Indiase bloemkool

Indiase bloemkool
Groenten zijn hier in huis vaak een ondergeschoven kindje als we Aziatisch koken. Niet omdat we niet van groenten houden, integendeel, maar alle tijd en aandacht gaat naar het hoofdgerecht en daar vind ik simpelweg gekookte of gestoomde groenten dan vaak het lekkerst of “lekker genoeg” bij. Net als dat ik nooit nasi of bami zal bestellen bij een rijsttafel, gewoon witte rijst is het lekkerst.

Maar andersom kan natuurlijk wel! Aandacht en smaak geven aan je groentengerecht en daar dan een simpel stukje vlees of vis bij serveren. Of toch gewoon die curry. Hoe dan ook, bijgaand bloemkool recept is altijd wel lekker, met of zonder poespas ernaast.


RECEPT

Verhit koekenpan of wok op hoog vuur en als die goed heet is, voeg toe:
  3 el arachide olie (kokosolie, rijstolie of zonnebloemolie kan ook)

Als de olie goed heet is voeg je toe:
  ½ tl komijnzaad (eventueel iets gekneusd)
En bak dit een paar seconden in de hete olie.

Voeg dan snel toe:
  500g niet te grote bloemkoolroosjes
  2½ cm verse gember, in reepjes (=julienne)
  2 grote, groene chilipepers (ook julienne)
En roerbak dit zo’n 6 minuten op hoog vuur tot hier en daar schroeiplekjes verschijnen.

Voeg dan toe:
  ¾ tl zout
  ½ tl versgemalen zwarte peper
  ½ tl garam masala
  ¼ tl kurkuma (koenjit)
  4 el water
Leg een deksel op de pan en laat nog 2 minuten doorsudderen op halfhoog vuur.

Lekker bij een curry, maar ook lekker bij een biefstukje met friet. Gewoon altijd lekker dus. Van tevoren maken en vlak voor het eten nog even opwarmen kan ook. Sterker nog, sommigen vinden het dan juist lekkerder.

Uit: De eenvoudige Indiase keuken van Madhur Jaffrey


Reacties

Indiase bloemkool — 14 reacties

  1. Dit wordt hier vaak gemaakt en niet alleen met bloemkool.
    En de kinderen vinden dit dus heerlijk, met plezier gaat er dan een grote bak groente op.
    Superrecept dit!

  2. Een mix van wortel en doperwt.
    Sperzieboontjes.
    Zoete aardappel.
    Pompoen
    En natuurlijk de oosterse koolsoorten, Pak Soi, Bimi, you name it.
    Multi-inzetbaar bruikbaar!

  3. En toch is dat raar, Van Gestel, want juist in Azië weten ze groenten altijd extra lekker te bereiden. Daar vind je volgens mij nooit gewoon gekookte boontjes, zoals ik dat vaak eet. :-)

  4. Nee ik had een kleintje. De andere helft van het laatste bericht staat nu op.Ik had hem overigens te lang op laten staan: Yuck.

  5. Indiaas eten, HEERLIJK!!!!!
    De bloemkool smaakt verrukkelijk.

  6. Ik at het toevallig gisteren! Leuk.
    Bij de kip tandoori.
    Bij viscurry lijkt ie me nog lekkerder.

    PS, gebruik jij “mijn” printbutton of doe je zelf copypasteprint enzo?
    Ziet er gelikt uit. Ik heb geen printer, dus ik print mijn eigen recepten eigenlijk nooit. Soms schrijf ik iets over, vaker ligt de ipad in de keuken.

  7. Ik gebruik je printbutton niet. Was me eigenlijk niet eens opgevallen dat je er eentje had! :)

    Ik copypaste altijd naar Word, en meestal print ik meteen een ander recept dat ik die dag nodig heb op de achterkant en staat ergens onderaan dan ook nog een geprint boodschappenlijstje dat ik dan afscheur of uitknip. :o)

    En na het eten is zo’n blaadje dan helemaal verkreukeld en bevlekt en gaat -ie bij het oud papier. De staat van het receptblaadje is ook precies de reden dat ik geen tablets of kookboeken gebruik op het aanrecht. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *