Hoe heet het?
Wakame salade, chuka wakame, kuki-wakame salade, krulwiersalade, わかめサラタ.
Wat is het?
Wakame salade is een frisse, knapperige, kant-en-klaar salade van kuki-wakame. Kuki-wakame is niet het blad van het wakame-zeewier, maar de stengel/nerf. Die wordt in dunne sliertjes gesneden en doet daardoor een klein beetje denken aan lange sliertjes snijboon maar dan dus knapperig en ziltig. Het woord “chuka” betekent in Japan “op Chinese wijze” en slaat op de toegevoegde smaakmakers: sesamolie, sojasaus, chilipeper, sesamzaadjes. Ook al kennen wij deze salade in het westen als “wakame salade”, “chuka wakame” is een betere, specifiekere naam en “chuka kuki-wakame” nog beter.
Hoe te gebruiken?
Langzaamaan in de koelkast of gewoon met verpakking en al even ontdooien in een bakje lauw water. Daarna meteen te gebruiken. (hoewel waarschijnlijk ook nog best een tijdje houdbaar in de koelkast) Als extra hapje, voorgerechtje, bijgerechtje bijvoorbeeld bij seafood of sushi.
Tips, weetjes & recepten
- Tip: ook al is het een kant-en-klaar salade, een beetje pimpen met extra sojasaus, chili- en sesamolie kan geen kwaad. En wat extra geroosterde sesamzaadjes misstaan ook niet.
- Als je thuis wakame “from scratch” wilt maken, van een zakje gedroogde wakame, dan ziet dat er zo ui: homemade wakame salade
- Klik hier voor: alle posts over zeewier op een rijtje
Wat is er te koop?
Dat pakje zeewier zag er lekker uit om een visbordje mee op te leuken. Dat moest ik eens proberen. Jammer dat er geen bereidingswijze op stond. Een collega vertelde me dat ik het moest eventjes koken… wat ik dan ook deed met een blokje bouillon. Achteraf bleek dit helemaal niet nodig… maar het was toch lekker.
Ja, ik denk dat de structuur van deze stengels wel tegen een stootje kan en dat je het dus niet verpestte door het te blancheren. Blancheren heeft soms wel nut, met andere soorten zeewier, om de kleur te verfrissen.
Alle wieren zijn eetbaar.
Blancheren is niet nodig. Wel in dunne reepjes snijden en heerlijk bij een mooie biologische salade van ijsbergsla, komkommer en tomaat. Scheut goede extra vergine olijfolie erover en je maaltijd kan niet meer kapot.
Ik heb heerlijk zeewier gegeten bij een sushi restaurant, ik kan echt niet uiten hoe lekker in die zeewier vond! Maar het is te duur om het elke keer daar te halen.. Heeft iemand enig idee waar ik de Hiyashi wakame zou kunnen halen? Misschien een landelijke winkel, of een specifieke winkel?
Ik heb even verder op de site gekeken en zie nu twee adressen in Tilburg, die ga ik morgen mooi even bezoeken!
Ik geef je de meeste kans bij Asiana. Succes!
probeer eens mijn variant met zeewiersalade.
snij een avocado in blokjes, schep om met wat mayo en citroensap.
vul een glas met fijne slablaadjes, avocado erop, zeewiersalade en top af met wat rivierkreeftjes.
nog een toefje citoenmayo maakt het af.
succes verzekerd!
Zeewier is gewoon op bestelling leverbaar bij Ecoplaza
Wat bedoel je met gewoon? Ik vind dat niet zo gewoon, dat je het moet bestellen. Bij visboer, toko en supermarkt ligt het gewoon in de schappen. Dat vind ik “gewoon”.
Ik vind het zo jammer dat er een flinke schep suiker in de AH zeewiersalade zit. Denk je iets gezonds te kopen, maar je proeft de suiker boven de zilte zeewiersmaak uit. Het valt me trouwens op dat er aan veel ‘gezonde’ produkten’, waarvan je het niet zou verwachten, suiker toegevoegd wordt.
Zeewier kan het geen kwaad .tegen een hoge bloeddruk?
Men denkt dat zeewier juist helpt bij het verlagen van de bloeddruk, maar ik ben geen arts, dus als je zoiets serieus wilt weten kun je het beter aan je huisarts of dietist vragen.
wat geeft net die typisch Japanse smaak aan de wakame? kan je dat kopen in een flesje of zo?
Het smaakt vooral naar zeewier en een beetje naar sojasaus en naar sesamolie. Maar salade in een flesje ken ik niet. :-)
De smaak van zeewier kun je soms wel “instant” toevoegen aan een gerecht door er aonori overheen te strooien. Misschien is dat wat je zoekt?
Anders gewoon eens bij Albert Heijn of Jumbo een bakje wakame salade kopen. Zij hebben het gewoon te koop, vaak in/naast het vak met vis en sushi.