Hoe heet het?
Tofubeignets, tofu puffs, gefrituurde tofuballetjes, gefrituurde tofublokjes, luchtige tofublokjes, beancurd puffs, deepfried tofu, tow pok/ tau pok (Maleis), dòupào (豆泡), yóu dòufǔ (油豆腐)
Wat is het?
Tofu beignets of tau pok zijn gefrituurde tofublokjes die je kant-en-klaar kunt kopen. Ze zijn lekkerder en luchtiger dan wanneer je dat zelf zou doen.
Hoe te gebruiken?
In twee of meer stukjes snijden, zodat bij het roerbakken de smaak van sauzen en sappen er lekker intrekken. Ze zijn al gaar, dus je hoeft ze slechts kort mee te bakken/stoven. Ook koud als snack te eten, met bijvoorbeeld wat zoete chilisaus. In de koelkast een paar dagen houdbaar. Zeer geschikt om in te vriezen.
Tips, weetjes & recepten
- Recepten: Boeddha’s Verrukking (Buddha’s delight) of laksa noodle soep
- Recept gevulde tofu met vis [Engels] van Hollow Legs (Lizzie eats London): Stuffed Tofu (heel lekker, subtiele smaak, niet vissig)
- Niet verwarren met cq lijkt een beetje op: Japanse abura-age, ook wel inari-age genoemd
- Recept: Zelf tofu puffs maken (frituren)
Wat is er te koop?
merk: Choi Kee land van herkomst: Nederland, Barendrecht etiket: Gebakken tofu 油豆腐 ingrediënten: sojabonen (non-GMO), water, zout en plantaardige olie. prijsindicatie: € 2,95 |
|
merk: Komy Tofu land van herkomst: Frankrijk etiket: Pâte de soja frit ingrediënten: sojabonen (zonder GMO), water, complex vormer (E575), arachideolie, zonnebloemolie. prijsindicatie: € … (170g) |
In Malaysia we use tau pok very widely in cooking and also as garnish. It is an essential element in Laksa Lemak as shown here
https://web.archive.org/web/20110511185821/http://lekkertje.blogspot.com/2008/08/laksa-lemak-for-merdeka-open-house-2008.html
and in Curry mee. It also serves as a flavour enhancers in stir fry dishes.
Hmm, your Laksa looks tasty!
Why do you blanch the tofu beignets first?
Robin,
Because there is always a taste of *soda* in the tau pok (that is how we call it) and there is always a coat of oil on it. Blanching also makes it softer and yet enhance the flavour.
The other thing we usually blanch is fresh noodles. No one blanches them before here I know but we always do – blanch them and then rinse them in cold water and then blanch again in hot water to make it hot.
Buddha’s delight, het ziet er lekker uit. :)
Is dat dezelfde als Luo Han Chai ?
Yup, volgens wikipedia wel. :-)
Ik zag bij de post over taugé je aanbeveling voor : tofu puffs gevuld met taugé en roedjak saus en dat lijkt me heerlijk! Dat ga ik een keer uitproberen. (daarom zet ik het hier nog een keer, dan vind ik het makkelijker terug)
Deze tofubeignets worden gemaakt door een klein, ambachtelijk bedrijfje hier vlak onder Rotterdam: Choi Kee. Volgens mij leveren ze ook aan België. Misschien kun je ze bellen/mailen voor een lijst met verkooppunten in België?
Hier is nog andere singaporese recept met tofu puffs, citroen saus en pruim saus. Ik heb deze ook nog niet geprobeerd, maar het ziet er ook lekker uit. :)
https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/recipes/stuffed-tau-pok
Vandaag Tjiau Jiang in Utrecht (Achter Clarenburg) bezocht, was er al een tijdje niet geweest. Ziet er gezellig uit en er is meer te krijgen dan je in eerste instantie van deze kleine locatie verwacht. EN IK HEB TOFU PUFFS GEKOCHT…nee, m’n capslock zat niet vast, maar wat is dat lekker en wat ben ik blij dat ik niet op de lijn hoef te letten…..oh wacht :-/
Leuk! :-)