Shaoxing rijstwijn (Chinese rijstwijn)

 Shaoxing RicewineHoe heet het?
Shaoxing rijstwijn, Shaohsing rijstwijn, Chinese rijstwijn, Shàoxīng jiŭ / 绍兴酒 / 紹興酒 of Hua Tiao Chiew / 花雕酒.

Wat is het?
De bekendste van alle Chinese rijstwijnen komt uit Shaoxing, zo’n 160 km onder Shanghai. Gestoomde rijst laat men in grote ketels samen met een startercultuur (Jiu Mu, letterlijk: Rijstwijn Moeder) een paar weken tot maanden fermenteren. Dan wordt de “rijst-smurrie” geperst en hou je rijstwijn over. Die wordt helder gemaakt, op kleur gebracht met caramel en gepasteuriseerd (kort verhit) om het fermentatieproces te stoppen om daarna in kleine kruiken buiten, onder invloed van de seizoenen een jaartje te rijpen.

Hoe te gebruiken?
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg. Maar een scheutje om op het eind mee af te blussen is ook lekker en geeft je vlees net dat Aziatische tintje. Verder vind je Shaoxing rijstwijn in allerlei marinades, soepen, noem maar op. Echt onmisbaar in de Chinese keuken. Een fles shaoxing rijstwijn is gewoon buiten de koelkast onbeperkt houdbaar, zeker als je er alleen mee kookt.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


shaoxing rijstwijn
merk: TTL Taiwan Tobacco & Liquor Corporation
land van herkomst: Taiwan
etiket: Taiwan Shaohsing wine 绍兴酒. Taijade 13.5%
prijsindicatie: €3,75 – €5,25 (600ml)


Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s


Reacties

Shaoxing rijstwijn (Chinese rijstwijn) — 42 reacties

  1. Robin, wat vind jij de beste donkere/zwarte rijstwijn? Heb bij Amazing Orientel Utrecht gezocht naar eentje van TTL, maar die kon ik niet vinden.

  2. Beste Robin,
    Ik bedoelde wijn en geen azijn.
    In sommige kookboeken wordt onderscheidt gemaakt tussen “gewone” rijstwijn en zwarte/donkere rijstwijn.
    Het verschil tussen gewone en zwarte azijn was mij al duidelijk.

  3. Oh, suf van me, te snel gelezen. :-)
    Ik heb daar niet veel ervaring mee, ik ken/heb alleen deze:

    Black Glutinous Rice Wine

    Staat ook nog op de to-do-list om dat eens wat beter uit te pluizen. Dus vooralsnog kan ik je daar niet echt mee verder helpen.

  4. In de keukenkast heb ik nog een ander merk staan. Geef me even je mailadres, dan stuur ik je er binnenkort even een foto van.

  5. Daar in de rechterkolom, helemaal onderaan staat een envelopje. “Daaronder” zit mijn emailadres. ;-)

  6. Hoi. Weet iemand hoe lang deze rijstwijn ong. houdbaar is? En bewaar je ‘m het beste in de koelkast of juist niet?

  7. ik heb hier ook 1 staan die geopend is, in de kelder waar het koel is, niet helemaal afgesloten van licht helaas. ik lees over sherry dat het maximaal 3 maanden is, maar of dat ook geldt voor deze wijn?

  8. Ik durf het na een jaar nog wel aan. Langer waarschijnlijk ook. Ik zou bijna zeggen “onbeperkt houdbaar”.

  9. Ik zocht wat over Chinese rijstwijn en kwam op je site terecht (uiteraard). Nu ken ik jouw site al een tijd en vind de informatie over Aziatische spulletjes erg leuk en leerzaam (en lekker natuurlijk!). I

    Ik vond ook via Goolge deze: http://tokowijzer.nl/2008/08/13/shaoxing-rijstwijn/

    De site, die ik overigens nog niet kende, heeft wel heel veel overeenkomsten met die van jou. Lijkt me me niet toevallig. Hoe zit dat? (als ik zo vrij mag zijn?)

  10. Ja, dat is een lang verhaal, ik verwijs ernaar in mijn welkomspost:
    http://www.aziatische-ingredienten.nl/welkom/ maar

    Het zit zo, in 2008 startten Kattebelletje en ik samen tokowijzer.wordpress.com en 2 jaar later besloot zij dat ze die site liever alleen wilde voortzetten. Maar omdat ik zoveel plezier had in het onderzoeken, schrijven, fotograferen, afstruinen van toko’s etc besloot ik opnieuw te beginnen onder een nieuwe naam. Destijds baalde ik enorm, maar nu ben ik eigenlijk wel heel blij dat ik gewoon lekker mijn eigen gang kan gaan. Alleen blijft het een beetje raar en voor sommige mensen verwarrend dat er 2 sites zijn die zo op elkaar lijken qua opzet.

  11. ik volg tokowijzer en aziatische-ingredienten al jaren, maar tokowijzer is totaal onoverzichtelijk geworden sinds de laatste layout wijziging en ook zijn er wel erg weinig updates heb ik het idee. Kom er eigenlijk nauwelijks meer:)

    Dus Robin ga zo door!

  12. Ik verwijs naar mijn post daarover van enige jaren geleden.
    Heb ik toch gelijk, bonje tussen de dames :-D :-D

  13. Maar…… jouw site staat voor mij aan de top hoor.

    De tokowijzer stelt helemaal niks meer voor.

  14. Hallo, ik heb bij mijn locale toko Shaohsing rijstwijn gekocht van Asia Express Food (Kampel NL) Is dit en goed merk? Of heb ik de verkeerde rijstwijn gekocht? Tot nu toe nog nergens de TTL kunnen vinden.

  15. Ik ben bang dat het een neppert is.
    Als er helemaal geen adres van een Chinese producent op staat is het vaak nep. Ik weet niet of dit echt en gouden regel is, maar in mijn ervaring gaat die vaak, zo niet altijd op.
    Wat kostte die?

  16. Hallo Robin.

    Zo’n 3,80 a 4 euro als ik me goed kan herinneren.

  17. Je kunt dan natuurlijk dubbel opgelicht zijn (nep èn een te hoge prijs) maar normaal gesproken zijn die wat duurdere flessen wel the real thing. Dus ik denk eigenlijk dat je gewoon goede rijstwijn in huis hebt!

  18. Hoe noem je de chinese glaasjes/tasjes en de karaf om het te serveren? (zoals een Japanse sakeset)

  19. Traditioneel wordt Shaoxing rijstwijn in een soort theepotje geserveerd. Kijk, hier staat dat uitgelegd:

    “According to Shaoxing custom, wine should be warmed up before drinking. Since ancient times, Shaoxing also has flourished in pewterware production. Therefore, Shaoxingers developed a specially designed double layered pewter wine pot to keep the wine warm. The outside of the pot doesn’t look much different from a Western style teapot with a handle and a spout. But, inside, it has two layers. The wine is poured into the inner layer, and hot water is filled between the outer and inner layers. The hot water heats the wine, which is in the inner layer, and keeps it warm for a long time. ”

    Ik was ooit bij Asian Glories en Jenny was net terug uit China en had een grote kruik met oude Shaoxing gescoord. Dat wilde ze me graag laten proeven en kijk, dat kwam in een schattig theepotje met aardenwerken kommetjes:

    Shaoxing uit een sort theepotj

    Maar hoe dat preciesh heet ben ik nog niet uit. Wil je de Chinese karakters?

  20. Hallo robin , wij hebben met kerst een aziatisch thema en ik doe de pekingeend met flenjes. Word mijn eerste keer. Ben dus super blij met je duidelijke uitleg. Ik ben 100% een dummie haha. Ik had 1 vraag, die rijstwijn kan dat ook gebruikt worden als je in verwachting bent ? Het gaat dan over de eend en de oven in. Maar gaat de alcohol er dan uit of blijft dat erin ? Of zit er in deze rijstwijn helemaal geen alcohol in ( misschien een domme vraag , maar weet helemaal niks over aziatische ingredienten)
    Iedergeval ga zo door met je site , super handig !!

  21. Hallo Ilonka, er zit iets van 13,5% alcohol in Shaoxing rijstwijn, dat is vergelijkbare met “normale” wijn, dus niet zoveel. Bovendien gebruik je in een recept maar een klein beetje rijstwijn en dat is dan voor meer personen en na bereiding is de meeste alcohol er ook nog eens allang uit vervlogen. Je kunt het echt met een gerust hart een zwangere voorzetten, ik kan me niet voorstellen dat die hierover zou vallen.

    Dankjewel voor je complimentjes. Ga zo door met lekker koken! :-)
    Als je meer vragen hebt hoor ik het wel. Hoe meer reacties en vragen hoe gezelliger.

  22. Ja, ik had wat duidelijker moeten zijn, lees het laatste artikel van onze vriend :-D

  23. Aha, ja, van Thiel is weer lekker bezig. :-(
    Gelukkig denk ik niet dat veel mensen het lezen. En Onno al helemaal niet. Hij zou wel gek zijn.

  24. Hoi Robin, ten eerste mijn complimenten voor je site, ik kom hier nu een jaar of twee en kan met gerust hart zeggen dat ik van minimale kennis maar grote interesse naar vier keer per week Aziatisch koken ben gegaan :) En ik leer telkens weer nieuwe dingen, heerlijk gewoon. Hoe dan ook, ik ben ook ooit begonnen met een nepfles rijstwijn, daarna keurig twee flessen TTL gekocht toen ik in Amsterdam was (schrok me wezenloos hoeveel verschil dat maakte)…..en nu zijn die flessen natuurlijk op en kan ik werkelijk nergens geen normale meer vinden in mijn stad (of zelfs eromheen, zucht!) Mijn vraag is dan ook: heb je enig idee of rijstwijn ook online te koop is? Ik vrees van niet i.v.m. de alcohol, maar het zou echt te gek zijn als dat wel kan. Zou mij echt een hoop schelen, zowel qua uitzoekwerk als het heen en weer reizen voor rijstwijn :) Beetje rare vraag misschien maar ik dacht, jij weet het vast, dus…stel hem toch… bij deze :)

  25. Is dit te vergelijken met de Japanse Sake of kookrijstwijn? En hoe zit het met Chinese en Japanse azijnen?

  26. In mijn kast staat altijd een fles Chinese wijn maar je kan ook wel droge sherry gebruiken, mijn moeder gebruikte altijd Sandermen droge sherry. Sake smaakt heel anders. Azijn ben ik zelf niet zo kieskeurig in, gebruik meestal witte wijn azijn van de Aldi. Ik heb in de kast een flesje voorgemengde Japanse azijn voor het maken van sushi rijst.

  27. Daarvoor moet je gewoon even alle stukjes over kookwijnen onder elkaar lezen, Jaimy!
    Hier rechts bij de inhoudsopgave klikken op : Kook wijn of Azijn

    Maar in het kort: ja, sake en Shaoxing zijn wel enigzins vergelijkbaar. Ik gebruik ze ook wle door elkaar als de ene toevallig op is. Behalve die mirin, die is vooral voor de zoet. Die vervang ik eerder met suiker of honing of zo. Droge sherry heb ik nooit in huis.

    En van de azijnen vind ik alleen de heldere makkelijk te vervangen door gewone wijnazijn bijvoorbeeld. De anderen niet zo.

  28. @CL @Robin bedankt voor jullie reactie!

    Droggy sherry heb ik vaker gelezen, maar ik weet niet…..
    Ik heb alleen Sake en Mirin in huis, dus ga de Shaoxing gewoon vervangen door de Sake. :)

    De (Chinkiang) zwarte rijstazijn is niet te vervangen door bijvoorbeeld (Mochi) Genmai Su dus? Hoe komt het dat die zo zwart is eigenlijk? Bij de ingredienten zie ik namelijk geen toevoegingen die de azijn evt zo donker kunnen maken.

  29. Ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik ga je vraag over zwarte rijstazijn even verplaatsen naar daar, dan hebben anderen die op zoek zijn naar informatie er ook wat aan. :-)

    Dus, klik om verder te lezen : hier. :-)

  30. Goedemorgen Robin, Gisteren heb ik bij Thai Jasmine in Groningen dit overheerlijke gerecht gegeten: Phad Med Mamuang
    Een heerlijk milde wokschotel met cashewnoten en groenten bereid in rijstwijnsaus. Als ik wokgroenten koop en cashewnoten en ik wok dat in TTL rijstwijn krijg ik dan dezelfde smaak, of hebben ze er nog meer ingrediënten doorgedaan denk je? Mijn man zegt namelijk dat er dan ook nog een pasta doorheen moet. Dat je het dus niet alleen bereikt door groenten in de TTL rijstwijn te wokken. Kun jij mij helpen? Groetjes van een super beginnend hobbykok die echt alles nog moet leren maar wel een heleboel dingen superlekker vindt.

  31. Hallo Marijke, dat gerecht, Phad Med Mamuang is een Thaise versie van het Chinese gerecht Gong bao Jiding. Een van mijn lievelingsgerechten. Het origineel is met pinda’s, maar de luxere versie is met cashews. Met alleen shaoxing kom je er inderdaad niet. Maar het is verder niet heel ingewikkeld. Hier vind je het originele recept: kip kung pao. En zo maakte ik het vroeger wel : Chicken Kung Pao. Maar er zijn heel veel verwesterde recepten op het internet te vinden, daar heb je dan niet veel speciale ingrediënten voor nodig. Ik weet niet hoe jouw Thai hem maakte. ;-)

  32. Ik heb een fles Hua Diao van het merk Double Phoenix. Ik kan niet vinden wat het verschil is met Shaoxing. Weet jij dat? Alvast bedankt :)

  33. Hi Ton, Hua Diao is volgens mij de “echte” naam van deze soort rijstwijn, alleen werd de Hua Diao uit Shaoxing het beroemdst en dus ging iedereen het Shaoxing rijstwijn noemen. De Hua Diao van Double Phoenix heb ik ook wel eens gehad. Ik vond die ook goed. Om echt verschil te proeven zou ik ze naast elkaar moeten proeven en dat is er nog steeds nooit van gekomen.

    Ik ga de naam er boven in de post ook maar eens bijzetten. Weer een stukje vollediger. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *