Chinese bieslook

Knoflookbieslook
Hoe heet het?
Chinese bieslook, knoflookbieslook, Chinese chives, garlic chives, Allium tuberosum, jiǔcài / ku chai / jiu cai / gau choy / 韭菜 / 韮菜 (China), kucai (Maleisië), Bahasa (Indonesië), nira / 韮 /にら / ニラ (Japan), buchu / 부추 / sol / 솔 / jeongguji / 정구지 (Korea), hẹ (Vietnam)

Wat is het?
Chinese bieslook is een plant uit de lookfamilie en dus verwant aan ui, prei, knoflook. Bij de aanzet lijkt het nog een gewoon lente-uitje, maar al snel veranderen de stengels in platte, donkergroene sprieten, alsof iemand erop is gaan zitten. De smaak is grassig, met een duidelijke knoflooksmaak. Niet zo’n heel erg “makkelijke” smaak.

Hoe te gebruiken?
Als groenten of als smaakmaker in andere gerechten. Meestal in langere stukjes van bijvoorbeeld 5cm in soep, roerbakgerechten, omelet of pannenkoek. Fijner gehakt in de vulling van Chinese dumplings (jiaozi). Of met een dressing als klein bijgerechtje. In de koelkast niet erg lang te bewaren, je krijgt al gauw snotterige plekken en bovendien stinkt het enorm. Luchtdicht verpakken dus.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Chinese Chives

merk: The Fruit Dragon, Fruit & Vegetables
land van herkomst: Thailand
etiket: Guichai leaf, Allium Tuberosum Rottl.
prijsindicatie: € 1,50 (100g)

 Chinese Bieslook

merk: Jaggoe
land van herkomst: Thailand
etiket: Guichai leaf, knoblauchgrass (JAG)
prijsindicatie: € 1,- (100g)

Reacties

Chinese bieslook — 4 reacties

  1. hoi, wat een mooie website! ik werk op een biologische marktkraam voor groenten en fruit en wij hebben ook regelmatig Japanse producten zoals nira, shungiku, komatsuna, wasabina etc. we staan in amstelveen (dinsdag) den haag (woensdag) en dordrecht (vrijdag).
    groetjes, ineke

  2. Geweldige site, ik lees hier graag!
    Eén vraagje: Zijn deze sprieten in te vriezen?

  3. Ja, gewone bieslook is goed in te vriezen. En ik ken mensen die deze Chinese bieslook ook invriezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *