Vetsin (MSG)

VetsinHoe heet het?
Vetsin, ve-tsin, mononatriumglutamaat (NL), monosodiumglutamate / MSG (UK), E621, ajinomoto (Japan), wèijīng / 味精 (China).

Wat is het?
Vetsin is een smaakversterker die bestaat uit glutamaat, water en natrium. Het moment dat het je tong raakt valt het ook in deze 3 elementen uit elkaar. Net zoals zout de smaak van etenswaren tijdens een bereiding naar voren kan halen kan vetsin dat nog veel beter, maar dan zonder zelf een specifieke smaak na te laten, zoals zout dat wel doet.

Hoe te gebruiken?
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer. Eventueel vervangen met: niets. Gewoon weglaten uit een recept of hooguit een extra snufje zout toevoegen.

Feiten, weetjes, onderzoeken op een rijtje:

  • Natrium heet in het Engels sodium, vandaar dat wij het MonoNatriumGlutamaat noemen en de Engelsen MonoSodiumGlutamate. In het dagelijks leven afgekort tot MSG, terwijl wij het in het dagelijks leven liever vetsin noemen.
  • Vetsin bevat 2/3 minder natrium dan gewoon keukenzout terwijl je er bovendien minder van nodig hebt. Dus wie zoutarm moet eten: gebruik vetsin.

In de jaren ’70 kwam vetsin in opspraak. Sindsdien is er erg veel onderzoek naar gedaan waaruit gelukkig steeds bleek dat dit veelgebruikte voedingsadditief geen enkel kwaad kan. Voor alle duidelijkheid even een paar dingen op een rijtje:  

  • Wat is glutamaat?
    Glutamaat is een belangrijke bouwstof voor onze stofwisseling, groei en hersenactiviteit. Het is zo onmisbaar dat ons lichaam het indien nodig ook zelf aan kan maken. In onze spieren, organen en weefsels zit gemiddeld 2 kilo glutamaat opgeslagen. Zelfs in moedermelk zit glutamaat.
  • Wat is een normale hoeveelheid?
    Een mens krijgt gemiddeld zo’n 10 tot 20 gram glutamaat binnen op een dag. Het meeste gewoon als je bijvoorbeeld een boterham met kaas en tomaat eet en hooguit 2 gram dat direct van vetsin af zou kunnen zijn. Maar in feite maakt dat geen enkel verschil, glutamaat is glutamaat.
  • Wat is de maximale dagelijkse dosis?
    Er is geen maximum voor glutamaat. Zelfs een tiendubbele dosis is onschadelijk voor mensen. Maar met vetsin zal je dat niet gauw binnenkrijgen omdat het optimum op 0.3% ligt, gebruikt een fabrikant meer vetsin in zijn product dan zal het niet lekkerder maar juist viezer worden.  Maar ook een overdosis parmezaanse kaas kan geen enkel kwaad. (In parmezaanse kaas zit veel glutamaat, zie het lijstje voedingsmiddelen bij onze post over umami)
  • Wat is het Chinese-restaurant-syndroom?
    Sommige mensen verklaren na het eten in een Chinees restaurant last te krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en andere verschijnselen. Maar ondanks de vele wetenschappelijke onderzoeken naar vetsin heeft men echter nooit een causaal verband tussen deze symptomen en de inname van vetsin kunnen aantonen, wel konden de symptomen soms worden verklaard door een natrium-overschot. Te verhelpen met een glaasje water of potje Chinese thee.
  • Zijn er helemaal geen nadelen dan?
    Er is eigenlijk maar èèn werkelijk nadeel van vetsin en dat is dat je smaakpapillen er zo aan gewend kunnen raken dat alles wat niet is opgepept met vetsin flauw gaat smaken.

Voor wie nog meer wil lezen over vetsin/ MSG:
Universiteit van Wageningen over: mononatriumglutamaat en nog wat uitgebreider in het Engels: monosodiumglutamate.
Een kritisch blog over voeding met een illustratief verhaal over msg: Junkfood Science Blog

Wat is er zoal te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Conimex
land van herkomst: Nederland
etiket: Vetsin, mono-natriumglutamaat, smaakversterker
ingrediënten: mono-natriumglutamaat
prijsindicatie: € …

Etiket lezen? Klik hier!

merk: The Tien Chu Vetsin Company Ltd.
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Vetsin, Gourmet Powder
ingrediënten: monosodiumglutamaat (92%), zout (8%)
prijsindicatie: € 1,25 (100g)
Dit bericht is geplaatst in Gedroogde smaakmakers en getagd, , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

94 Reacties op Vetsin (MSG)

  1. C zegt:

    De conclusie blijft dat matig gebruik niet link is, maar voor de medici onder u is de volgende link wellicht overtuigender:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16999713

  2. John zegt:

    De laatste weken kan ik bij mijn Super-markt geen Ve-tsin meer kopen! Is er iets bekend van een antibeweging tegen deze kruiden?
    En zo ja… Wat kan ik als alternatief dan gebruiken?
    Want de nasi en bami smaken echt MINDER zonder Ve-tsin!

  3. Robin zegt:

    Ja, er is nogal een hetze tegen ve-tsin aan de gang en dat zal zijn invloed hebben op de vraag. Gelukkig gaat een potje lang mee en zul je het zeker in iedere toko nog kunnen vinden. Al heet het dan vaak wel anders, namelijk ajinomoto of msg.

  4. Cheukam zegt:

    Aanvulling op het Chinese-restaurant-syndroom: je krijgt dezelfde allergische reacties wanneer je voedsel eet waar heel veel glucomaat in voorkomt, denk aan: parmezaanse kaas, tomaat, broccoli, etc.

  5. w de Goede zegt:

    Als ik bij de chinees at had ik ,s nachts altijd last van brandend
    maagzuur,maar sinds ik zeg dat ik geen vetsin meer in mijn gerechten wil hebben heb ik daar geen last meer van

  6. Stella zegt:

    Gisteren at ik bij vrienden. Ze hadden fou young hai gehaald.
    De bedoeling was zonder kip (vanwege dat ik vegetarisch was) doch per vergissing zat er kip in. Dus nam ik alleen wat rijst met wat rode saus. Na een paar minuten kreeg ik krampen bij mij hart, kreeg moeite met ademen en ontzettend pijnlijk met het ademhalen. Kon niet overgeven. Na 10 minuten was het over, heb niet meer gegeten.
    Jaren geleden bij een Chinees restaurant hetzelfde verschijnsel. Je denkt dat je doodgaat. Ik lees bij het eten van vetsin, dat je migraine krijgt, maar is dit ook een klacht van vetsin? Ik eet nooit zout in mijn eten, pure groenten en vegaburgers. Saai maar wel puur. Is dit de reden van mijn klachten? Ik durf bijna geen chinees meer te eten.

  7. Robin zegt:

    Het klinkt een beetje als een panic attack. Maar ja, ik ben geen dokter.
    Maar ik geloof dus niet dat het door de vetsin komt, waar dan wel door weet ik ook niet. Maar kan me voorstellen dat je nu je buik vol hebt van Chinees eten.

  8. Henk zegt:

    Vetsin (MSG, E621), ik weet er alles van. De genoemde symptomen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, onrustige benen’s-nachts, gejaagd gevoel, ik ken ze allemaal. Ik heb regelmatig produkten gegeten waarvan ik dacht dat er geen Vetsin (MSG, E621) in zat en als ik dan later niet lekker werd en controleerde wat er op de etiketten zat was het toch weer de smaakversterker.
    Het is ook bekend bij de chineese en indusche mensen, waarom zouden ze in restaurants anders vragen “wilt u met of zonder vetsin”?

  9. Roger zegt:

    Ve-tsin niet gevaarlijk ?

    Waarom zijn veel mensen ziek ( misselijk ) na het nuttigen van “chinees” ?
    Waarom worden producten in Duitsland steeds meer geproduceerd zonder toevoeging van smaakversterkers in de vorm van MGS’s ( E621 ) ??
    Dus MSG’s ongevaarlijk ??

    Aspartaam werd jaren geleden ook aangemerkt als gezond, maar langzaam aan verdwijnt ook Aspartaam uit de producten omdat dit alles behalve gezond is…

    MSG’s die op natuurlijke basis voorkomt, zal idd minder schadelijk zijn dan de kunstmatige smaakversterkers, dat is zeker…

    Wees wijs, eet die zooi met mate !

  10. Roger zegt:

    @ Stella… Ja, jouw klachten zijn veroorzaakt door Ve-tsin.
    Mijn vriendin had dezelfde klachten.

    Onderzoek wees uit, dat deze klachten veroorzaakt werden door “te veel” Ve-tsin in haar Chinese maaltijd.
    Ook een natuurgenezer, die zich gespecialiseerd heeft in allergieën bevestigde dit, de symptomen spraken boekdelen.

    Hij sprak de woorden : “Meid, je hebt mazzel gehad, slapen gaan was het slechtste wat je kon doen, je had zomaar niet meer wakker kunnen worden”…

    dus de uitspraak Ve-Tsin is absoluut ongevaarlijk… ???

    Geldt trouwens ook voor Melk(bestanddelen)…;-)
    maar da’s weer een heel ander verhaal.

  11. Roger zegt:

    @ Stella, bij de betere chinees kun je ook eten bestellen zonder Ve-tsin… gek he, zouden ze weten dat dit klachten kan veroorzaken ???

    Tip : let eens op, of er veel chinezen zitten te eten :-)

  12. Robin zegt:

    Ojee, een heuse vetsin discussie. Nou ja, ga lekker je gang, maar mijn mening staat denk ik duidelijk in de post hierboven verwoord. En die zal niet veranderen door nog een ervaringsverhaal. Sorry.

    Ik vind het heel erg vervelend voor mensen dat ze ziek, zwak en misselijk worden, maar zolang er geen causaal verband met vetsin kan worden aangetoond in dubbelblind onderzoek valt er wat mij betreft niet veel te zeggen over de oorzaak daarvan. Behalve misschien dat het zeker niet aan de vetsin ligt, aangezien daar al zo ontieglijk veel onderzoek naar gedaan is en elke keer weer volkomen onschadelijk is gebleken.

    En natuurgenezers die mensen bang maken dat ze in hun slaap kunnen overlijden aan vetsin mogen ze van mij opsluiten. Dat vind ik echt crimineel.

  13. Eduardus zegt:

    Hear,hear!

  14. Roos zegt:

    @Roger (“bij de betere chinees kun je ook eten bestellen zonder Ve-tsin… gek he, zouden ze weten dat dit klachten kan veroorzaken ???”)

    Nee, bij de Chinees weten ze dat veel mensen goedgelovig zijn en ze springen daar handig op in. Slimme ondernemers.

  15. Eduardus zegt:

    @Roos, helemaal mee eens, zulke mensen zijn ook gek op die Ogilvy die met hun opa praat en dan zegt dat hij het daarboven reuze naar z’n zin heeft.;-D

  16. Nick zegt:

    Stella,
    Er zijn mensen die van bepaalde produkten ziek worden. Dat kan. Zou het alergie zijn? Alergisch voor Vetsin bijvoorbeeld?
    er zijn ook mensen die ziek worden van melk. Is melk dan slecht?
    of de poeperij krijgen van bruine bonen. Zijn bruine bonen dan slecht?
    Ik denk dat je je het maar inbeeld. Praatjes van tegenstanders. Nog steeds niks bewezen dat je er de pijp van uit kan gaan.
    Waarschijnlijk draag je ook Geitenwollen sokken.

  17. Pinky zegt:

    Ik vind chinees eten met vetsin heel lekker, maaaaar krijg er altijd hoofdpijn van.. .. :'(

  18. Robin zegt:

    Misschien dat een groot glas water helpt?

  19. Eduardus zegt:

    Nee hoor, een nòg groter glas bier. :-D

  20. Eduardus zegt:

    Tussen ( ) wat vind je van mijn nieuwe plaatje?
    Past goed bij me hè? :-DD

  21. Robin zegt:

    Ja, die staat je goed! ;-)

  22. Wilrieke zegt:

    Het gaat steeds over de ervaring met ve-tsin in Chinese restaurants. Hoe zit dat met thuisgebruik van ve-tsin? Krijgen mensen dan ook klachten?

    Ik gebruik ve-tsin thuis en heb nergens last van.

    n.b. Ik weet niet of ik het hier mag vermelden, maar via de site van KruidenThuis is ve-tsin ook verkrijgbaar, naast de gangbare merken zoals hierboven genoemd.

  23. Robin zegt:

    Leuk. Gebruik je het vaak? En alleen in Aziatische gerechten of ook gewoon bijvoorbeeld in de champignon- of tomatensoep? Ik gebruik het zelf maar sporadisch, maar als ik het gebruik dan wel voor zulke dingen. Soepen en sauzen enzo, om ze wat meer diepgang/kracht, (umami dus!) te geven.

  24. Astrid zegt:

    Ik heb gisteren ook Chinees gegeten. Ze zeiden dat er geen vetsin had er ook duidelijk om gevraagd maar toch weer dezelfde verschijnselen gekregen daarna
    Benauwd en hartklopping
    Dus voor mij geen Chinees meer geen vetsin

  25. Roos zegt:

    Het lijkt mij dat je nu dus juist hebt vastgesteld dat het bij jou niet aan vetsin ligt, maar dat je ergens anders niet lekker van wordt.

    Afhaalchinees is vaak wel vet/zout/kruidig, en je schept vaak net dat ene bord teveel op (ik althans), dus daar lijkt me eerder het probleem zitten.

  26. José zegt:

    Jeej…wij gebruiken het in alle gerechten, al jaaaaren…en er is er nog nooit één aan dood gegaan! :-)) of zou het wel daar aan gelegen hebben?? Nee zonder dollen, het wordt in veel indische gerechten gebruikt, maar nog nooit iemand die er last van had. Over de chinees krijg ik inderdaad wel last, maar zoals hier boven al staat: vet, zout en teveel, ik weet zeker dat ik DAAR last van krijg en niet van de vetsin!

  27. Adam zegt:

    Wanneer je MAO-remmers of bepaalde hartmedicamenten gebruikt is het eten van Vetsin voor sommigen een hachelijke zaak. Zelf ben ik daardoor 2 maal op de intensivecare beland met een niet te stuiten vorm van (kamer)fibrilleren van mijn hart. Alle hierboven lichamelijke reacties op het gebruik van vetsin komen voor.

    De pest is dat je in veel Chinese restaurants geen betrouwbare informatie krijgt op de vraag of er wel of geen Vetsin in het eten zit.
    Daarmee wordt het eten in zo’n heerlijk restaurant een hachelijke en voor sommigen levensgevaarlijke zaak.

    Aangezien het slechts om een smaak “versterker” gaat, pleit ik voor een algeheel verbod op het gebruik van Vetsin. Er zijn meer dan genoeg alternatieven.

    Bovenstaande reacties die suggereren dat het om iets psychisch of iets psychologisch gaat getuigen niet van interesse in het onderwerp ; een beetje googelen en je weet beter.

  28. Robin zegt:

    Tuurlijk valt er te googelen en allerlei informatie te vinden. Voor en tegen. De vraag is wie/wat/welke bronnen je wilt geloven. En ik geloof liever de wetenschappers en talrijke, onafhankelijke onderzoeken die er naar vetsin gedaan zijn dan de vage verhalen op vage websites. Je maakt mij bijvoorbeeld echt niet wijs dat een arts jou verteld heeft dat je op de IC terecht kwam als gevolg van een Chinese maaltijd! Misschien pijnlijk, maar je kunt me nog meer vertellen.

  29. ruud zegt:

    toch is er in mijn ogen wel wat aan de hand: jarenlang gewerkt in een fabriek, waar hartige smaakstoffen, pasta’s en sauzen werden gemaakt. ook in poedervorm. daar werd ook veel MSG (E621) toegevoegd aan de productie, vaak met honderden kilo’s tegelijk. het spul komt aan in zakken van 25 kilo en stuift nogal.
    doordat ik dagelijks werd blootgesteld aan die stuivende MSG, ben ik na lang zoeken en uitsluiten er achter gekomen, dat de MSG wel de oorzaak was en nog steeds is van mijn allergische reacties. na contact met MSG reageert mijn lichaam met het opzwellen van een of allebei de wangen. andere keer krijg ik een hele dikke tongen soms is mijn huig aan de beurt. dit laatste is bijzonder vervelend, daar je continue probeert te slikken. slapen is er dan al helemaal niet bij. het begint met een branderig gevoel in bovengenoemde lichaamsdelen en na ongeveer 6 uur neemt de zwelling gelukkig af. ook gaat het vaak gepaard met hoofdpijn. wel heb ik ontdekt, proefondervindelijk, dat alcohol de reactie flink versterkt. gelukkig zit het niet in de Thaische keuken.

  30. A.Zwiers zegt:

    Ik snap niet zo goed waarom mensen altijd in uitersten moeten vechten.

    Wat ik weet is dat onderzoek niet zo corect is als word gedacht. Heb zelf in onderzoek gewerkt en als je 10 dieren hebt en er is er 1 die wel heel anders reageerd dan de anderen. Dan word hij, na berekening, wel beschreven maar niet meegenomen in het resultaat.
    Als dat bij muizen zo kan gaan kan dat bij mensen ook.
    Heel simpel, er zullen dus mensen zijn die er anders op reageren.

    Dan heb je nog het fijt dat iedereen allergies kan zijn voor bijna alles wat maar bestaat. Vervelende is dat het moeilijk is om er achter te komen wat het is en daarna is er veel onbegrip van buiten.

    Wat betrefd de tegenstand tegen natuurgeneeskunde, zoals ik al zei zwart/wit kijken hoeft niet. Uiteindelijk willen we allemaal het beste en begrip van elkaar.
    En zit er niet wat in, dat vetsin in een plant voorkomt, maar waarschijnlijk ook de andere stoffen die je lichaam helpen er mee om te gaan.

    Of wel ik vind het niet vreemd dat er mensen zij die er niet tegenkunnen en mensen die het goped kunnen verdragen.
    Waarom niet gewoon keuze mogelijkheid?
    bv. chips met en zonder vetsin in het schap. Dan kan je zelf kiezen of je het leven zonder smaak versterkers te saai vind en kunnen overgevoelige mensen gewoon ook lekker snoepen.

  31. Robin zegt:

    Ja, weet je, dat klinkt zo op het eerste gezicht heel redelijk. Mensen kunnen voor de gekste dingen een allergie ontwikkelen, dat is natuurlijk waar. Maar in dit geval gaat het om een stof die van nature in heel veel producten en ingrediënten zit. Producten en ingrediënten waar deze patiënten op miraculeuze wijze niet allergisch voor zijn. Dus ja, wat mij betreft gaat het argument dan niet meer op.
    Bovendien kan ik me niet voorstellen dat als men in een onderzoek juist op zoek is naar reacties / symptomen men die weer zou uitsluiten als men ze tegen komt.

    Maar het is zeker jammer dat er zoveel controverse over dit product bestaan, daar zijn we het over eens! :-) En de stellingen zijn zo sterk ingenomen dat ik niet verwacht dat erover discussiëren erg veel zin heeft.

  32. A.Zwiers zegt:

    Misschien zit er in die produkten (waar de stof van nature in zit) wel een ander stof die een tegenreactie geeft. Weegschaal principe.
    En dat missen die mensen dan als je het als apparte stof toediend.

    Wetenschappelijkonderzoek is in mijn ogen niet heilig. Er zijn te veel variabellen.
    Als eerste word het door mensen uitgevoerd, die zelf al door veel dingen worden beinvloed, geld, naammaken, enz. Verder is het de vraag of de manier van onderzoek wel echt weergeeft wat er gevraagd word…..enz.enz.enz.
    Men wil graag overal een andwoord op hebben. Maar realiseren zich niet dat we eigenlijk van bijna niets echt weten hoe het werkt.
    Daarom is onderzoek leuk, we blijven nieuwe dingen vinden. Sommigen spreken elkaar bijna tegen. In de natuur kunnen tegengestelden gewoon naastelkaar bestaan.

    Dus ik blijf er bij dat iedereen het voor zich zelf kan bekijken en bepalen.
    Wat ik minder vind is dat de keuzemogelijkheid vaak in voeding word ontnomen. Het is niet vaak zo dat er in het schap van de suppermarkt 1 en het zelfde produkt staat met wel en geen van een zelfde stof. (bv kaaschips zit dan ook E621 in, waarom? Het zit er toch vannature al in)

    Wie weet is het wel goed als we allerlei gemische stoffen nuttigen zodat onze kinderen in hun DNA mutaties maken om er wel tegen te kunnen en in de toekomst zich kunnen aanpassen aan hun omgeving.

  33. Eduardus zegt:

    Dit gelezen hebbende, conclusie, zwak betoog.

  34. Ria zegt:

    Eduardus,
    1. misschien geef ik je wel gelijk. Maar; jouw antwoord in dit geval is echter nog zwakker; totaal geen inhoudelijke onderbouwing.
    2. We hebben ergens nog iets liggen over gezondheidsaspecten wijn & bier (ik kan het niet meer vinden). Ik zou je graag in dat item op een aantal artikelen willen wijzen. Weet jij nog welk item dat was?

  35. Ria zegt:

    Even nog; de opmerking van A. Zwiers (6 maart 9:26):
    “Ik snap niet zo goed waarom mensen altijd in uitersten moeten vechten”;
    blijf ik ijzersterk vinden.

  36. Eduardus zegt:

    Ria,

    ik was aan de onderbouwing bezig en het ellenlange verhaal van mij
    terug lezend gaf mij sterke geeuwneigingen zodat ik alleen deze
    korte opmerking plaatste.
    kortom ik had beter niet kunnen reageren.
    Maar, misschien heb je wel een idee wat mijn onderbouwde reactie
    zou kunnen zijn. (geeuw)
    Wat betreft wijn en bier, hoe kun jij nou weten dat ik dat vocht drinkt?
    Het is toch niet schadelijk voor de gezondheid?
    Voor de rest weet ik niet wat je bedoelt.
    Frisch mijn geheugen eens op. Ik hoef toch niet bang te zijn?
    Nee, ik denk niet dat dit kan want je hebt het over “gezondheidsaspecten”. :-)

  37. Robin zegt:

    Hm, ik weet niet of deze site wel de aangewezen plek is voor zulke discussies, Ria. Maar die discussie was hier.

  38. Eduardus zegt:

    Komp vant wijntje. :-D

  39. A.Zwiers zegt:

    Hoi Robin,
    Bedankt voor alle info.
    Ik laat verdere discussie nu graag over aan mensen die het over andere dingen hebben.
    Groet

  40. Ria zegt:

    Dank, Robin. Maar als de eigenaresse van deze site aangeeft dat bepaalde discussies niet op zijn plaats zijn; zal ik er verder over zwijgen.
    Eduardus, proost!

  41. vetsindokter zegt:

    msg zorgt voor DIKKE mensen,

    Vetsin aka msg aka taste of death, krijgen we al binnen vanaf de zwangerschap, we worden langzaam vetgemest, en het word door allerlei mensen goedgepraat, dat het wel kan met mate, enzovoort.

    het is grote onzin, dit is de reden waarom afvallen zo moeilijk is, je blijft msg binnenkrijgen omdat ze het verstoppen door andere namen te geven enz… !

    ik snap niet hoe deze wereld in elkaar zit maar het klopt van geen enkele kant!

  42. Robin zegt:

    In ieder geval is er in deze wereld ruimte voor idioten om sprookjes te vertellen.

    “MSG maakt mensen dik”. Ja hoor, staat Japan ook bekend om, om hun enorme aantallen DIKKE mensen. En dat al een eeuw lang! Dat ze zichzelf nog niet uitgeroeid hebben met hun obesitas.

    Pfffffff. Wat een onzin weer.
    Ik begin het nu toch wel echt zat te worden hoor, al die complottheorieën, bangmakerijen en verdachtmakingen die he-le-maal nergens op gebaseerd zijn. Laster is het.

  43. Eduardus zegt:

    Wederom, hear, hear. :-)

  44. Hans zegt:

    Wel heel apart ,mensen die beweren dat de gevolgen van consumeren van MSG het tussen de oren heeft zitten. Het is overigens een vaststaand feit dat de positieve uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken afkomstig zijn van belanghebbende in de voedselindustrie. Zonder MSG minder omzet en dat wil de industrie niet! De onafhankelijke onderzoeken zijn overduidelijk! Het brengt mensen schade toe net als Aspartaam (zoetstof) vooral je hersenen hebben van deze stoffen te lijden.

  45. Ria zegt:

    Nou ja, ik heb geen verstand van zaken. Bij 2 -relatief genomineerde- Chinese restaurants in Amsterdam werd ik -tijden geleden; maar ik ga niet meer terug- onwel tijdens de maaltijd (heb ik anders nooit last van). Niet echt leuk. Maar bij mijn buurt-Chinees heb ik nooit iets vervelends ondervonden.

  46. Eduardus zegt:

    En wat wil je daar nou mee zeggen, Ria?
    Enne, waarvoor zijn die restaurants genomineerd?

  47. Ria zegt:

    Eduardus, wat ik wil zeggen, is dat ik waarschijnlijk ook niet tegen (een stof in) vetsin kan. Het was een hele rare gewaarwording, die ik alleen heb ondervonden tijdens het eten bij die restaurants.
    Nominatie in zoverre dat ze als goed in de volksmond bestempeld werden.
    Zo goed, leraar?

  48. Eduardus zegt:

    Nee, niet zo goed Ria,
    Jij zegt bij diè restaurants, vreemd, want naar mijn weten gebruiken
    àlle Chinese restaurants vétsin. :-)

  49. Bee zegt:

    In my humble opinion, Vetsin or MSG is only for people who don’t know how to cook. Good chinese cooking does not require Vetsin at all. In Singapore, as far as I know, most chefs do not use Vetsin, because if they do, the customers will know immediately when they taste it (they get thirsty and maybe also allergic reactions) and they will not return to the restaurant again.

    It puzzles me why chinese restaurants in Europe always use Vetsin. They give chinese cooking such a bad name. :(

  50. Patrick Schaerlaeckens zegt:

    Ik heb ook last van Vetsin, het begon een paar jaar geleden in een resturant heerlijk sate met pindasaus gegeten, niet veel later werd ik licht in mijn hoofd kreeg ernorme krampen en ging letterlijk onderuit ziekenauto erbij en alles, op dat moment niet wetende wat er was gebeurd, ben ik op onderzoen geweest en kwam iom met mijn huisarts op Vetsin uit, kijk in kleine hoeveelheden gaat het wel goed, maar zit er teveel in dan gaat het fout, nu was ik er weer een paar jaar van af tot dat ik afgelopen woensdag bij de Mac Donalds een kipburgen met sate nam , in de avond de bekende klachten tot en met hartkloppingen toe, nu wetende wat het zou kunnen zijn was de paniek minder en kon ik het goed ondervangen, wel braken en diaree maar nu niet een black out. weet je het meeste is goed voor je als het maar met mate is, in mijn geval een beetje pech dat er waarschijnlijk net te veel Vetsin in zat, ik eet regelmatig Chinees of bij de Wok en dat gaat goed dus denk dat het meer aan de hoeveelheid ligt dan aan het product zelf, al blijf ik wel erg voorzichtig hiermee.

  51. Piet zegt:

    Ook ik heb last van ve-tsin!
    Geen “wetenschappelijk” bewijs maar ik heb toch moeten constateren, dat ik elke keer na bepaalde (erg lekkere)
    Chinees gerechten dezelfde verschijnselen krijg nml onrustig gevoel, opgejaagd, ca 6 uur niet kunnen slapen/klaarwakker ‘s nachts en diarhee. Ik ben elke keer 1 dag van slag en heb deze combinatie van verschijnselen nergens anders. In 4 weken Thailand met restaurants waar de Thais zelf veel komen verschijnselen niet gehad. Vragen naar geen Ve-tjsin in NL restaurant heeft geen zin. Ze lachen wat en zeggen ja, ja. Ze gaan echt niet nieuwe gerechten maken.
    Ik heb de indruk dat het de hoeveelheid is. Kan me voorstellen dat in de keuken erg makkelijk een flinke eetlepel uit de grote voorraadpot genomen wordt en niemand in de peeskeukens 0,3 % kan en gaat uitrekenen en doseren.
    PS: Waarom geen Ve-tsin in potje op tafel, gebeurd toch ook met peper.

    Waarschuwing: Sinds kort dezelfde verschijnselen bij Ned afhaal Griek met gyros. Tijdens vakantie in Griekenland geen problemen met gyros!
    Hoe kan dit?
    Voor de ongelovigen? Wat doe je als je telkens een halve voedselvergiftiging oploopt maar er is geen wetenschappelijk bewijs?
    Negeren?

    Er is ook een bekend NL spreekwoord over een ezel……….

  52. Roos zegt:

    Als je een voedselvergiftiging hebt meld je dat bij het NWVA. Maar je wil nu dus ook nog eens je redenering om gaan draaien en beweren dat alles waar je ziek van wordt dus Msg bevat dus Msg is slecht. Aha.

    Maar wel hilarisch dat je Thailand noemt hoor, mijn dag is weer goed. Daar gebruiken ze geen Msg hoor (niet gaan Googlen nu hè, dadelijk schrik je nog! :))

    Er is ook een spreekwoord over klokken en klepels… En over holle vaten…

  53. Eduardus zegt:

    @ Piet,

    Met een “halve” voedselvergiftiging valt er wetenschappelijk ook niks
    aan te vangen.

    En kijk in de supermarkt de zakjes goed na, want er zit in veel
    producten MSG.

    In sommige zakjes chips zit meer MSG dan in een hele Chinese maaltijd.

    En o ja, ik ben ook een ongelovige, eet m’n hele leven veel oosters
    en ik moet mijn eerste vé-tsin aanval nog krijgen. :-D

  54. Leo zegt:

    Zo’n 6 uur na een bezoek aan de chinees wordt ik soms ziek. Lig dan meestal al in bed, wordt wakker en moet zorgen dat ik op tijd bij de badkamer ben. Als alles eruit is gaat het weer goed. Bij de ene chinees altijd, bij de andere chinees in de buurt nooit problemen gehad. Maar je eet ook wel eens in andere plaatsen en dan gaat het soms weer mis. Bij andere restaurants nooit problemen. Of het ve-tsin is of iets anders is weet ik niet, maar het heeft in mijn geval duidelijk wel iets met de chinees te maken.

  55. Remy zegt:

    @Eduardus,

    Je reacties komen niet erg sterk over, kennelijk ben je overtuigd van je eigen standpunten en onderbouw je dit met Google. Prima, maar laat andere mensen ook in hun waarde. Dat jij geen last hebt van het gebruik van ve-tsin betekend niet dat andere mensen hier geen allergische reactie op kunnen vertonen. Het zou je sieren als je niet zo star zou reageren en ook eens vanuit een ander standpunt naar het gebruik van ve-tsin zou kunnen kijken. Ik verwacht niet dat je hier iets mee zal doen, maar ik wil dit toch graag even kwijt.

  56. Eduardus zegt:

    @ Remy,

    opgelucht?

  57. Ria zegt:

    Eduardus,
    Als mensen zeggen dat ze zich niet goed voelen, of ziek worden, is dat als een feit te beschouwen (mits je er natuurlijk vanuit gaat dat zij de waarheid vertellen).
    Er is is in deze ‘discussie’ dus wel iets na specifiek Chinees eten (eufemistisch soms gesproken), en ik ben daar een deel van.
    Een ander deel heeft totaal geen last, en zet de 1e groep neer als …? (Ja, vult u zelf maar in. En nee Eduardus, graag geen opmerking wat dan mijn invulling is.)
    Mijn opmerking is: Wat is dan er dan aan de hand?

  58. Roos zegt:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16999713
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736380
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736382
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10597625
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2222.2009.03221.x/abstract;jsessionid=413611BB5D27B0E738F4A2A40FCBF32D.d02t01

    Wat er aan de hand is met mensen die ziek worden na het eten van Chinees weet ik niet, maar op basis van de bovenstaande onderzoeken kun je er niet omheen dat het niet aan MSG ligt.

    Ik vind de combinatie van overeten en vet eten, met eventueel een psychosomatische factor de meest aannemelijke verklaring. Je reactie op eten zit voor een groot deel tussen de oren. Als ik hersenen ofzo zou eten (ik noem maar even iets) zou ik over mijn nek gaan. Niet omdat het vies smaakt (ga ik even vanuit) of omdat ik er allergisch voor ben, maar omdat ik het idee alleen al zo smerig vind.

  59. Robin zegt:

    Dat is het hele punt. Als iemand zegt dat hij ziek is geworden wil ik dat echt heus wel geloven en ik geloof het ook. Ik geloof alleen niet de reden die iemand er zelf voor bedacht heeft.

    Zo hoor ik vaker dat iemand bijvoorbeeld heel erg misselijk is geworden na het eten van product X of Y of na het eten in restaurant P of Q en daarvan kun je alleen maar zeggen “we zullen het nooit zeker weten, waar het aan lag, want dat eten van gisteren is nu weg, je kunt het niet meer onderzoeken”.

    Maar het geval met ve-tsin is juist wel heel goed te onderzoeken. En het is tot in den treuren onderzocht. En als ze het niet voor elkaar kunnen krijgen om mensen ingedeeld in 2 groepen in een gecontroleerde omgeving ziek te krijgen van ve-tsin, dan kun je in mijn ogen niet anders dan concluderen dat er helemaal niks mis is met ve-tsin.

    En daarmee ontken je niet dat sommige mensen in hun dagelijks leven ziek worden, maar de oorzaak daarvan, daar kan ik niks mee. Als iemand zou beweren dat het komt door de slechte geesten die in Chinese restaurants rondhangen, dan is het toch ook niet raar dat ik het niet geloof? Want dat is wel het hele punt waar het om draait: geloof. Aantonen en bewijzen is nog nooit iemand gelukt.

  60. Eduardus zegt:

    @ Roos,

    wat dacht je dan hiervan?
    Een van mijn Belgische toprecepten:
    varkenspootjes in hersensaus.
    Mjam,jam, dat is smullen.
    Robin beaamt dat zeker wel.:-D

  61. Roos zegt:

    Als je het er niet bij zou zeggen zou ik het waarschijnlijk best lusten (sterker nog, ik zal eigenlijk van bijna niks zeggen dat ik het “niet lust”, ik eet bijna alles, mits goed bereid natuurlijk), het zit echt tussen mijn oren…Uh. Letterlijk. Hersenen, ogen, tong, ik vind het idee niks dat kan bij eten heel blokkerend werken. Maar goed, we dwalen af… Hoe dan ook, ik denk dat bij Chinees zo’n psychologische factor ook meespeelt. Iedereen kent de verhalen over Chinees eten wel, en als je erin gelooft… Ja, dan geloof ik wel dat je je niet lekker gaat voelen.

  62. Robin zegt:

    ‘k Heb meer moeite met die poot dan met de hersenen. Maar ach, met flink wat sriracha zal het best te eten zijn. ;-)

  63. Natas zegt:

    Ik weet het zeker dat ik hoofdpijn krijg van Ve-Tsin.
    Elke keer als ik thuis kwam van een heerlijk diner bij de Chinees,kreeg ik enorme hoofdpijn.
    Na het opzoeken van Ve-Tsin,en de gevolgen ervan,heb ik aan mijn Chinees Restaurant gevraagd om het zonder Ve-Tsin voor mij klaar te maken.
    Geen probleem!
    Wel moet ik erbij zeggen dat ik overwinter voor 5 maanden in Spanje en 4dagen per week bij deze Chinees eet.
    Nooit meer last van hoofdpijn,wel steeds erbij zeggen:Geen Ve-Tsin er in doen he!

  64. Diana zegt:

    Ik krijg na het eten van de chinees een astmaaanval!
    En er is geconstateerd dat ik allergies ben voor ve-tsin.
    Dus voor de mensen die zeggen dat ve-tsin ongevaarlijk is, bullshit dus. Want het kan echt voor iemand die daar niet tegen kan wel degelijk gevaarlijk zijn!!

  65. Rene zegt:

    @ Diana

    Het spijt me wel, maar dat je er allergisch voor bent en een astma aanval van krijgt wil nog niet zeggen dat vetsin gevaarlijk is. Jij kan er misschien niet tegen (maar daar kan je alleen achter komen door medisch onderzoek, anekdotisch bewijs is niet genoeg). Ik was een keer op het Leidse Plein in Amsterdam en daar stonden politie en ambulance en boven het plein cirkelde de traumahelikopter. Wat was er aan de hand? Iemand met een pinda allergie had een patatje met satesaus gegeten en was er zo slecht aan toe dat hij met de traumahelikopter afgevoerd moest worden. Zijn pinda’s nu gevaarlijk? Natuurlijk niet, maar sommigen mensen kunnen er erg ziek van worden.

  66. Betty Malenstein-Duijst zegt:

    Goedemiddag,

    E-621 oftewel ve-tsin is een smaakversterker waar je DIK van wordt!!!
    In laboratoria wordt het gebruikt om muizen en ratten heel snel in gewicht te laten toenemen. Dat komt omdat eten met E-621 veel lekkerder smaakt en werkt op je eetlust en je dus moeilijker kan stoppen met eten. Dat is ook de reden dat men het in ons voedsel stopt!!! In duizenden producten. Lees de etiketten en koop niets met E-621 (ve-tsin) erin. JE WORDT ER DIK VAN EN KRIJGT DAARNA SNELLER EEN HONGERGEVOEL. Zo reageert je lichaam op E-621 oftewel ve-tsin.

    Hartelijke groet,
    Betty

  67. Robin zegt:

    Ja, daarom zijn al die Japanners ook zo moddervet natuurlijk. Echt een enorm probleem, daar in Japan, obesitas.

  68. Theo de Boer zegt:

    Goedendag,
    Ik ben een vreemde eend in de bijt hier, per toeval opgekomen, maar wil wel wat reageren.
    Robin lijkt het doordacht, gefundeerd te bekijken, Betty schrijft absoluut nonsens.
    Ik heb 15 jaar in China gewerkt en ben nooit ziek geweest van MSG, elke keer als ik thuis kwam in Nederland werd ik ziek na ongeveer 3 dagen, shit, wat zou dat zijn?
    Mijn vrouw ging mee naar China en die vond de oorzaak. Ik had een woning met alleen natuurstenen muren en vloeren etc. geen enkel probleem, thuis in Nederland zo’n lekkere dikke “natuur” wollen vloerbedekking en daar kan ik dus niet tegen bleek na jaren prutsen en zoeken naar het probleem.
    Dus dat MSG voor de ene persoon is die vloerbedekking voor mij.
    Maar miljoenen hebben die vloerbedekking en nergens last van en nog meer miljoenen eten MSG en hebben nergens last van.
    Dat Betty zegt dat MSG dik maakt, hm, de eerste keer voor mij in China was 1993 en daar waren geen dikke mensen, nu hebben ze de westerse fastfood ketens, Burger King, Mc Donalds, Pizza Hut en noem al die zooi maar op, en nu hebben ze ook Dikke Kinderen en dat is beslist niet door MSG.

  69. M. de Swart zegt:

    Ik woon al jaren in China en heb ook nog nooit een msg aanval gehad. En mijn vrienden (zowel Chinees als niet Chinees) ook niet. MSG… ik gebruik het zelf ook wel. En geen enkel probleem. Maar ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker.

    Ja, het is beter om naar de wetenschappers te luisteren en minder naar ‘natuurgenezers’. Kijk maar eens op de website van de Nederlandse vereniging tegen kwakzalvers….

    Smakelijk eten!

  70. paul zegt:

    Levensgevaarlijk goedje.
    Glutamaat zit in Moedermelk, dus dat kan nooit goed zijn.

  71. Ellie zegt:

    als je wel eens een heel benauwd gevoel krijgt bij t eten van rijst/nasi kan t komen door te snel eten, de rijst is een klont die in je slokdarm vastzit en je denkt dat je t aflegt…
    dit gebeurt kan ook gebeuren bij paëlla en ook bij een te groot stuk appel die blijft hangen,
    hoop t niet meer mee te maken!

  72. Heppie zegt:

    Sinds enige jaren haal ik alleen chinees ( of wij gaan daar wokken ) in het restaurant waarvan ik zeker weet dat daar geen MSG gebruikt wordt. Zelfs een klein beetje “geinfecteerd” chinees voer zorgt ervoor dat ik ‘s-nachts het gevoel heb aan een marathon mee te doen. Mijn hart bonkt zo hard dat ik er niet van kan slapen.

  73. Stef Bouwhuis zegt:

    Ik krijg onmiddellijk na het eten van MSG een jicht aanval. Zeg maar een uur of 6 daarna kan ik niet meer op mijn voet staan, die dan aan de onderzijde helemaal bol staat. Dat duurt 48 uur (ik kan dan niet lopen).

    Ik heb het nu meerdere keren gehad bij zowel de Chinees als bij de Thai. Een ezel stoot zich dus wel meer dan 3x. Dat komt omdat ik niet kon geloven dat het echt aanwijsbaar is. Maar dat is het wel! Waarom zou je dan het risico lopen, omdat een paar ‘wetenschappers’ menen dat het niet ‘bewezen’ is. Maar ik weet proefondervindelijk dat ik het ALLEEN krijg na de Chinees of de Thai als ik vergeten ben te zeggen dat ik er geen Vetjin of MSG in wil hebben.

    Dat dubbelblinde onderzoek zegt naar mijn idee niets. Het is gewoon een combinatie van gevoeligheden. Bij mij word het jicht, bij de andere migraine. Als ik vraag om het er niet in te doen, dan heb ik nooit last. Als ik het vergeet heb ik in 9 van de 10 gevallen last. En ik leef per jaar 6 maanden in Thailand. Ik kan het dus echt weten!

    Docters en zogenaamde wetenschappers, die alles eerst bewezen moeten zien, moeten het lekker uitzoeken. Alsof medische wetenschap een statisch gebeuren is.

    Een ECHTE wetenschapper weet dat er zich allerlei omstandigheden kunnen voordoen die anders zijn. Die zijn niet zo ‘zeker’ van hun zaak.

    Ik ken natuurlijk ook chinezen uit topkeukens, die stellen dat Vetsin de vijfde smaak is en dat ze zonder dat niet kunnen koken. Tja er zijn allemaal uitersten.

    Maar ik heb het diverse keren ondervonden. Even vergeten te zeggen dat ik MSG niet in mijn eten wil, daarna in de groep te trots om alsnog iets te zeggen en boem: jicht.

    Wees wijs: eet het met mate. In Thailand gooien ze er soms hele eetlepels in! Thais houden van heftige smaken!

    Groet Stef

  74. ngoos zegt:

    http://www.youtube.com/watch?v=HeFo0hScuZw

    Als je dik en dom wilt worden gebruik MSG

  75. Eduardus zegt:

    Daarom is de totale bevolking van China dik en vooral dom. :-D

  76. Robin zegt:

    En vergeet die dikke Jappen niet. :-)

  77. Peter zegt:

    Zoals andere mensen, krijg ook ik klachten van smaakversterker (E 621). Onder andere: moeheid, lichte hartkloppingen, migraine, sterk pulserende aderen. Diverse malen getest met diverse producten: chinees, bak-braadvet, soepen etc etc. Altijd na smaakversterkers krijg ik behoorlijk zware klachten en kan ik niet meer goed functioneren. Ik denk niet dat het zonder reden is dat heel veel producten al gelabeld worden met: zonder smaakversterkers en dat men in Duitsland al veel verder mee is. Natuurlijk zijn er mensen die hier geen directe lichamelijke hinder van ondervinden, maar er zijn er legio die hier wel last van hebben.

  78. Peter Stuiver zegt:

    Ook het programma “Keuringsdienst van waarde” heeft er een aflevering aan besteed. Conclusie geen schadelijke stof. Misschien moeten mensen die toch klachten hebben een deur verder gaan, het psychiatrisch ziekenhuis. Vreemd is wel dat wanneer ik ve-tsin in de soep doe, bij de buren het licht uit gaat en bij mijn vrouw het rechter oorlelletje jeukt.

  79. Eduardus zegt:

    Hé, dat is wonderlijk, bij mij gaat in vergelijkbaar geval m’n neus jeuken.;-D

  80. Maria zegt:

    Beste mensen lees van alles en nog wat, thuis werd het ook gebruikt,
    maar met mate , totdat mijn chineze opa ( kwam uit Caton geboren 1902 ) ) ons erop attendeerde niet meer gebruiken niet goed voor de gezondheid ook hij wist ervan.

  81. Joost uit België zegt:

    Sommige mensen zijn gewoon hypergevoelig
    voor deze kunstmatige MSG.
    Het is trouwens in Japan ontwikkeld.
    Het maakt alles veel lekkerder. En is zelfs verslavend.
    Heb ik ooit gelezen in een normaal boek over voeding.
    Geen geitenwollensokkengedoe.

    Ikzelf ben zeer gevoelig aan MSG. Heb al vijf jaar een
    voedingsdagboek bijgehouden.
    En ik krijg telkens dezelfde symptomen na het eten van iets met
    MSG in.
    Ook aspartaam is voor mij een boosdoener.
    Word er onrustig van.

    Sinds 2005 krijg ik daar angst- en paniekaanvallen door, en dan bedoel ik van MSG én aspartaam.
    Of toch de eerste symptomen van een paniekaanval.
    Maar ook het feit dat ik mezelf bang maak op die momenten
    komt deels door het gebruik van MSG.
    Heb 1 jaar MSG- en aspartaamvrij geleefd en ik voelde me toen veel beter.

    Persoonlijk denk ik dat, om in herhaling te vallen, sommige mensen,
    meestal hypergevoelige mensen, er erg ‘gevoelig’ :-) voor zijn.

    Als ik bijvoorbeeld teveel suiker eet, in de vorm van een pak koeken of beter: een paar bonbons, bijvoorbeeld, voel ik me de dag erna grieperig. Wil dat dan zeggen dat suiker vergif is? Neen! Maar voor mensen met suikerziekte kan het wel dodelijk zijn. En bij mij wekt het dus griepsymptomen op.
    De waarheid zit dus ergens tussenin denk ik.

  82. Diana zegt:

    Ik kan alleen mijn eigen ervaringen vertellen. Na het eten van Chinees eten ben ik regelmatig niet lekker. Maar niet zo erg om het te laten. Alleen de laatste keer ging het echt mis. Na het eten van Chinees eten, ergens waar ik nog niet eerder had gegeten, werd ik een uur later heel erg beroerd. Ik ben uiteindelijk met boezemfibrileren op de eerste harthulp beland. Hier heb ik uren last van gehad. Uiteindelijk is mijn hart gereset om zo het boezemfibrileren te verhelpen. De cardioloog wist te vertellen dat dit een bijwerking kan zjjn van vetsin. Waarschijnlijk werd er bij deze Chinees meer gebruikt, waardoor ik zo’n heftige reactie kreeg. Maar je kunt deze ritmestoornis ook krijgen na gebruik van koffie, alcohol of energiedrankjes. Niet iedereen heeft daar last van, maar je kunt er dus zeker wel gevoelig voor zijn. Met ernstige gevolgen. Voor mij dus voor de zekerheid maar geen Chinees eten meer….

  83. Robin zegt:

    Ik zou die cardioloog wel eens willen spreken. Weet je zijn naam nog?

  84. Bobbie zegt:

    De ene Chinees gebruikt meer als de andere denk ik. Bij het ene restaurant in ons dorp krijg ik altijd een naar, ‘dik’ gevoel in mijn keel (daar ga je dus geen 3e keer heen) en bij het andere alleen veel dorst.
    Maar dat kan ook gewoon van het (vele) zout komen.
    Thuis geprobeerd: zelf bami of nasi met of zonder ve-tsin geeft dezelfde reactie of juist uitblijven ervan. Voor mij is het dus duidelijk: mijn lijf reageert op ve-tsin. Dat wil niet zeggen dat een ander er soortgelijk op zou moeten reageren. Gevaarlijk spul? Voor een enkeling misschien. Lastig voor sommigen (zoals ikzelf), voor de meerderheid niet lijkt me.
    De opmerkingen dat e.e.a. wel tussen de oren zal zitten getuigen van ondoordachtheid, volkomen onbegrip voor anderen en een compleet gebrek aan discussie-vaardigheden.

  85. Eduardus zegt:

    O zo, als je dat maar weet, Robin!

  86. Nelson zegt:

    Ik vraag me af of mensen weten dat ieder mens 40 gram glutamaat in zijn lichaam omzet bij de eiwitsynthese in het bloed. Ooit afgevraagd waarom een stoofschotel de dag erop altijd beter smaakt: door hydrolyse van de eiwitten onstaat er ook vrij glutamaat (een aminozuur, zoals leucine en glycine en nog 20-tal andere aminozuren), dat de umamireceptoren van de tong prikkelen en die hartige smaak veroorzaken. Eiwit moet door de darmen volledig afgebroken in vrije aminozuren, voordat het lichaam die kan opnemen. De hoeveelheid glutamaat dat daarbij vrijkomt na een gemiddelde vlees of ander eiwitbevattende maaltijd is enorm. Zou de mensheid niet ondertussen uitgestorven moeten zijn, met die tussen-de-oren lijdende msg-foben ???

    Weet men wel dat bij sommige zeer hartige gerechten zoals bij pata negra soms de glutamaatkristallen kan zien op het vlees, en dat biologische sojasaus bomvol glutamaat zit?

    Waarom altijd weer het aziatische restaurants boven halen als voorbeeld van die “glutamaatallergie”??? Je moet eens weten hoeveel glutamaat/MSG/E621 in UNOX worsten zit of in een pakje chips (vaak omschreven als gistextract: lees glutamaat, want natriumglutamaat is natuurlijk not-done).

    Nogmaals: het is perfect veilig, zoals keer op keer is bewezen door gerenommeerde instituten overal in de wereld.

  87. Kees zegt:

    Als biochemicus volg ik bovenstaande discussie met belangstelling. In mijn vak heb ik al lang geleden geleerd dat zeker niet alles via wetenschappelijk onderzoek is vast te stellen. Domweg omdat we daarvoor (nog) niet de juiste metingen uit kunnen voeren omdat we daarvoor de juiste meetapparatuur missen. Dus kan het zomaar zijn dat een duidelijke bestaande correlatie, zoals de invloed van MSG op ons lichaam NIET wetenschappelijk kan worden vastgesteld terwijl deze er wel degelijk is. Dit als waarschuwing voor de aanhangers van wetenschappelijk onderzoek hierboven.

  88. Robin zegt:

    Maar Kees, er zijn toch meer manieren om iets wetenschappelijk te onderzoeken behalve door meten? Gewoon observeren wat er gebeurt als je (blind) groepen met proefpersonen wel of niet iets met vetsin te eten geeft. Als er zo duidelijk een oorzakelijk verband zou zijn, dan zou je dat op die manier toch supermakkelijk aan moeten kunnen tonen?

  89. MLC zegt:

    Dag lieve mensen,
    Als jullie geen vetsin willen gebruiken dan kunnen jullie vervangen met klein beetje suiker.
    Of
    Zelf bouilon intrekken met bijvoorbeeld gedroogde garnalen of ansjovisjes. Wat ik meestal doen:
    Fruit geplette gember daarna de knoflook en gedroogde garnalen of ansjovisjes.
    Doe een kopje gekookte water daarna koud water.
    Verse partjes tomaten, bleekselderij,winterpeen, rode dadels (jujubes)
    Als water kookt vuur op lager staand en laat lekker 30min intrekken.
    Je kan de vocht gebruiken om groeten, bami, nasi (een dag oud) roerbakken.
    En je heb nog een heerlijk soep voor jezelf gemaakt :-)

  90. Eduardus zegt:

    Ook te vervangen met een gebakken bokking.

  91. Robin zegt:

    Gewoon weglaten of wat zout gebruiken vind ik makkelijker. :-)

  92. E10 zegt:

    Heb nu voor het eerst vetsin gebruikt, in een knoflooksaus. Direct spijt. Je moet echt maar een klein snufje gebruiken, nog minder dan dat je zout toevoegt heb ik het idee. De saus smaakt nu veel te intens. Straks kijken hoe ie het met de taco’s doet, maar ik ben er bang voor. Jammer.

  93. Eduardus zegt:

    @E10

    Waarom vetsin in een knoflooksaus?
    En de relatie vetsin taco snap ik helemaal niet, fusion misschien?:-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>