Dronken Kip

Chinese Klassieker: Dronken Kip
Spoel een kleine kip onder de kraan schoon. Blancheer ‘m ongeveer 2 minuutjes in een grote pan kokend water om alle ongeregeldheden te verwijderen en de huid mooi strak te trekken. Dompel ‘m daarna snel onder in een grote bak koud (ijs)water. Leg de kip nu op een hittebestendige, niet al te ondiepe schaal en voeg de volgende ingrediënten toe:

1,5 dl Shaoxing rijstwijn
4 schijfjes gemberwortel
2 lente-uitjes in stukken
(½ gewone ui kan in dit recept ook)
3 el cognac (eigenlijk Mou Tai, maar ik haat Mou Tai)
1 tl zout
¼ tl versgemalen peper

Zet de schaal in je stomer en stoom 1½ tot 2 uur op een zacht vuurtje. Zeef het vocht, doe er dan pas het zout en peper bij en giet de saus/bouillon terug over de kip. Bestrooi met verse, gehakte koriander.

De kip zal heerlijk mals en sappig zijn, maar als je van knapperig vel of sterke smaken houdt is dit recept vast te subtiel.

PS. Voor wie het recept van Alvin’s versie van “drunken chicken” uit Masterchef Australia zoekt, dat ging zo:
pocheer een kip 45-60 minuten in een pan met 1 liter Shaoxing rijstwijn, 500ml mirin, 80g (lichte) palmsuiker en een stukje van pak ‘m beet 5cm verse gemberwortel in schijfjes. Eventueel aanvullen met water tot de kip onderstaat. Volledige recept, met bijbehorende salade vind je op de : hier.


Reacties

Dronken Kip — 4 reacties

  1. Kan het ook au bain marie? Want daar lijkt het wel een beetje op.
    Groet’n Geert

  2. Ik weet het niet. Au bain marie en dan op 100 graden in de oven? Ja, misschien wel. Maar ik zou dat denk ik nooit doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.