Gestoomde oesters met zwarte boontjes

Oester van Nam Kee
Vroeger vond ik dat je oesters alleen puur moest eten, zo rauw, hup je mond in. Hooguit met wat superfijngesneden sjalot en een paar druppels rode rijstazijn. Maar jeetje, op zijn Chinees, warm gestoomd met zwarte boontjes is toch ook echt heel erg lekker. Ik zou niet meer kunnen zeggen wat ik het lekkerst vindt. Recept voor een dozijn oesters:

Maak een sausje van:
1 el lichte sojasaus
1 el shaoxing rijstwijn
1 el heldere rijstazijn
2 el water (of mooie kippenbouillon als je hebt)
1½ tl suiker
2 tl sesamolie

Doe een eetlepel gedroogde zwarte boontjes in een theezeefje en zet 5 minuten weg in een bakje water. Daarna afspoelen en ze zijn klaar voor gebruik.

Boen de oesters eventueel eerst nog even goed schoon. Open ze met een oestermes, maak de oester los van de bodem, maar laat ze wel in de schelp. Leg ze op een groot bord dat past in je stomer. Voor de stabiliteit kun je van stukken alumiumfolie propjes/zwembandjes maken waarop je de oesters stevig neerzet. Verdeel op elke oester ongeveer 5 zwarte boontjes. Giet het sausje voorzichtig in de oesterhelften en stoom ze nu in 3-5 minuten warm en half gaar. Bestrooien met het fijngesneden groen van een lente-uitje en direct serveren.

Tip 1: oesters voor het stomen overdoen in decoratieve amuse bakjes.
Tip 2: mensen die niet van oesters houden vinden ze zo soms wel lekker.


Reacties

Gestoomde oesters met zwarte boontjes — 5 reacties

 1. Ook gefrituurd zijn ze lekker, bij een goeie Chinees. Bij een bekend restaurant aan de Westersingel in Rotterdam kreeg ik echter een soort oliebollen waarin de oester nauwelijks te proeven was. Een zeer simpele Japanse methode is ongeopende oesters even op een gaspit of kookplaat te leggen tot ze opengaan. Geen toevoegingen nodig, puur warme oester. Ook in de VS zijn warme oesters niet ongewoon. Alleen kan je die met kaassaus beter vermijden.

  Interessante website, Robin!

 2. Je kunt ze ook een paar tellen in de magnetron doen, heb ik van Wouter Klootwijk geleerd. Maar dat heb ik nog nooit zelf uitgeprobeerd, ik vind ze met een oestermes open maken veel te leuk. ;-)
  Maar die Japanse, wilde oesters aan de kust, die schijnen nogal moeilijk open te krijgen zijn, dus dan is het handig, zo’n tip.

  En gefrituurde oesters zijn heerlijk inderdaad! Ik maak die ook wel eens, meestal van de oesters uit de diepvries. Omdat ik het toch wel enigzins zonde vindt om daar verse oesters voor te gebruiken. Stomen met zwarte boontjes kan nog net, maar frituren doet toch een beetje pijn.

  Gefrituurde oesters:
  (klikken voor recept)
  Oester Nuggets

  Ook leuk/lekker, oesteromelet:
  (ook klikken voor recept)
  Oyster Omelette

 3. Dit recept is ook heerlijk met inktvis. tube in lengte doorsnijden de helften kruislings insnijden. Niet doorsnijden! de stukjes inktvis in schaaltjes doen en bedekken met de saus. 15 minuten stomen.

 4. Erg lekker. Mijn vader kookte altijd dit recept met gestoomde kabeljauw, inktvis e.d. Breng weer herinneringen tot leven, alweer meer dan 15 jaar geleden. Binnenkort toch maar eens uitproberen.

 5. Is 15 minuten niet erg lang voor inktvis, Marjan?
  Maar buiten dat vind ik alle gestoomde vis, schaal- en schelpdieren heerlijk! En met zwarte boontjes helemaal. Yum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *