik hang (Thailand), tiêu thất (Vietnam), Piper cubeba (L).

Wat is het?
Staartpeper is iets groter dan de ons bekende zwarte peper en ziet er met een scheef oog uit als een kikkervisje met een gerimpeld velletje en kaarsrecht staartje. De smaak is vergelijkbaar met zwarte peper, maar kruidiger, sommigen proeven nootmuskaat en piment. Staartpeper is ook een beetje bitter en liet zich daarom wellicht makkelijk verdringen door de zwarte peper, die goedkoper, maar ook minder bitter is.

Hoe te gebruiken?
Staartpeper voeg je net als zwarte peper meestal pas op het laatst, grof of fijngemalen aan een gerecht toe eten. Combineert het best met stevige gerechten zoals bijvoorbeeld gulai kambing. Als je zelf specerijenmengsels maakt kun je eens experimenteren door (iets van) de zwarte peper te vervangen door staartpeper. Staartpeper blijft luchtdicht nog maanden, zo niet jaren goed.

Tips, weetjes & recepten

  • In Afrika kennen ze ook een cubeb peper, maar dat is een andere soort: de Piper guineense (L), ashanti peper en soms valse cubebe genoemd. Ze zijn iets kleiner, minder gerimpeld en hebben een krom staartje. Qua smaak is deze peper best vergelijkbaar met de echte cubebepeper, maar minder bitter. Het is natuurlijk deze cubeb peper die in het Marokkaanse kruidenmengsel has-el-ranout hoort en men vermoedt dat het deze peper is die oorspronkelijk in “de pepernoot” ging.

Waar is staartpeper te koop?
Staartpeper zie je vrijwel nooit bij toko’s te koop, maar online zijn ze goed verkrijgbaar bij webwinkels gespecialiseerd in specerijen zoals: Pit & Pit of Cavad’or.


Reacties

Staartpeper — 4 reacties

  1. Ik kwam de staart peper tegen op hier op de markt, plein 40-45 op zaterdag bij een Arabisch kruidenstal en bij de Afghaanse kruidenwinkel op de Kinkerstraat (Amsterdam).

  2. Cool. De Javaanse met het kaarsrechte staartje of de Afrikaanse met het kromme staartje?

  3. Toen ik vorig jaar in Indonesië was, heb ik me suf gezocht naar deze peper. Op Java tamelijk in onbruik en wordt vooral in jamu gebruikt. Op Bali kon ik het wel zo kopen – hoeveel kilo wilt u?
    Thuis gekomen ben ik ermee gaan koken en vond inderdaad de smaak medicinaal aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *