Chinese broccoli met varkenshaas

Varkenshaasje met kai-lan
Dit gerecht met niet teveel ingrediënten staat hier regelmatig op tafel: lekker, gezond, snel en makkelijk, wat wil een mens nog meer. In het originele recept uit “Het Low Fat Kookboek” van Helen Aitkins wordt de varkenshaas in stukjes gegaard in de saus, maar ik bak ‘m liever apart en rosé.

RECEPT
(voor 2 personen)

Bak rustig (in hapjespan of wok met passend deksel) in een beetje olie:
1 el fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte gember
1 tl sichuanpeper
1 steranijsje

Voeg toe:
1 tl chilibonensaus (toban jiang)

En vrij snel daarna:
200 ml kippenbouillon (of water)
1½ el lichte sojasaus

Gaar hierin:
400g Chinese broccoli
Liefst de steeltjes eerst (± 4 minuten) en dan het blad (± 2 minuten).
Bind de saus met een beetje maïzena, opgelost in wat koud water.

Bak ondertussen een varkenshaasje met wat zout goudbruin en van binnen rose (minuut of 12), eventueel afblussen met een scheut Shaoxing rijstwijn. Laat even rusten onder aluminiumfolie en snijd in plakjes.
Serveren met pandan rijst .


Reacties

Chinese broccoli met varkenshaas — 8 reacties

  1. Staat hier al een jaar of 5 regelmatig op tafel en is elke keer weer superlekker. Dus ja, echt een aanrader. :-)

  2. Inderdaad, klinkt lekker en eenvoudig. Hoewel ik vaak het idee heb dat ze de sichuanpeper en de steranijs er zelf bij verzonnen heb :-) .

  3. Was het maar waar, maar heb ’t recept gewoon gepikt. :-)
    Daar in Australië zijn ze veel meer gewend aan Aziatische invloeden. Leuke fusion-keuken hebben ze daar, want dit is eigenlijk meer een fusion-achtig recept: wel Chinese ingrediënten, maar geen Chinees zal het herkennen als Chinees. En al helemaal niet met dat rose gebakken varkenshaasje erbij.

  4. Ik ga dit morgen maken, maar maak mij wat zorgen over de szechuanpeper. Ik rooster dit meestal vooraf en vijzel het fijn. Nadeel daarvan is dat het nogal zanderig wordt (als in knarsende kiezen).
    Jij voegt ze hier in z’n geheel toe (toch?). Ik ben bang dat dat nogal harde bolletjes op gaat leveren (als in tarwekorrels in een grofvolkoren brood) of valt dat mee?

  5. Nou, de harde balletjes haal je er als het goed is van tevoren al tussenuit. Het zijn de “schilletjes” die je gebruikt.

    Zanderig wordt het dan niet, omdat je ze meekookt worden ze ook wel iets zachter, maar ik heb bijvoorbeeld vaak dat er een half sichuanpepertje zo achterop mijn tong blijft hangen. Hihi, dat is vast niet wat je wilt horen. ;-)
    Ik heb gewoon niet zo’n moeite met hele specerijen in mijn eten, maar ik weet dat anderen dat wel vervelend vinden.

    Toch zou ik het een keertje proberern zoals hierboven. En anders fijnmalen en op het laatste moment over de saus strooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *