Hoe heet het?
Abura-age / 油揚げ of inari-age / 稲荷あげ of o-inari-san (Japan), tofuzakjes, tofu-envelopjes, inarizushi skins, fried bean curd skin, bean curd pouch, tofu pouches.
Wat is het?
Van stevige tofu worden dunne plakken gesneden, die worden eerst van overtollig vocht ontdaan door er gewicht op te leggen en daarna gefrituurd. Eerst op 110/120 °C daarna op 180/200 °C. Als vanzelf ontstaan er aan de binnenkant luchtgaten, zodat de plakjes veranderen in bolle kussentjes, genaamd “abura age”. Daarna worden ze gesudderd in een mengsel van dashi, sojasaus, mirin en suiker, pas dan heten ze “inari-age”. Soms ook “ajitsuke-aburaaga” of “ajitsuke inariage” (ajitsuke = flavoured).
Hoe te gebruiken?
Haal de aburaage uit de verpakking en leg een minuutje of twee in een grote pan kokend water om het olielaagje te verwijderen. Giet het water af, dep ze droog. Hierna in dunne reepjes snijden voor in de miso soep, of in grote stukken voor in de Kitsune udon (soep). Maar je kunt ze ook voorzichtig (met een bot mes) open werken en vullen met sushirijst, dan heten ze inarizushi (zie foto rechtsboven). Lekker met sojasaus en wasabi dip.
Buiten de koelkast, in de verpakking nog maanden te bewaren. Invriezen kan ook.
Tips, weetjes & recepten
- Als de abura-age zich niet makkelijk laat openen kan het helpen om er met een deegroller overheen te rollen. Doe dit voordat je de aburaage kookt. Een millimeter van de onderkant afsnijden helpt soms ook.
- Vegetariërs opgelet: toko’s verkopen meestal inari age, die zijn dus al op smaak gebracht en wel met dashi. Ga op zoek naar “kale” aburaage en sudder die zelf in een lekker sausje. Hoe, dat lees je op: Just Hungry.
- Niet verwarren met cq lijkt een beetje op: Chinese tofu puffs
- Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.
Wat is er zoal te koop?
Dit is één van m’n grote sushi favorieten, zelf maak ik het niet extreem vaak, omdat zo’n pak best groot is (12 stuks) voor 1 a 2 personen, en ik eet geen sushirijst uit de koelkast ;-)
De tofu puffs ken ik niet, dat wordt de volgende zoektocht…lijken ze qua smaak op elkaar?
Ja, die tofu puffs lijken er wel een beetje op, maar zijn iets droger, niet zo sappig/vettig. Maar je eet die eigenlijk altijd in een soep of currygerecht, dus dan nemen ze wel vocht op. Ze zijn ook iets steviger.
Er is wel een verschil tussen Inari-age en Abura-age.
Inari-age is wel gesudderd in de smaakmakers en Abura-age heeft geen smaakmakers toegevoegd, die komt eigenlijk zo uit de frituur. In Nederland kan je volgens mij de Abura-age niet krijgen.
Ik dacht dat het vooral om de term “ajitsuke” ging of het wel of niet al op smaak was gebracht, maar misschien ook niet. dus ik heb de tekst nu aangepast. Dank je.
Ik heb het volgens mij ook nog niet gezien in Nederland. Ik zal eens op de diepvriezers letten, ik vermoed dat “smaakloze” abura age in de diepvries zal liggen.
Gisteren voor het eerst Abura Age in Nederland gevonden, in de vriezer van Japanse winkel Atariya in Amsterdam Buitenveldert. 3 stuks voor iets van 2,79. Erg leuk dat het te krijgen is.
Bovenin je stukje staat overigens dat ‘age’ in het Japans tofu betekent, maar ‘age’ slaat voor zover ik weet op gefrituurd.
Ingevroren? Dat zullen dan extra lekkere envelopjes geweest zijn!
En je hebt helemaal gelijk, “age” betekent inderdaad gefrituurd en “abura” olie, dus letterlijk vertaald betekent het vrij nietszeggend “olie-gefrituurd” al bedoelt men in de praktijk altijd heel specifiek deze in gefrituurde zakjes van tofu. Maar dat stond er niet, dus ik het heb aangepast. Of eigenlijk weggehaald, want te ingewikkeld om beknopt uit te leggen. :-D
Bedankt voor de feedback!