Suan Cai (Chinese zuurkool)

Suan Cai, Chinese zuurkool
Hoe heet het?
Chinese zuurkool, Chinese sauerkraut, Chinese kimchi, pickled Mustard Greens, swan tsai / suān cài / 酸菜 (letterlijk: zure groenten) of xián cài / 鹹菜 (letterlijk: gezouten groenten (China), dưa chua (Vietnam), sawi asin (Indonesië).

Wat is het?
Suan cai is (waarschijnlijk) de moeder van onze zuurkool: kool wordt even geblancheerd, dan (in de zon) gedroogd en in aardenwerken potten ingelegd met zout, daarop komt een gewicht zodat de kolen tijdens het fermenteren langzaam ineen slinken. In het Noorden van China gebruikt men het liefst de ons welbekende Chinese kool (soms zelfs gewoon witte kool), in het Zuiden de hier iets minder bekende maar wel verkrijgbare jie cai (Chinese mosterdkool). Suan cai smaakt net als onze zuurkool niet zout maar zuur.

Hoe te gebruiken?
Spoel de suan cai onder de koude kraan of laat even staan in een bakje water om van het meeste zout te ontdoen (scheutje azijn in het water helpt daarbij). Daarna in klein stukjes als topping op beef noodle soup, als vulling in jiaozi, verwerkt in roerbakschotels, geserveerd als bijgerechtje. Het geeft de typisch zurige noot in de bouillon voor Noord Chinese hotpot. Combineert goed met vet varkensvlees. In de verpakking maanden/jaren houdbaar. Na openen, in het vocht, in de ijskast ook nog wel een tijd.

Tips, weetjes & recepten

Suan Cai zonder groen

Wat is er zoal te koop?


Suan Cai met groen

merk: Leng Heng Agri Foods Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Mosterdkool (gekruid), Sour pickled green mustard
ingrediënten: mosterdkool, water, zout, suiker, citroenzuur, conserveermiddel, kruiden
prijsindicatie: € 1,- (350g)

Suan Cai zonder groen

merk: Leng Heng Agri Foods Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Mosterdkool (gekruid), Sour pickled green mustard
ingrediënten: mosterdkool, water, zout, suiker, citroenzuur, conserveermiddel, kruiden
prijsindicatie: € 1,- (350g)

Suan Cai zonder groen

merk: Pigeon Brand / The Peace Canning (1958) Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Fermented Mustard Green / gepekelde mosterd groente (gezouten salade)
ingrediënten: lettuce, anchovy fish sauce (anchovy fish extract, salt & water) sugar, salt, monosodium glutamate. Grappig: op het NL etiketje staat artisjok saus ipv vissaus
prijsindicatie: € 0,65 (145g)

Reacties

Suan Cai (Chinese zuurkool) — 5 reacties

  1. Ik heb deze “suan cai” nog nooit geproefd, maar “mei cai” (梅菜) wel. “Mei cai kou rou” (梅菜扣肉) is een van mijn favoriete gerechten. :)

  2. Das de zoute variant ervan ook lekker ken het gerecht 梅菜扣肉 dan ook goed.

    Deze zuurkool eet je met varkensdarm of maag of met inktvis met zwarte bonensaus.

  3. Hé, gelezen, Robin?
    Nou hoor je het eens van een deskundoloog,
    eet je met varkensdarm of maag.
    Dat lus jij wel hè. :-D

  4. In het Indonesisch heet het ‘Sawi Asin”. Dat wordt onder andere gebruikt in de ‘sekba’- soep en Rujak Asinan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *