Water Caltrop (waterhoornkastanje)

Water Caltrop, waterhoorn-kastanje

Hoe heet het?
Water caltrop, waterhoornkastanje, waterkastanje (foutief), Chinese horn nut, Trapa bicornis (L), singhara / paniphal (India), língjiǎo / 菱角 (China).

Wat is het?
Water caltrop is de obscuur uitziende zaadvrucht van de van oorsprong Aziatische waterplant Trapa bicornis. Vroeger groeide die ook in Europa, maar tegenwoordig vrijwel niet meer. In Amerika weer wel, maar daar vindt men het een plaag. Vernoemd naar de kraaienpootjes die je op de weg strooit om de vijand te stoppen. Onder de harde, bruin verkleurde schil zit wit vruchtvlees met de structuur van een paranoot en de smaak die doet denken aan een kastanje.

Hoe te gebruiken?
Minuutje of 15 koken in water of op de hoogste stand poffen in de oven. Daarna pellen en het witte vruchtvlees zo opsmikkelen of gebruiken in (roerbak)gerechten. Rauw eten schijnt ook te kunnen.

Tips, weetjes & recepten

  • Illustratief filmpje over hoe deze plant groeit en hoe de vruchten geoogst worden door Chineesjes in dobberende tobbes: klik.
  • Er bestaat nog een tweede soort: de Trapa natans, ook wel ‘wilde waterhoornkastanje’ genoemd. Die ziet er anders uit (meer uitsteeksels), smaakt ook iets anders en is vooralsnog niet te koop in Nederland.
  • Niet te verwarren met de ‘gewone’ waterkastanje

Wat is er te koop?
Slechts een paar maanden per jaar, rond september en oktober.


water caltrop
merk: nvt
land van herkomst:
etiket: 菱角 water kastanje
ingrediënten: waterhoornkastanje
prijsindicatie: €2,50-3,50 (1kg)

Reacties

Water Caltrop (waterhoornkastanje) — 2 reacties

  1. Hallo Andreas. Waterhoornkastanjes zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Maar ik geloof wel ongeveer rond deze tijd van het jaar. En dan bijvoorbeeld bij vestigingen van Wah Nam Hong of die van Amazing Oriental. En verder bij echte, Chinese toko’s in de Chinatown’s van de grote steden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.